AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron došao je u Beograd, u dvodnevnu posetu, tokom koje će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

19.40 - Makron i Vučić odali počast srpskoj heroini Milunki Savić

Predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron su danas posle podne, u Aleji velikana na Novom groblju, odali počast srpskoj heroini Milunki Savić, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Predsednici su položili cveće na grobno mesto učesnice Balkanskih i Prvog svetskog rata, u prisustvu njenih potomaka. Milunkini praunuci Mladen i Miloš Stankov, kao i Dragica Nikolić, unuka Milunkinog brata umesto kojeg je otišla u rat, predsedniku Francuske su poklonili grb Republike Srbije, kao simbol saveza i prijateljstva između dve nacije.

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Iznad grba urezana je na francuskom jeziku poruka admirala Geprata Milunki Savić dok je ležala u bolnici u Bizerti: "Ozdravi sine, admiral te moli", dok je ispod grba, takođe na francuskom, izgravirana poruka: "Velikoj Francuskoj zahvalni potomci Milunke Savić".

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Potomci Milunke Savić koji su sačekali dvojicu predsednika rekli su da je ona bila heroina, ali i izrazili zahvalnost francuskom predsedniku i Francuskoj. Makron im je zahvalio, rekavši da mu je veoma drago što je došao da se pokloni senima Milunke Savić. "Ja sam dosta čitao o njoj i zbog toga smo želeli da dođemo ovde da odamo počast Milunki Savić", rekao je Makron. On je zahvalio i porodici što održavaju nacionalno, ali i porodično sećanje na nju. Kako je rekao Vučić, Srbija nema većeg junaka od Milunke Savić i ona je u srcu svakog čoveka.

-Njen život je specifičan, kroz njen život ispričate svu tragediju Srbije i srpskog naroda -  rekao je Vučić Makronu.

Milunka Savić bila je narednik u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo", a zbog njene neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka". U borbama je ranjavana devet puta, a prvi put je rešila da se prijavi kao dobrovaljac 1912. godine za učešće u Balkanskom ratu i to pod imenom Milun Savić.

Odavanje počasti najodlikovanijoj ženi Prvog svetskog rata još jedno je podsećanje na veliki doprinos koji je Srbija dala u Velikom ratu. Mediji prenose i da je lično Emanuel Makron tražio da se u agendu uvrsti i odavanje počasti Milunki Savić, koja je odlikovana i francuskim ordenom Legije časti.

U Balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borila se preobučena u muškarca, a da je žensko otkriveno je u bolnici, u koju je primljena posle ranjavanja u Bregalničkoj bici, što je bilo skoro godinu dana nakon pristupanja srpskoj vojsci. I za Prvi svetski rat prijavila se kao dobrovoljac, primili su je Vojvoda Putnik i Kralj Aleksandar, koji ju je odredio u Drugi puk.

Bila je deo "Gvozdenog puka", najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo", a istakla se kao bombaš u Kolubarskoj bici. Za višestruko herojstvo, tada je dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima. U jesen 1915. godine u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povređena se povlačila preko Albanije, da bi se nakon nekoliko meseci oporavka vratila na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama, na leto i jesen 1916. godine.

U bici na Kajmakčalanu, istakla se kada je "gvozdeni puk" bio priključen 122. francuskoj kolonijalnoj diviziji i to zarobljavanjem 23 bugarska vojnika. Dobila je mnoga odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju "Miloš Obilić", a jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom. Bila je poštovana širom Evrope i pozivana na proslave jubileja, obilaske ratišta, polaganje cveća na grobove palih, gde je odlazila obučena u šumadijsku narodnu nošnju, ukrašenu dobijenim odlikovanjima.

Nakon tri moždana udara, umrla je 5. oktobra 1973. godine u Beogradu. Sahranjena je na Novom groblju, u Beogradu, a njeni posmrtni ostaci preneti su iz porodične grobnice u Aleju velikana, 40 godina nakon smrti, 10. novembra 2013. godine.

