AKTUELNO

Šta nam donosi samit u Parizu i može li se razmrsiti kosmetski čvor?

– Tandem Merkelova-Makron, koji vodi EU do formiranja novih institucija, trenutno je na probi. Njih dvoje, ali i EU u celini - rekao je diplomata Zoran Milivojević za Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako navodi, ne možemo ništa novo očekivati u Parizu ukoliko se ne ispuni ključni uslov. a to je ukidanje taksi.

-To je potpuno jasno i ne znam koliko su oni u stanju da to isposluju, jer postoje tri razloga zašto ova vodeća garnitura u Prištini ne može da odustane ili neće od svojih stavova - ističe on.

Kako kaže, prvi je zato što se kosovska državnost u prethodnih 11 godina nije potvrdila.

- U zadnjih godinu, dve dana, proces je krenuo drugom linijom, 13 država je odustalo od priznanja. Nisu prošli u UNESCO, u Interpol, ta radikalizacija koju sprovode pokušaj je da se ta tzv. Država dokaže drugim sredstvima, jer do sada to nije išlo - smatra Milivojević.

Svoju političku sudbinu su, kaže Milivojević, vezali za državnost i to neće moći da prežive kako god se ta stvar bude završila I sad sa ovom radikalizacijom pokušavaju da svoju unutrašnju poziciju sačuvaju, da pokušaju da poboljšaju, to se odnosi najviše na Tačija.

-Zapadni centri moći nisu zadovoljni kako ta priča ide, pa prećutnom podrškom u stvari podržavaju taj koncept da se drugim sredstvima ta država potvrdi - ocenio je Milivojević.

Foto: TvPink Printscreen

Istoričar Saša Adamović ocenjuje da je omalo smešno da neko ko zahteva nastavak dijaloga bez uslovljavanja to postavlja kao uslov.

-Potpuno je jasno da u ovom trenutku je dijalog Beograda i Prištine iluzoran, jer odavno je Priština prešla nekoliko crvenih linija i dovela u pitanje sam dijalog ne samo uvođenjem taksi, već su doneli i odluku o formiraju vojske Kosova i ono što je najproblematičnije od svega što neće da formiraju ZSO - podseća on i pita se o čemu onda da razgovaramo?

-Uloga Mogerini više nije važna, jer dolazi nova nova briselska administracija, na sebe su Makron i Merkelova uzeli da se bave pitanjem Kosova iz ne znam kog razloga. Merkelova je na samom zalasku političke karijere i malo ostavlja otužan utisak da ona nema snage da se povuče i nije se povukla na vreme - ističe on i dodaje da nema uslova za nastavak dijalog, crevene linije su pređene.

Foto: TvPink Printscreen

Istoričar Nemanja Starović smatra da je namera Berlina i Pariza da ne dozvole da se ovaj samit koji se sad održava 1. ili 2. jula završi na isti način kao u prethodni u Berlinu bez ikakvih zaključaka i pomaka.

#Kosovo

#Pariz

#samit

'