AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas govorio u Bratislavi na dva panela u okviru GLOBSEC 2019 Foruma.

"Još jedan poziv Trampu da poseti Srbiju"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je uputio još jedan poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju, preko američkih zvaničnika, Rona Džonsona i Filipa Rikera, sa kojima je danas razgovarao na marginama Globsec foruma u Bratislavi i istakao da bi ta poseta bila injekcija u odnosima dve zemlje, ali i rešavanju problema u regionu.

- Rekao sam da je malo zemalja u kojima on kod ogromnog broja stanovnika ima veću podršku od svih njegovih političkih protivnika u Americi, kao i da dugo predsednik SAD nije dolazo u Srbiju - preneo je Vučić novinarima.

On je ostakao da bi poseta Trampa bila velika promena u odnosima.

Kako je rekao, Srbija zna da je mala zemlja i da ne može američki predsednik da se bavi Srbijom ni na dnevnom ni na nedeljnom, ali je istakao da bi Trampova poseta bila važna i da bi predstavljala injekciju bilateralnim odnosima dve zemlje, ali i rešavanju svih problema u regionu.

Predsednik je novinarima nakon sastanaka preneo i da kod američkih zvaničnika postoji sve izraženija briga za odnose Beograda i Prištine, da oni žele da se stvari reše mirnim putem, kao i da smatraju da je potrebno dati novi impuls razgovorima, ali i da dobro razumeju zašto su Beograd takse toliko pogodile i zašto na njima insistira.

Vučić je dodao da je Filip Riker, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, na veoma važnom i odgovornom mestu i za Srbiju, dok je senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove Senata SAD Ron Džonson, iskreni prijatelj Srbije, te da su upravo zbog toga razgovori sa njima važni.

- Razgovori su važni za nas, ali ako očekujete istorijsko rešenje ili vesti - nema ih - dodao je predsednik i naveo da je ovo njegov osmi susret sa Džonsonom, koji je, kaže, blizak prijatelj Trampa i ostalih koji u SAD donose odluke.

Predsednik je podsetio i da će u ponedeljak u Beograd doći zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, što će, kaže, doprineti da se dodatno kristališu određene stvari i potpunom sagledavanju američkog ugla.

- Za nas je vrlo važno da razumemo šta je to što Amerikanci žele i da pokušamo da učinimo sve da Amerikanci razumeju ono što mi želimo - rekao je Vučić.

Dodao je i da nije naivan da veruje da velike sile nemaju snagu da ubede Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da ukine takse na robu iz centalne Srbije.

- Američki zvaničnici su bili jasni u izjavama da su protiv taksi, ali moja molba je da jače utiču na Prištinu, jer sam siguran da će onda ona morati da sasluša i spovede u delo ukidanje taksi - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Bratislavi, nakon međunarodne konferencije "GLOBSEC".

Kaže da je i danas bio direktan i na panelu i u razgovorima sa američkim zvaničnicima, i ukazivao na okolnosti ukidanja taksi, dok je, ističe, sve ostalo što je potpisano stvar razgovora.

Upitan da li su mu američki zvaničnici sa kojima se danas susreo nagovestili da li će malo više uticati na Prištinu, Vučić je odgovorio da se nada da hoće.

"Velika Albanija postaje strateška politika Prštine i Tirane"

Predsednik Srbije rekao je da izjave političara iz Prištine i Albanije o stvaranju takozvane "velike Albanije" nisu slučajnost i "plašenje mečke rešetom", već da to postaje njihova strateška, a ne taktička politika.

Vučić je novinarima u Bratislavi otkrio da su mu na Međunarodnoj konferenciji šest puta uputili molbu da, kako kaže, slučajno ne govori o "velikoj Albaniji".

- To im je najveća molba, pošto je to njihova greška u koracima, kažu kako oni to stvarno ne žele, iako je svakome jasno da to postaje deo njihove suštinske strategije. Na to se nasmejete i nastavite da se borite za svoju zemlju - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o sve češćim pominjanima velike Albanije od strane albanskih političara i nereagovanja međunarodne zajednice.

