AKTUELNO

Akcija hapšenja na severu Kosova i Metohije, a koju su juče započeli pripadnici ROSU, nije okončana.

Kosovski istražni organi tragaju za još trojicom policajca iz Leposavića i jednim iz Zubinog potoka, navode mediji.

Akcija specijalnih jedinica Rosu izazvala je različite reakcije u Beogradu i Prištini, ali i reakciju Kfor.

Dok se za vlasti u Beogradu dogodio brutalni upad na sever, provokacija i hapšenje Srba, za Prištinu je to akcija na kojoj su tamošnji istražni organi dugo radili više od godinu dana i hapšenje korumpiranih policajaca. Kfor je istakao da ova akcija nije usmerena protiv Srba.

Činjenica je međutim, da šta god je stvarni motiv hapšenja, specijalne jedinice ROSU prekoračile ovlašćenja i kada je reč u upadu u stanove, ali i tokom akcije na ulicama severa Kosova.

Kako navode mediji, ROSU su imale posebno zaduženje vezano za hapšenja u Zubinom Potoku, a gde je došlo i do upotrebe vatrenog oružja i situacija bila najkritičnija.

Osim hapšenja policajaca KPS u Zubinom potoku je bilo planirano i hapšenje lica koja se "bave preduzetničkim poslom". Pripadnici ROSU tako su upali na tri lokacije tragajući za licima protiv kojih postoje odranije poternice kosovskih vlasti.

- Institucije i nadlženi organi u Prištini potražuju još oko 15 lica sa severa Kosova, delom policajaca, ali i civila koji se bave transportom robe - navodi izvor iz Prištine.

Nakon jučerašnje akcije u kojoj je prema navodima uhapšeno 19 policajaca različite nacionalnosti i devet građana, gotovo je izvesno da će istragom biti obuhvaćeno još civila.

#ROSU

'