19.15 - Vučić i Makron odali počast braniocima Beograda u Velikom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron odali su počast stradalima u Prvom svetskom ratu. Dvojica predsednika vence su položili uz zvuke trube reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije, koji je izveo pesmu "Tamo daleko".

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Na jednom vencu je srpska zastava, na kojoj je piše "predsednik Republike Aleksandar Vučić, junačkim precima, ponosni potomci", a na drugom francuska zastava sa natpisom "predsednik Republike Francuske".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Spomen-kosturnica branilaca Beograda 1914-1918 jedno je od najznačajnijih spomen-obeležja iz vremena Prvog svetskog rata u Beogradu. Za vreme tog rata, Beograd je bio prva bombardovana prestonica, najviše rušen i branjen grad u Evropi, a u kripti spomen-kosturnice počivaju kosti 3.529 znanih i 1.074 neznana junaka.

Foto: TvPink Printscreen

U vreme Velikog rata, Srbija i Francuska su bile saveznice, Francuska je pomagala našu zemlju u naoružanju, a kasnije je organizovala i prebacivanje srpske vojske sa jadranske obale na ostrvo Krf. Takođe, zbrinula je i brojne bolesnike i ranjenike u svojim bolnicama, a decu i omladinu smestila u svoje škole u Francuskoj. Bila je i jedna od glavnih organizatora Solunskog fronta, a na čelu ujedinjene oslobodilačke srpsko-francuske vojske nalazio se francuski general Franše d' Epere kome je u Beogradu, inače, podignut spomenik i jedan od bulevara nosi njegovo ime.

Vučić: Kompromisno rešenje je jedino moguće rešenje

Vučić je rekao da se neće dogoditi to da predsednik Makron promeni svoje i stavove Francuske po pitanju Kosova.

- Zamolio sam ga da nađemo neko kompromisno rešenje. Makron je dovoljno pošten i hvala mu na tome što je hteo da sasluša. Morao je da čuje i brojne frustracije i probleme kroz koje prolazimo već decenijama. Kompromisno rešenje je jedino moguće rešenje, a o modelu i mogućnostima verovao bih u ideje koje bi predložio predsednik Makron - rekao je Vučić.

Kako kaže, zna koliko je to težak put za Srbiju, ali moramo da razumemo da neko drugačije misli od nas ali zahvalio se na tome što želi da nas čuje i da nas sasluša.

Foto: TvPink Printscreen

Makron: Daću svu svoju energiju kako bi našli to rešenje i kako ne bi došlo do rasplamsavanja krize

Makron je istakao da moramo da izgradimo kompromis jer ni jedna od pozicija koje su suprotne ne mogu takve da ostanu.

- Svako mora da se pomeri, moramo da nađemo put kako bi gledali u budućnost. Kada prošlost ne može da prođe i kada je istorija toliko teška, mora da se pomogne da se nađe neko rešenje. Svi koji misle da braniti srpski narod i snagu Srbije znači ne naći nikakav kompromis sa Kosovom za Srbiju i ceo region, neka pogledaju prošlost Evrope i šta se sa dešavalo sa onima koji su tako gledali na stvari – rekao je Makron.

Kako kaže, veruje u patriotizam, u vrednosti svake zemlje, ali kako kaže, ne treba biti nacionalista.

- Nemam odgovor na pitanje kako će se ovo rešiti, odgovor je u vašim srcima i inteligenciji onih koji donose odluke. Ja ću dati svu svoju energiju kako bi našli to rešenje i kako ne bi došlo do rasplamsavanja krize. Stabilnost Srbije je važna za region - rekao je Makron.

Makron je rekao da se ne može definisati datum i da je to pogrešan put. Dodaje da je ovo proces u kome svi imaju svoju ulogu i koji Srbiju približava Evropi i kada stvari budu spremne rećićemo da smo završili sa tom etapom.

- Nećemo da budeemo u nekom „crevu“. Što pre obavimo reforme brže ćemo prelaziti etape. Ono što gradimo je jače od samog procesa. Ja zaista želim da se EU reformiše – rekao je Makron.

Makron: Neće biti sastanka sa opozicijom. Pismo stiglo kasno...