Vučić je rekao i da se na današnjem skupu u Bratislavi borio za Srbiju, KiM i srpski narod onoliko koliko je mogao.

- Svom snagiom i energijom, možda nekada preterano i prejako - kaže, ali, ističe, "bar zna da se borio najbolje što je umeo".

"Kako da zamerim Masu, kad isto to govore i mnogi u Srbiji"

Vučić je izjavio da misli da nije istina ono što je rekao nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas da je problem sever KiM, ali da ne može da mu zameri jer to isto govore i Dragan Đilas, i Rada Trajković, i mnogi drugi u Srbiji.

On je to rekao novinarima u Bratislavi upitan kako komentariše da juče na sastanku Ramuša Haradinaja sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prema saopštenju Prištine, uopšte nije bilo reči o taksama, te da je Mas posle toga rekao da je problem sever KiM.

Što to ne bi rekao nemački ministar ako to govori jedan značajan deo Srbije. To govore mnogi u Srbiji koji jedva čekaju samo da osude Srbe. Kako da zameram Hajku Masu, a mislim da govori neistinu i da ništa od toga, ako je precizno prevedeno, nije tako. Kako da mu to zamerim kad to govore i oni koji bi trebalo da štite Srbiju i srpske interese - rekao je Vučić i dodao da je najlakše optužiti Srbe.

Što se kriminala tiče, Vučić je rekao da je sedište kriminala u albanskom delu Kosova.

- Nekome je lakše da poveruje da je njihovo čedo dobro i uvek ispravno, a da su neki drugi krivi. Sever Kosova je postalo mesto koje je najlakše okriviti za sve samo da se ne bi dogodilo ostvarivanje politike koja se njima ne sviđa - rekao je Vučić i dodao:

- A što se tiče da nisu razgovarali o taksama, neću da govorim ništa, ali sam siguran da se o taksama i te kako govorilo, a kad vam to kažem to znači da sam vam sa sigurnošcću rekao istinu - zaključio je on.

"Ko mora da ponavlja da je jak, zapravo je slabiji"

Predsednik Vučić izjavio je da je pozicija Kosova, bez obzira na tvrdnje prištinskih čelnika, danas u svakom pogledu slabija nego pre 10 godina, i izrazio uverenje da će upravo ti "jaki i snažini i mišićavi iz Prištine" ipak morati da popuste i ukinu takse.

- Kada je nečija pozicija jaka, onda to ne morate da ponavljate hiljadu puta. Nisam rekao nikada da je pozicija Srbije snažna, već teška - rekao je Vučić u Bratislavi novnarima na pitanje kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je pozicija Kosova "nikad jača".

Upitan da li je možda Haradinaj mislio na svoju poziciju, a ne na poziciju Kosova, predsednik je rekao da ne misli ni na jedno ni na drugo.

- Ne bih se kladio, recite mi gde im je snažna pozicija, ona je svakoga dana u svakom pogledu i svakom smislu sve slabija - rekao je Vučić.

On je na komentar da im je "snaga možda u tome što su čedo zapada" dodao da to gledano iz ugla Prišitne nije novost od 2008. godine. Vučić kaže da je njegov posao da radi na slabljenju njihvog uticaja na odgovoran način.

Upitan da prokomentariše pisanje medija da su SAD za podelu KiM ali da Beograd i Priština moraju da se nađu na pola puta, Vučić je rekao da zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer koga su mediji "citirali" nije to rekao niti je pomenuo podele i razmene teritorija.

- Ono o čemu sam razgovarao sa Filipom Rikerom i Ronom Džonsonom je da oni očekuju da mi i Albnanci pronađemo resenje, a onda će oni doneti zaljučak. Što nije nefer - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ne može da potvrdi a ni da demantuje ovo ili ono, kao ni da govori ko je u pravu.

Mogu samo o činjenicama, a one su malo drugačije. Daleko smo od bilo kakvog dogovora, od bilo kakvog razgovora i dogovora, ali moraće i to da krene, a da bi krenulo neko mora da ukine takse - rekao je Vučić i poručio da veruje da će ti "snažni i misićavi i jaki u Prištini na kraju krajeva morati to i da učine".

#Aleksandar Vučić

'