AKTUELNO

Niko ko je udarao na crkve nije prošao dobro, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući nameru vlade Crne Gore da donošenjem zakona o slobodi veroispovesti prisvoji imovinu Srpske pravoslavne crkve.

- Ovo je posledica toga što Crna Gora, u želji da pokaže crnogorsku državnost, negira srpstvo - rekao je Dačić. On je podsetio da se predsednik Aleksandar Vučić na veoma pristojan način obratio sa željom da se izbegnu mogući problemi u našim odnosima.

- Ne mogu da verujem da će neko poslati policiju da zauzme Ostrog. Ne mogu da verujem da će neki policajac da se ponaša kao komunisti 1945. da osvajaju crkvu - kazao je Dačić.

U Crnoj Gori, navodi, živi više od 30 odsto ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji vekovima žive tamo.

- Kad je Makedonija priznala Kosovo rekli su da to moraju da urade, jer tamo živi 30 odsto Albanaca. U Crnoj Gori živi 30 odsto Srba pa su opet prizanli Kosovo. Šta to znači? Kako god da okreneš samo da Srbi budu na šteti - rekao je Dačić.

Srba, dodaje, ima sedam ili osam odsto u državnoj administraciji u Crnoj Gori, a 30 odsto građana. Kako kaže, Crna Gora ga interesuje sa aspekta prava Srba koji žive u toj zemlji.

- A da li će da budu posebna država ili ne, to je drugo pitanje. Uostalom, Srbija i Crna Gora su imale više različitih državnih formi u kojima su živele - kaže Dačić.

On dodaje i da je daleko od toga da kaže da Crnogorci nemaju pravo da se izjašnjavaju kao Crnogorci, ali da to izjašnjavanje nikad u istoriji nije značilo međusobno sukobljavanje i ratovanje.

- Ne verujem da u Crnoj Gori običan narod ima želju da se svađa sa Srbima - zaključio je Dačić.

#Crkva

#Ivica Dačić

'