AKTUELNO

Gosti Novog jutra složili su se da se slika o našoj zemlji u međunarodnoj zajednici menja na bolje.

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM, povodom reportaže uglednog francuskog magazina "Figaro" koja prikazuje Srbe sa Kosova kao narod koji se i dalje bori za opstanak i čiji su građani tretirani kao građani drugog reda kaže da zemlje koje su učestvovale u NATO agresiji počinju da sagledavaju razmere obmane koja se desila devedesetih godina.

- Slika o Srbiji se intenzivno menja, a međunarodna javnost u zemljama koje su učestvovale u NATO agresiji na našu zemlju počinje da sagledava dimenzije i razmere obmane koja se dogodila tad. Tih devedesetih godina Srbija je bila ocrnjena i mislim da to sagledavanje realnosti sada postaje jasnije – kazao je Čović.

Kako dodaje, narod u tim zemljama sada shvata koliko su ti lideri obmanuli sopstvenu javnost i predstavili Jugoslaviju kao nešto najgore što postoji na svetu, kako bi se opravdala brutalna agresija.

Foto: TvPink Printscreen

Govoreći o stenogramima razgovora Klarka i Solane u švajcarskom hotelu rekao je da tu treba da bude dodat i Kušner koji se pravio naivan i govorio kako ne zna ništa o trgovini organima.

- Oni su jako bili upoznati sa svim tvim stvarima. Četiri ili pet puta smo direktno nosili u Savet bezbednosti lokacije tajnih zatvora, masovnih grobnica koje se nalaze na prostoru KiM, raspravljali i upućivali na deo teritorije gde su se događali ti zločini – podsetio je Čović i dodao:

Gledajući njihovu proslavu koju su pravili, ja mislim da ni Klinton ni Olbrajtova ni Bler neće pobeći od nekakve međunarodne odgovornosti. Mislim da ceo svet sagledava šta su oni napravili.

Čović je naglasio da se svi suočavaju sa tim da je vlast na KiM potpuno kriminalizovana.

Jakša Šćekić, novinar, kaže da se slika i percepcija Srbije menja i da je to rezultat svih nas, od rukovodstva do Beograđana.

- Sve to menja sliku društva i države, ali to je dugotrajan i mukotrpan posao, to ne može preko noći. Imamo sada ovo što se pisalo u Figarou – kazao je Šćekić.

Foto: TvPink Printscreen

On je dodao i da je potrebno da odnos Srbije i Amerike bude dobar, kao i da je značajan napod da Tramp dođe u Srbiju.

Šćekić je kazao i da je potrebno povratiti prijateljstvo zasnovano na obostranim interesima.

#Jakša Šćekić

#Nebojša Čović

'