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je na pitanje francuskog ‘Le Monda’ zašto nije pristao da se sastane sa liderima opozicije u Srbiji tokom posete, da je pismo sa zahtevom za taj sastanak stiglo kasno.

- Juče je bio naš nacionalni praznik i oni su svi bili prisutni u našoj ambasadi na prijemu. Pre pisma koje je jutros poslato našem amabasadoru nikakvo pismo nije stiglo. Jutros je stiglo pismo. Nisam to mogao da prihvatim pošto je već bio spreman program i tada sam već kretao za Beograd - naglasio je predsednik Francuske.

Kako je predsednik Francuske rekao, on svuda razgovara sa opozicijom gde se to traži. Markon je rekao da neće biti sastanaka sa njegovim savetnicima i kabinetom, s obzirom da je trebalo poslati to pismo ranije.

Što se tiče bojkota rada parlamenta od strane opozicije, Vučić je rekao da ti što bojkotuju nisu u parlamentu jer za njih niko nije glasao i zamolio je Makrona, ako može da ih što pre primi i da razgovara sa njima, jer će možda njihov rejting sa porasti na 3,7 odsto.

- Oni ne žele da se sretnu sa mnom, pošto je to ispod časti, onda teka se predsednik Makron sretne sa njima i da čuje sve te ingeniozne ideje, želimo da se sve te ideje čuju, da pomognemo u tom procesu i želimo da razgovaramo o svemu, ali u parlamentu – naglasio je srpski predsednik.

Foto: TvPink Printscreen

18:20 - Makron: Želim da pomognem da se nađe jedan globalan i trajan sporazum po pitanju Kosova!

Predsednik Francuske je na početku obraćanja podsetio na prijateljstvo Srbije i Francuske, kao i na zajedničku istoriju dve zemlje i još jednom rekao da je srećan što je danas došao u našu zemlju.

- Veoma sa srećan što sam danas u Beogradu. Nijedan francuski predsednik nije bio ovde od 2011. godine, to je veoma dug period. Pre 180 godina uspostavljeni su naši diplomatski odnosi, i pre 100 godina mi smo bili zajedno, a posle idemo da se poklonimo herojima. Istorija koji spaja naš narod je dugovečna. Srećan sam što ću moći da budem sa vama i na Kalemegdanu, kako bih mogao da pokažem šta je naša zajednička istorija istorija i šta ona za naš znači - poručio je on.

Poručio je da "bratstvo po oružju Francuska želi da pretvori u saradnju" i ponovio ono što je po dolasku saopštio, da Francuska i Srbija treba da jačaju saradnju. Kada je reč o evropskoj uniji, rekao je da misli kako je Srbija krenula u reforme, ali paralelno sa tim, i EU mora da se reformiše kako bi primila Srbiju.

- Želim da podsetim na naše veliko prijateljstvo i kako treba da budemo spremni da pređemo sve izazove. Danas smo se okupili kako bi u sećanje prizvali sve na čemu počiva nesalomiva snaga naših odnosa. Treba da kažemo istinu i da zajedno gradimo našu sadašnjost i budućnost – rekao je Makron, i dodao:

- Razgovarali smo o Kosovu, i predsednik Srbije je bio otvoren. U skladu sa angažmanima ja ću organizovati jedan sastanak sa predstavnicima Prištine, predsednikom i premijerkom Srbije i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako bismo razgovarali. Organizavaću poseban sastanak u vezi sa Kosovom. Želimo da se nađe jedan globalan i trajan sporazum!

18:15 - Nakon tet-a-tet razgovora, koji je "probio" najavljeni termin trajanja razmenjeni su potpisani sporazumi između dve delegacije.

Među sporazumima nalazi se i sporazum o izgradnji Beogradskog metroa.

Vučić: Imali smo dug i iskren razgovor. Izneo sam sve naše probleme!

Predsednik Vučić istakao je da mu je velika čast što je u Srbiji predsednik Makron i zahvalio se na velikoj časti i poštovanju koje je ukazao Srbiji i njenim građanima.

