AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Sloveniji, sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanom, na čiji poziv boravi, obišla je danas nekoliko kompanija u regionu Prekmurja, koji su uspešni primeri korišćenja fonodova Evropske unije.

Gojković i Židan su tokom obilaska kompanija razgovarali o mogućnostima privredne saradnje, razvoju "start- ap" kompanija i korišćenju evropskih fondova u poljoprivredi.

Kako je saopšteno iz parlamenta, predsednica skupštine je istakla da postoji izuzetno dobra saradnja između dva parlamenta, koja je na istorijskom nivou i zasnovana na Memorandumu o saradnji, kao i da je Srbija zainteresovana za iskustva Slovenije u procesu evrointegracija.

Gojković je ukazala da je važno da Srbija i Slovenija unapređuju saradnju na polju ekonomije, i da je dobro što raste broj investicija iz Slovenije u Srbiji, kao i što postoji trend rasta prisustva srpskih kompanija u Sloveniji.

Židan je naglasio da je važno da se, pored odlične saradnje među državama, uspostavi i jedan novi oblik saradnje u oblasti poljoprivrede i saradnje kompanija.

On je ukazao da je robna razmena između dve države porasla za 14 odsto i napomenuo da ne samo da raste izvoz iz Slovenije u Srbiju, već je i izvoz iz Srbije u Sloveniju porastao za 25 odsto.

Gojković se prethodno sastala sa predstavnicima srpske zajednice u Sloveniji i pozdravila formiranje Saveza Srba Slovenije kao krovne organizacije, koja objedinjuje rad svih srpskih društava i ukazala da će to omogućiti još bolji rad na očuvanju srpskog identiteta, kulture i jezika.

Gojković je rekla da Srbija pridaje značaj saradnji sa Srbima u regionu, o čemu svedoči i sastanak predstavnika Srba u regionu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U delegaciji Skupštine Srbije su predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom Milija Miletić i član grupe prijateljstva Snežena Bogosavljević Bošković.

#Maja Gojković

'