AKTUELNO

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da to što Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, a istovremeno kupuje vojno naoružanje, za Prištinu predstavlja poruku da se takođe naoruža, preneo je prištinski Insajderi.

Haradinaj je kupovinu naoružanja od francuskih kompanija i postpisivanje sporazuma o vojnoj saradnji između Srbije i Francuske protumačio kao poziv za naoružavanje.

- Da li ovakva izjava Srbije ili dela međunarodne zajednice, da "ne mogu da priznaju Kosovo u postojećim granicama" poziva da i mi kupimo "Mistral"? Srbija se naoružala "Mistralom". Francuska je sa Srbijom sklopila ugovor o raketnim sistemima. U međuvremenu nam govore da se uzajamno priznavanje u postojećim granicama "ne može nazvati sporazumom" - rekao je Haradinaj i dodao:

- Mi smo nezavisna država i ništa drugo ne tražimo u dijalogu osim uzajamnog priznavanja. Ako niste spremini za to, onda je to poruka za nas da se naoružamo.

Haradinaj je izrazio spremnost povratku dijalogu sa Beogradom pod uslovom da će u njemu da se razgovara o aranžmanima unutar postojećih granica.

- Ono što Kosovo traži je najosnovnije. Tražili smo sporazumni okvir za uzajamno priznavanje u postojećim granicama. Ovaj okvir sporazuma treba da bude okvir onoga o čemu pregovaramo i ništa drugo - rekao je Haradinaj na konferenciji za medije u Prištini.

Kako se navodi, Haradinaj se zahvalio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na iskrenosti, što je tokom posete Beogradu izjavio da bi trebalo da se nađe kompromisno rešenje između Beograda i Prištine.

- Zahvaljujem se predsedniku Makronu što je izrazio iskrenost kada je rekao da su Kosovo i Srbija takođe evropske zemlje. Zahvaljujem mu na poslu kojim se bavi u pristupu ova dva naroda. Ovo nije opis onoga što može biti kompromis, ali je savet. Ovaj jezik je logičan - rekao je Haradinaj.

#Kosovo

#Priznanje

#Ramuš Haradinaj

'