- Imali smo veoma dug razgovor, nikada ni sa kim nisam imao tako dug razgovor kao danas, i moguće da nikada nisam imao ni tako iskren i otvoren razgovor. Razgovarali smo o važnim pitanjima za region i Evropu. Izneo sam sve naše probleme, pre svega za rešavanje Kosovskog "čvora" - rekao je Vučić.

Kako kaže, govorio je istinu i zalagao se za to da Francuska pomogne Srbiji i na evropskom putu ali i u rešavanju krize na KiM.

On je naveo da je Makronu ukazao na ugled koji Francuska uživa u celom regionu, ne samo u našoj zemlji, ali naravno i kod srpskog naroda i građana Srbije. Vučić je preneo da je govorio sa mnogo brige za svoju zemlju i u nadi da će snažna Francuska i jak i moćan predsednik Francuske kakav je Makron biti od pomoći našoj zemlji i našem narodu.

-Nisam sanjar, ali uveren sam da enegija i politički entuzijazam Makrona mogu promeniti mnogo na evropskom kontinentu i da donese dobre stvari našoj zemlji - rekao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

- Razgovarali smo o onome što se dešavalo u Berlinu i što se nije desilo u Parizu, dva sporazuma su potpisana o investicijama i zapošljavanju visokoobrazovanih mladih ljudi i u Beogradu i u NS, tu je i sporazum izgradnja metroa, reč je o velikom projektu – rekao je predsednik Vučić.

Posebno se zahvalio francuskim kompanijama i Makronu na mogućnosti da vojno-tehnička saradnja bude na još višem nivou.

-Zainetresovani smo da kupimo i druge uređaje optoelektronske prirode od Francuske. Mi to radimo da možemo uvek da sačuvamo i zaštitimo svoju zemlju, a Francuska kao naš saveznik u Prvom i Drugom svetskom ratu, i važan proizvođač naoružanja, može da bude neko ko sa nama može uspešnije da sarađuje - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio zadovoljstvo kupovinom raketa Mistral, prenevši da ćemo dobiti 18 jedinica i 50 raketa.

Za nas je ovo veoma značajno i verujem da možemo mnogo toga da uradimo u budućnosti. Značajni su ugovori potpisani i oko deponije u Vinči, kao i proizvodnj toplotne energije.

- Takođe, važna je francuska škola u Beogradu, koja će moći da prima đake od 1. septembra - naglasio je Vučić.

Podsetio je da francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 12. 000 ljudi, i izrazio nadu da će se taj broj uvećati. Ocenio je izuzetno važnom zajedniču izjavu i rekao da je bitno da EU prizna naše ekonomske rezultate, a da je važno da učinimo još dsta u oblasti vladavine prava. Kaže da smo spremni da prihvatimo francusku pomoć i podršku i da želimo unapređenje i intenzivirane saradnje u svim drugim oblastima.

-Veoma sam srećan što sam mogao da ugostim francuskog predsednika i imao priliku da najotvorenije razgovaram s njim o svim ključnim pitanjima - rekao je on.

Vučić je istakao da je kod Srba uvreda da kada neko kaže da nisu bili dovoljno gostoljubivi, pa se nada da smo se pokazali dovoljno gostoprimljivi.

16.39 - Počeo sastanak predsednika Vučića i Makrona

Predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron sastali su se danas u Palati Srbija, u "četiri oka", a predviđeno je da razgovor traje oko pola sata, nakon koje će se dva predsednika obratiti medijima. Dvojica predsednika najpre će pred novinarima razmeniti pet potpisanih bilateralnih sporazuma, koji su deo šireg paketa danas potpisanih dokumenata u različitim oblastima, od ekonomije, infrastrukture, naoružanja i vojne industrije do kulture. Posle toga, Vučić i Makron će se obratiti javnosti, a zatim sledi plenarni sastanak delegacija Srbije i Francuske.

VUČIĆ MAKRONU POKAZAO MITERANOV GLOBUS: To je bio diplomatski poklon koji je uručen tadašnjem predsedniku Predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987!

