AKTUELNO

Stiv Mer, za koga se priča da je bio šef CIA-e za Balkan, izjavio je da bi Srbi trebalo da daju deo Kosova i Preševa a da za uzvrat traže Republiku Srpsku i severni deo Makedonije. Takođe je, kako prenose mediji, rekao da Velika Albanija nije nikakva pretnja Srbiji, koja je mnogo jača, snažnija i ima jaču ekonomiju.

Istoričar Srđa Trifković, vojni diplomata Tomislav Đurin i Zoran Milivojević, takođe diplomata, složili su se da se velika prekrajanja granica nikako ne mogu dogoditi u miru, ali i da je pod velikim znakom pitanja istinitost ove izjave, kao i namera njenog plasiranja.

Istoričar Srđa Trifković ističe da je izuzetno bitno koja je prava funkciju koju je Mer imao, jer se kako kaže, prema tome može meriti i težina njegove izjave.

- Ja ga znam lično. Organizovao sam konferencije na kojima je učestvovao, jedna 2009. godine u Vašingtonu, povodom Dejtonskog sporazuma, i druga sledeće 2010. – rekao je Trifković.

Kako kaže, važno je naglasiti da je gospodin Mer pre svega čovek koji je imao akademsku karijeru u okviru nacionalnog univerziteta za odbranu, i dodaje da je bio angažovan od CIA-e na ad hoc bazi.

Foto: TvPink Printscreen

- Oni su to zvali random grupim za Balkan, koja je imala status savetodavnog tela i unutar agencije. To moramo da naglasimo jer postoji velika sklonost, posebno u nekim srpskim medijima, da se stvore potpuno pogrešni utisci u javnosti. Profesor Mer je penzionisan i njegova prvobitna vokacija je matematičar koji se specijalizovao za logistiku – rekao je Trifković.

Kako kaže, kada je u pitanju važnost ove izjave, a ističe da je proveravao i van zone regiona, ona nije uopšte ni zabeležena.

Vojni diplomata Tomislav Đurin, ističe da ova izjava nikako ne zvuči realno.

- Tako velika prekrajanja granica se nikako ne mogu dogoditi u miru ni na mirovnim konferencijama o miru. Prekrajanja granica se događaju samo posle ratova. On je 2012. upozoravao Srbiju o tome da li ima smisla da ulazi u EU, i na ovome vidim da on lobira za Kosovo, time što prekraja granicu kod Preševske doline. Vidim ga kao Albanskog lobistu – rekao je Đurin.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, američki nalog 13 333 dozvoljava izvođenje tajnih operacija u inostranstvu, koje kako kaže, doprinose spoljnjoj politici Amerike.

- Naravno, sa tim, da se Amerika iza toga ne vidi, ali i ako se vidi, da ona to ni slučajno ne prizna. Opasnost vreba iz davnih vremena, kada je šef CIA bio Džordž Tenet, koji je po porekli Albanac. Njegovi su emigrirali iz Epira u Ameriku, a on je bio šef CIA za vreme Bila Klitona i Džordža Buša – rekao je Đurin, i dodaje da je tada krenula cela priča oko Kosova i nezavisnosti.

Kako kaže, prema nekim navodima, saznaje se da je on posećivao Albaniju u više navrata i da je tada došlo do dogovora oko tog pitanja.

Diplomata Zoran Milivojević, rekao je da je za njega najvažnije pitanje koliko ova izjava može da se podvede pod nekakvu zvaničnu ili poluzvaničnu politiku Vašingtona, i dodao da se lično nada i smatra da ne može.

- Mislim da je jedini i realan, i trenutno važeći koncept na koji se može računati u smislu pokušaja realizacije, plan da se uspostave nove granice na Balkanu, koje podrazumevaju Srbiju bez Kosova i Metohije. Da se realizuje koncept iz 1999. godine i iz NATO agresije – rekao je Milivojević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, ova priča koju smo čuli dovodi u pitanje čitav koncept, jer dovodi u pitanje granice na Balkanu, koje su već uveliko priznate i smatraju se definitivnim.

Takođe, dodaje, bez rata nije moguće otvarati ova pitanja, ali ni mirovna konferencija koja bi mogla ovo pitanje tek tako da otvori.

- To bi značilo da bi granice bile realizovane na čisto etničkoj osnovi i pitanje je ko bi tu uopšte ostao – rekao je Milivojević.

Kako kaže, bitno je identifikovati koliko je osnova u ovoj priči, i da li se njome treba uopšte i baviti.

#CIA

#SAD

#Zoran Milivojević

'