AKTUELNO

Zahtev prištinskih insitucija za ulazak u Interpol je u suprotnosti sa njegovim osnovnim pravilima i dovodi do politizacije te profesionalne policijske organizacije, a eventualni prijem tzv. Kosova predstavljao bi grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je to istakao u razgovoru sa potpredsednikom Interpola i načelnikom ruskog Nacionalnog centralnog biroa - Moskva Aleksandrom Prokopčukom, kojeg je detaljno upoznao sa razlozima zbog kojih se Srbija protivi prijemu takozvanog Kosova u Interpol, imajući u vidu da su predstavnici prištinskih institucija ponovo uputili zahtev za ulazak u ovu međunarodnu policijsku organizaciju.

- Kako se može očekivati od prištinskih institucija da poštuju međunarodno pravo i pravila Interpola, kada njihove bezbednosne snage prebijaju predstavnike Ujedinjenih nacija - zapitao se Stefanović.

Foto: Tanjug/MUP Republike Srbije

Ministar je napomenuo da je, u skladu Rezolucijom SB UN 1244, Kosovo i Metohija teritorija Srbije i ne može aplicirati za članstvo u Interpolu.

On je ukazao da je takav zahtev u suprotnosti i sa "Korelovom rezolucijom", koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja jasno propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Kosovo svakako nije.

Foto: Tanjug/MUP Republike Srbije

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Stefanović je podsetio na ishod glasanja na poslednjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, kada je jasno odbijen zahtev za prijem takozvanog Kosova.

Istakao je da je jedina velika promena u odnosu na glasanje u Dubaiju činjenica da je više država, u međuvremenu, povuklo priznanje nezavisnosti naše južne pokrajine.

Foto: mup.gov.rs

Ministar je potpredsednika Interpola podsetio i na činjenicu da je srpska policija jedna od najcenjenijih u oblasti međunarodne saradnje, što potvrđuju i zvanični podaci Interpola, prema kojima se naša policija nalazi u prvih 10 najpoželjnijih partnera.

Prokopčuk je istakao dobru policijsku saradnju između Srbije i Rusije, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narkotrafikinga i terorizma.

#Interpol

#Nebojša Stefanović

#Priština

#Ujedinjene nacije

'