Predsednik Srbije Aleksandar Vucičh pokazao je Emanuelu Makronu, pre zvaničnih razgovora u Palati Srbija, globus - poklon bivšeg predsednika Fransoa Miterana.Model globusa iz 1985. godine predsednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih. Globus koji se nalazi u Palati Srbija stigao je iz Francuske kao diplomatski poklon koji je Miteran uručio tadašnjem predsedniku Predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. godine. Izrađen je 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsednika Miterana. Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsednika, a kao inspiracija poslužili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka. Globus se čuva u Palati Srbija, a isti takav se nalazi i u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Dok traje sastanak, urednik političke rubrike u "Politici" Bojan Bilbija, gost na televiziji Pink, rekao je da je ova poseta veoma važna i da ćemo njene efekte sagledavati u narednom period.

Foto: TvPink Printscreen

- Pitanje Kosova i Metohije je takođe neizbežno. Izuzetno je važno da svet shvati kakva je naša pozicija i da krivica nije na našoj strani. Čini mi se da sada preokrećemo spoljnopolitičko klatno. Ova dvodnevna poseta pokazuje upravo to i svedoči da je težina naše spoljne politike pojačana i da je Beograd sada aktivan i da sada mi imamo priliku da na neki način vodimo igru – rekao je Bilbija.

Kako kaže, od Makrona najviše zavise reforne u EU.

Saša Adamović, istoričar, rekao je da smo imali priliku da vidimo doček francuskog predsednika, i ako je sudeći po govoru tela oba predsednika ovaj susret će, kako kaže, imati dobar tok.

Foto: TvPink Printscreen

- Nije mala stvar kada vam ovako veliki lider dođe u posetu i pridružuje se pravoj lepezi državnika koji su bili u Srbiji. To mnogo govori o spoljnoj politici Srbije koja se promenila. Svi vide ko je ovde faktor stabilnosti i verujem da će Makron koji ima iskustva i sigurno vidi ponašanje Prištine, moći da bude čovek i sagovornik koji će imati sluha za ono što Srbija govori – rekao je Adamović.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je da je doček Makrona bio srdačan, ali da reči koje je Makron rekao takođe ulivaju optimizam.

- Novi list nam je više nego potreban – rekao je Krstić.

16:17 - Predsednik Francuske stigao je ispred Palate Srbija gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na početku su intonirane Francuska i himna Republike Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

Nakon izvođenja himni predsednik Francuske rukovao se sa članovima Vlade Srbije, a potom su se dva predsednika uputila u Palatu Srbija na razgovor.

Foto: TvPink Printscreen

15:57 – Predsednici Srbije i Francuske uputili su se ka Palati “Srbija”.

15:47 - Lideri su se obratili okupljenima:

- Čast mi je da vam se zahvalim, prijatelju i poštovani predsedniče Francuske. Čast mi je što smo ovu tablu zajednički otkrili i pored helikoptera koje smo nabavili. I ovde pre svega na kapiji Srbije koju vodi franskuska komapnija, želim da vam se zahvalim i da kažem da je ovo tek početak naše saradnje – rekao je predsednik Srbije Makronu.

Predsednik se zahvalio na veri u Srbiju i rekao da su Srbi veoma kostoljubiv narod i da sa vellikom pažnjom očekivali su posetu i još jednom zahvalio predsedniku Makronu na poseti Srbiji.

- Nadam se da ćemo dostići granice prijateljstva koje smo imali nekada i to ništa ne bi uspeli bez vas i vašeg napornog rada i želje da Francusku vratite u ovaj region. Francuska može da računa na Srbijukao iskrenog saveznika i prijatelja – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Predsednik Francuske Emanuel Makron zahvalio se predseniku Vučiću na lepim rečima i rekao da je srećan što je danas u Beogradu.

- Velika mi je čast što sam ovde. Ovo je jedan trenutak naše zajedničke istorije koji je veoma važan. Imamo jednu veliku tenisku pobedu i čestitam Novaku na pobedi na Vimbldonu. Imate pravo da budete ponosni. Ova godina je i pomalo posebna, slavili smo kraj Velikog rata kada su se naši narodi borili zajedno, a takođe slavimo naše diplomatske odnose – rekao je Makron.

Kako je rekao, želi da zajedno okrenu novu stranicu istorije.

