AKTUELNO

Intoniranjem himne Bože pravde počela je svečana akademija posvećena dvadesetoj godišnjici bitke za Košare.

Povodom obeležavanja 20. godišnjice od završetka Bitke na Košarama održava se svečanost u centru Sava.

Intoniranjem himne Bože pravde počela je svečana akademija posvećena dvadesetoj godišnjici bitke za Košare. Dragan Vučelić je otvorio govorom o junacima, čiji su najbolji primer naši heroji iz rata na Kosovu. Njihova priča je počela 1998. godine sa prvim terorističkim napadima iz Albanije na teritoriju SR Jugoslavije.

Prisutnima se obratio i veteran sa Košara Vladimir Ilić, koji priča o kiši granata i metaka koju su borci Vojske Jugoslavije izdržali na braniku otadžbine. Podsetio je sve prisutne na opasnosti koje su vrebale, ali i na drugarstvo koje je vladalo među vojnicima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pristunima se obratio i predsednik Srbije Aleksadar Vučić koji je rekao da je dugo i pažljivo pisao ovaj govor.

- Dugo sam pisao ovaj govor. Govor koji sam pripremao je možda nedovoljno snažan, nedovoljno odgovoran. Ali jednu stvar moram da kažem. Nismo samo šaputali prethodnih 20 godina, već smo krili i stideli se da govorimo o junaštvu naših ljudi - naglasio je predsednik Vučić. Kako je dodao, parada u Nišu koja se nedavno održala pokazala je koliko je država ponosna na Vojsku Srbije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Krili smo da bismo se dodvorili onima koji su ubijali naš narod. I tek nedavno sam mogao i sam da osetim kod nekih prezir a kod nekih mržnju prema tim divnim ljudima koji su koračali sa nama na paradi u Nišu, kada su prvi put posle 20 godina naši heroji koračali u uniformama - rekao je predsednik Vučić, i dodao da su mnogi napadali taj patriotski čin. - Možda je to bio prvi put da su koračali, ali će tako biti i svakog sledećeg puta, oni su da li sve za Srbiju i žrtvovali, draga braćo, ne da vaas se ne stidimo, nego se vama ponosimo, vi ste najbolji deo nas i nek a to čuje ceo svet.Vi ste najbolji deo Srbije - poručio je predsednik Vučić.

DA SE NE ZABORAVI - 20 godina od završetka Bitke na Košarama

Bitka na Košarama ili pakao Košara, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane od strane regularne Vojske Republike Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ. Cilj napada sa albanske strane bila je ostvarivanje kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu. Takođe, još jedan cilj je bio i zauzimanje šireg područja Metohije. Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadača i spreči njegov ulazak na Kosovo i Metohiju. Pripadnici OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške Vojske Albanije, podrške NATO avijacije i malog broja vojnika VJ na tome području koji su morali da se povuku, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali.

Posao države je da žrtve vojnika koji su dali svoje živote za otadžbinu pre dvadeset godina, sačuva od zaborava, ali i iskoristi te lekcije iz prošlosti za buduće odluke u daljem raspetljavanju kosovskog čvora-

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Mi imamo ono što oni nemaju, to imaju majke i očevi poginulih junaka. Mi imamo sinove Srbije koje oni svi nemaju u tih 19 zemalja. Naš je posao da njihovo junačko delo nikada ne bude zaboravljeno.  Naš je posao da imamo više živih nego mrtvih, više porodilišta nego grobnica, da nam knjige budu najjače oružje, a da pravo oružje koje nas brani bude toliko moćno da više niko ne krene na Srbiju. Najvažnije, da posle vojničkih pobeda a političkih poraza počnemo da pobeđujemo i u politici, da otvaramo fabrike - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ako neko pomisli da može da ubija Srbe, naš odgovor će biti jači nego ikada u savremenoj istoriji! Druge ne diramo i ne pretimo, ali ne napadajte ni srbe ni srbiju, znaćemo da odgovorimo. Neka je večna slava junacima iz sukoba devedesetih, vama porodicama poginulih hvala na vašoj žrtvi, vama dugujemo mir i slobodu, znam da za vas nema utehe, ali zahvaljujućim vašim sinovima, braći i očevima, zahvaljujući vašim sinovima imamo mir - rekao je predsednik Vučić u svom obraćanju dodajući da "nije borac mrtav kad je poginuo , borac je mrtav samo kad je zaboravljen. Nikada nečemo zaboraviti naše junake".

#Aleksandar Vučić

'