AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće danas u Beograd u dvodnevnu posetu tokom koje će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je, uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, poručio da ta poseta predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

Vučić je to napisao na Instagram profilu "budućnostsrbijeav", uz koju je objavljena i fotografija Vučića i Makrona kako se rukuju.

View this post on Instagram

"Imaću čast da sutra poželim dobrodošlicu @emmanuelmacron. Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila „za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu“, u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou. Poseta predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Imaću čast da poželim dobrodošlicu @emmanuelmacron. Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila "za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu", u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou - napisao je Vučić.

Satnica

Prema informacijama Službe predsednika za saradnju s medijima, Makron će doputovati oko 15 časova, a posle dočeka na Aerodromu "Nikola Tesla", oko 15.15 sati uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija "Vansi erports".

Foto: Tanjug

Programom posete u 16.00 sati predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslediti sastanak dvojice predsednika.

U 16.40 časova predviđena je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

Nakon toga, u 16.45 sati uslediće izjave za medije predsednika Vučića i predsednika Makrona.

Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Za 18.20 predviđena je ceremonija polaganja venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, a u 18.30 polaganje cveća na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

Prema programu posete, u 19.00 časova predviđa se ceremonija polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsednika Srbije i predsednika Francuske.

Drugog dana posete, u utorak, je u 9.30 sati zakazan razgovor dvojice predsednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), navodi se u saopštenju.

Makron će posetiti samo Srbiju

Makron će posetiti samo Srbiju i neće ići ni u jednu drugug zemlju regiona, kao ni u Prištinu. Na taj način šalje se poruka da Francuska na Srbiju gleda kao na ključnog igrača u region, posebno u trenutku kada su odnosi te države sa albanskim rukovodstvom na Kosovu u lošoj fazi.

Glavna tema razgovora Makrona i Vučića biće evropske integracije, nakon što je poslednjih meseci, francuski predsednik više puta izjavio da ne podržava proširenje Evropske unije sve dok se ona unutar sebe ne reformiše. Aleksandar Vučić pokušaće da otkravi Makronov čvrst stav da nijedna zemlja ne može u Uniju pre 2028. godine.

Takođe, vakuum u dijalogu sa Beograda i Prištine naći će se na stolu. Vučić će podsetiti Makrona na jezive provokacije Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, od formiranja vojske Kosova do uvođenja taksi na robu iz Srbije. Dobar deo razgovora biće posvećen i ekonomskoj saradnji dve države.

Foto: Tanjug

Bezbednost na najvišem nivou

Tokom posete Beogradu Makron će imati najviše mere bezbednosti i njegov dolazak biće propraćen pod budnim okom oko 100 francuskih bezbednjaka koji stižu sa njim. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, gde sa pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti do detalja priprema plan zaštite.

Francuskog predsednika će čuvati 4.000 specijalaca a mere bezbednosti biće na najvišem nivou. Nekoliko destina francuskih bezbednjaka već je stiglo u našu zemlju a jedan broj će doći zajedno sa Makronom navodeći da francuski lider stiže u Beograd sam - bez supruge Brižit.

Za potrebe Makronovog obezbeđenja biće angažovani i pripadnici vojske i policije, među kojima i snajperisti. Ulice kojima se bude kretala kolona sa vozilima francuske delegacije biće u etapama zatvarane.

Prva poseta u poslednjih 18 godina

Kako je Emanuel Makron više puta do sada davao pesimistične izjave kada je reč o ulasku ovog regiona u EU, ističući da u postojećoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju, nameće se pitanje da li će predsednik Srbije Alekasndar Vučić uspeti da otkravi čelični stav francuskog kolege.

Naruku nam ide što je Makron naklonjen Srbiji, a kao što je poznato, trenutno mu ne cvetaju ruže u odnosu sa Prištinom. O situacijama na ivici incidenta u koje je dolazio s Ramušom Haradinajem pre samo nekoliko meseci, brujali su svi domaći mediji, ali i oni u regionu i Evropi.

#Beograd

#Emanuel Makron

'