- Želimo da razvijemo nova partnerstva. Želim da radim sa vama. Ovde samnom su i umetnici, privrednici, želimo da otvorimo i novu stranu bilateralnih odnosa ali i svih ostalih. Nama su veze sa Srbijom jako važne – rekao je Makron.

Kako kaže, potrebno je da cenimo jedni druge i da poštujemo jedni druge.

- Došao sam da vas posetim, predsedniče, ali i da vidim srpski narod i da vam kažem koliko vas Francuska poštuje i ceni – rekao je Makron.

15:43 - Nakon dolaska predsednika ulsedila je ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija "Vansi erports".

Foto: Tanjug/Predsedništvo

15:37 – Predsednika Makrona na aerodromu je dočekao lično Aleksandar Vučić. Makron se pozdravio sa članovima Vlade Srbije, a dočekan je na tradicionalni srpski način: sa pogačom i soli.

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Foto: Tanjug/Predsedništvo

15:33 - Predsednik Francuske Emanuel Makron sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Nekoliko minuta pre šefa francuske države, na pistu beogradskog aerodroma sleteo je avion sa članovima delegacije Francuske, a potom i predsednički avion.

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Foto: TvPink Printscreen

15:30 - Predsednik Francuske Emanuel Makron ušao je svojim avionom u vazdušni prostor Srbije. Pre nekoliko minuta, na pistu beogradskog aerodroma sleteo je avion sa članovima delegacije Francuske.

Makron u Beograd dolazi avionom "Falcon 7 X".

14:30 - Na aerodrom je sleteo avion kompanije "Er Frans" na redovnom letu Beograd - Pariz, kojim je došao deo šire delegacije iz Francuske.

Francuski lider boraviće u Beogradu dva dana.

Detalje posete možete pratiti uživo na TV Pink i iz minuta u minut portalu Pink.rs.

Foto: Tanjug

Pročitajte još: MAKRON STIŽE U SRBIJU! Ovo su svi detalji posete francuskog predsednika: Glavna tema biće EU, lideri će šetati Kalemegdanom i položiti cveće na grob Milunke Savić

SATNICA

Nakon dolaska predsednika, oko 15.15 sati ulsediće ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija "Vansi erports".

Programom posete u 16.00 sati predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslediti sastanak dvojice predsednika. Nakon toga, u 16.45 sati uslediće izjave za medije predsednika Vučića i predsednika Makrona.

U 16.40 časova predviđena je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Za 18.20 predviđena je ceremonija polaganja venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, a u 18.30 polaganje cveća na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

Pročitajte još: MAKRON ĆE POLOŽITI CVEĆE NA GROB SRPSKE JOVANKE ORLEANKE! Evo ko je velika heroina Velikog rata: Milunka Savić najodlikovanija je žena U ISTORIJI RATOVANJA

Prema programu posete, u 19.00 časova predviđa se ceremonija polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsednika Srbije i predsednika Francuske.

Pročitajte još: DONOSIMO VAM DETALJNE INFORMACIJE O IZMENAMA U SAOBRAĆAJU! Ključne saobraćajnice u Beogradu će biti ZATVORENE, a evo i od kada!

Gosti specijalne emisije na TV Pink komentarisali su posetu predsednika Francuske

Ministarka Mihajlović za Pink: Potpisujemo nastavak saradnje za izgradnju metroa

- Danas potpisujemo memorandum u vezi sa izgradnjom metroa. Radićemo to sa franscuskim i kineskim kompanijama. Sledeće godine počinju radovi na prvoj liniji metroa, a uskoro i na drugoj – rekla je ministarka Zorana Mihajlović uoči posete predsednika Makrona.Kako kaže, pre svega će potpisati nastavak saradnje na nastavku izgradnje metroa. - Već dve godine radimo na studijama izvodljivoasti i to će sve dati drugačiji pogled na život u Beogradu. Ta priča traje decenijama, i sada je potpuno izvezno da ćemo uskoro imati metro – rekal je Mihajlović. Ona je rekla da sada samo dogovaraju detalje i dinamiku izgradnje metroa. - Kada se radi projekat 4 milijarde evra to znači da će sve naše kompanije imati prostora da rade na ovom projektu. Dolazak Makrona govori o stabilnosti Srbije i kako se na nas danas posmatra. Francuska je naš prijatelji ovo će mnogo značiti za dalji nastavak i ulazak u EU – rekla je Mihajlović.

