AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posetu Srbiji.

12.30 - Zavrešan poseta.

Francuski predsednik Emanuel Makron je nakon sastanka sa srpskim umetnicima krenuo put aerodroma, odakle je odleteo za Francusku.

Njega je ispratio srpski predsednik Aleksandar Vučić, sa kojim se srdačno pozdravio.

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Foto: Tanjug/Predsedništvo

11:59 - Makron razgovarao sa srpskim umetnicima u Beogradu.

Posle sastanka sa mladima iz regiona Zapadnog Balkana, predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je u Beogradu i sa umetnicima i istaknutim javnim ličnostima naše zemlje, koji predstavljaju sponu između Srbije i Francuske.

Sastanak sa srpskim umetnicima je u organizaciji Ambasade Francuske u Srbiji i nije otvoren za medije.

Makron sastankom sa umetnicima završava dvodnevnu posetu Srbiji.

10:59 - Predsednik Srbije je, nakon sastanka sa studentima, rekao da je bilo reči o saradnji u regionu, što mu je bila ideja pred Berlinski kongres - da se spoje mladi iz regiona.

- Ovo funkcioniše dobro, ali nam je neophodno da se uključi još ljudi. Obećao sam veću podršku Republike Srbije. Ono što je važno i što smo mogli da zaključimo od Makrona: moramo da se posvetimo sebi i svom regionu - rekao je predsednik Srbije novinarima na Kalemegdanu.

Poboljšanje odnosa, kako kaže, učiniće Srbiju jačom i snažnijom. Mnogo je, kaže, posla pred nama i neophodno je da se menjamo.

Foto: Tanjug/Predsedništvo

- Teško nam je da to čujemo, ali moramo da se menjamo i ako to uspemo, nećemo imati većih problema u budućnosti - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je naveo da je imao petosatni razgovor sa Makronom.

- Pet i po sati smo razgovarali posle svih obaveza. To govori da sma želeo da mnogo toga saznam i čujem, naučim od jednog od najvećih svetskih lidera, da predstavim Srbiju, naše probleme i muke, i zamolim za podršku. Mislim da nikada nisam ni sa kim imao tako dug razgovor u jednom prelomnom trenutku – rekao je Vučić.

Kako je dodao, Makron je kupio srca ljudi nepostojanjem straha da govori pred narodom.

- Pokazao je da je želeo da razgovara, pokazao je emociju, prijateljstvo, da mu je stalo do Srbije, pokazao je poštovanje prema Srbiji – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je sinoćnji govor bio nabijen emocijama i da je svaki građanin Srbije mogao da se oseća ponosnim.

- Pokazali smo da nismo samo rupa u saksiji, već da imamo svoje mesto. Osećao sam se veoma dobro i mislim da se svako ko je bio tu, a ko voli svoju zemlju, tako osećao – kaže predsednik. Ocenjuje da će nastavak dijaloga, Pariz koji se nije desio, biti u septembru, ali će o tome bolje moći da govori Makron.

Ističe da je francuski predsednik vrlo ozbiljan i da se ne može očekivati odstupanje od njega. Kaže i da kompromis nije slabost, već snaga.

Foto: Tanjug/Predsedništvo

- Dok sam živ zalagaću se za komrpomis, a ne za doustajanje i predaju. Ako budemo mogli mi, ako ne, neke generacije nakon nas će to da urade. Srbija kao gnjila, trula jabuka je Srbija koju svako može da slomi, a vojno jaku Srbiju niko neće dirati – kaže Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, kaže da je svojim autorskim tekstom „pogodio pravo u metu“, budući da se među liderima opozicije stvorila nervoza.

09.54 - Počeo je razgovor sa studentima RYCO.

Makron sa predstavnicima Regionalne kancelarije, koja je projekat u okviru Berlinskog procesa, razgovara zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dvojica predsednika su se na početku upoznali sa mladima.

Foto: pink.rs/Gordana Uzelac

Foto: pink.rs/Gordana Uzelac

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Foto: Tanjug/Predsedništvo

09:47 - Predsednici Emanuel Makron i Aleksandar Vučić stigli su na Kalemegdan gde bi uskoro trebalo da počne razgovor sa studentima.

Pre razgovora Vučić je sa kalemegdanske terase pokazao Makronu panoramu Beograda.

Kancelarija je osnovana u julu 2016. u Parizu na samitu o Zapadnom balkanu. Cilj regionalne kancelarije jeste povezivanje mladih na Zapadnom Balkanu, pospešivanje pomirenja, razmene, saradnje u regionu, o čemu će danas biti reči. Predsednici će imati prilike da čuju o situaciji na Zapadnom balkanu i radu kancelarije.

Podsetimo, zvanični sastanci u okviru Makronove dvodnevne posete obavljeni su juče, a dvojica predsednika položili su vence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde su se obratili građanima, i odali počast srpskoj heroini Milunki Savić u Aleji velikana na Novom groblju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Makron je velikom broju okupljenih građana na Kalemegdanu, u govoru tokom kojeg se obraćao i na srpskom, poručio da Francuska voli Srbiju i njene građane i da je Srbija "u njihovim srcima".

Francuski predsednik je prethodno imao tet-a-tet sastanak sa Vučićem, koji je trajao znatno duže nego što je bilo predviđeno, a dvojica državnika su sa konferencije za novinare poslali jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Predsednik Francuske je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog i da se postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

On je rekao i da nema gotovo rešenje za kosovski problem, da magično rešenje ne postoji, da je za kompromis, koji ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu.

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

Foto: Tanjug/Tanja Valić, Tanjug/Zoran Žestić

#Aleksandar Vučić

#Emanuel Makron

'