Istoričar Predrag Marković je, gostujući u specijalnoj emsiji na TV Pink, kaže da su odnosi Srbije i Francuske bili najbolji u Prvom svetskom ratu, ali i posle.

Pad Francuske 1940. godine, kako podseća, narod ovde je dočekao jako teško, a odnosi su počeli da se kvare tokom Alžirskog rata. Kaže i da su se tokom 19. veka i politika i kultura oblikovale po uzoru na Francusku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uticaj Francuske bio je ogroman. Poseta na dan posle velikog praznika je, simbolično, veliko priznanje našoj zemlji - kaže Marković za Pink.

Bivši ministar inostranih poslova Vladislav Jovanović kaže da je Makron zvezda u uzdizanju, pa takva poseta uspešno upotpunjuje našu spoljnu politiku. Ističe i da ne sme biti mnogo mesta za euforiju, jer "uvek očekujemo više nego što dobijemo".

- Treba da izvučemo maksimum koristi od ove posete, ali i da vodimo računa o tome da naši i interesi Francuske nisu isti - ocenjuje Jovanović, podsećajući da je Francuska jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova.

Bivši ministar kaže da se ovakvi udarci ne smeju zabvoraviti, ali ne smeju biti ni prepreka daljem razvoju odnosa.

Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta podseća da je Makron rekao da će se sa proširenje EU sačekati dok se ne reše unutrašnja pitanja, politička, ekonomska i druga. Zapadni Balkan, kako kaže, dobio je u aprilu svoju strategiju.

U Skoplju je izašla francuska strategija za Zapadni Balkan koja predviđa veći angažman Francuske na ovim prostorima. Sve ovo govori o želji i nameri Francuske da bude i u regionu i u Srbiji. Sigurno je da će francuski stav prema proširenju danas biti jedna od tema, jer sam sigurna da Francuska nije zalupila vrata, ali prioritet joj je regulisanje EU – kaže Grubješić za Pink.

Dodaje da je upravo proširenje donelo kvalitet Evropskoj uniji, učinilo ju je velikom silom ekonomski i reforme koje Makron predlaže učiniće je i politički jakom silom.

Foto: TV Pink Printscreen

Dolazak privrednika iz Francuske od velikog je značaja za Srbiju, budući da je Francuska druga ekonomija evrozone, izjavio je savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović i dodao da ta saradnja neće ostati samo na pukoj trgovinskoj razmeni, već će imati, između ostalog, i razvojnu komponentu.

On je podsetio je veoma važno to što su sa francuskim kompanijama dogovorena javno-privatna partnerstva, odnosno koncesije na 25 godina poput koncesije aerodroma "Nikola Tesla", ali i posao na tretmanu i odlaganje komunalnog otpada u deponiji Vinča.

- To su koncesije na 25 godina i jako je važno da su u pitanju javno privatna partnestva jer Srbija tu nema velika iskustva i zato je vaznzo da ona nastaju pod pokroviteljstvom velikih država - rekao je Vesović.

Ističe da su koncesije dogovorena na 25 godina signal da je Srbija viđena kao mesto za dugoročno investiranje. Kako kaže, privredne delegacije moći će da iskoriste priliku kada dolazi predsednik Francuske "za otvaranja vrata" za dalju saradnju.

Podseća da je Francuska dosta uradila na ekonomskim reformama i da su njena iskustva od velikog značaja. Takođe, Francuska je zadržala kontrolu nad nekim sektorima poput energetike, saobraćajem, nad vojnom industrijom, kaže savetnik PKS.

- To je važno jer su mnogi razgovori vezani upravo za ove oblasti. Takođe u mnogim oblastima francuska ekspertiza može da nam olakša put, posebno kada su u pitanju evropske integracije, a to su oblast ekologije, cirkularna ekonomija, tu nam je potrebna pomoć, to ne možemo sami... - kaže Vesović.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da je sama činjenica da Makron dolazi dobar znak, dobar signal.

- Makron ulazi u Srbiju kroz francusku kapiju, činjenica da dovodi tako veliki proivrednika je dobro, jer možemo ekonomski da razvijamo saradnju. Sama činjenica da Francuska prestane da se protivi sagledavanju srpskih interesa u reševanju kosovskog pitanja bi bila veliki napredak za nas. Mislim da za to postoji prostor. On se proširio posle neslavnog samita u Berlinu i otkazanog u Parizu od strane Prištine koja je time lupila šamar i Francuskoj i Nemačkoj – naveo je Kristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, to što Makron dolazi samo u Srbiji uznemirilo je komšije.

- Nadam se bez razloga, jer ekonomski prosperitet Srbije ne treba nikoga da brine. Stabilna Srbija je zalog stabilnosti u regionu. Priširenje EU jedno od ključnih pitanja, ali videćmo da li će preovladavati to ili pitanje Kosova – naveo je Krstić.

Istoričar Saša Adamović kaže da je Srbija 90-ih pokušavala da podseti Francusku na prijateljstvo, ali takvo podsećanje na naše savezništvo, nije nailazilo na razumevanje.

- Imali smo veliki broj neprijatelja koji su tada oblikovali francusku politiku. Setimo se da je u agresiji NATO pakta učešće imala i Francuska – kaže Adamović.

Vesović kaže da su koncesije za Vinču i aerodrom na 25 godina i to ukazuje da francuska ekonomija ima signal da je Srbija mesto za dugoročno investiranje. Podseća na "Mišelin" koji raste iz godine u godinu. Kaže i da je važna saradnja naučno-tehnološka, univerzitetska, kao i tehnološka saradnja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Velike investicije i koncesije nisu moguće bez podrške države. Pomenio bih "Ubisoft", ali i brojne druge kompanije iz ove oblasti koje se razvijaju ovde, a u kojima radi na stotine inženjera - kaže Vesović. Grubješić podseća da srpsko-francuska robna razmena raste iz godine u godinu, pa je u prvih pet meseci ove godine već iznosila 500 miliona.

Jovanović dodaje da Francuska našla u trci sa Nemačkom za što bolje pozicioniranje unutar EU, ali i šire, te su francuzi našli jedinog partnera, pored Grčke, na Balkanu. Što veći broj zemalja koji simpatišu politiku Francuske, to bolje, kaže on.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Nemanja Starović kaže da je kapija povratka Francuske na Balkan upravo Beograd, a istorijsko prijateljstvo je odličan osnov za jačanje odnosa. Francuska ima stanovište da ne može raditi na koloseku EU i koloseku proširenja i toga je svesna.

Kaže da dolazi do promene u javnom diskursku kada se govori o Balkanu.

Urednik političke rubrike u "Politici" Bojan Bilbija rekao je da je ova poseta veoma važna i da ćemo njene efekte sagledavati u narednom period.

- Pitanje Kosova i Metohije je takođe neizbežno. Izuzetno je važno da svet shvati kakva je naša pozicija i da krivica nije na našoj strani. Čini mi se da sada preokrećemo spoljnopolitičko klatno. Ova dvodnevna poseta pokazuje upravo to i svedoči da je težina naše spoljne politike pojačana i da je Beograd sada aktivan i da sada mi imamo priliku da na neki način vodimo igru – rekao je Bilbija. Kako kaže, od Makrona najviše zavise reforne u EU.

Starović je, nakon obraćanja Makrona na Kalemegdanu ocenio, da ovo pokazuje kako izgleda poseta stranog lidera i naglasio da su jako važni utisci koje će Makron poneti u svoju državu.

Rajić je istakao da je Makron poslao jake poruke, kao i da je pobrao simpatije Srba.

-On je rekao kaže kako je naša zemlja u njegovom srcu, to ne radi često, ponovo zahvaljujući Vučiću imamo značajnog saveznika u Evropi - zaključio je Rajić.

#Aleksandar Vučić

#Emanuel Makron

'