AKTUELNO

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, komentarišući najnoviju izjavu premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja, kaže da njegova reakcija pokazuje koliko je za njih bolno jačanje odnosa Srbije i Francuske.

- Očigledno je da je Priština posetu francuskog predsednika Makrona, jednog od najuticajnijih evropskih lidera, Beogradu doživela gotovo tragično i kao veliki udarac. Svako jačanje Srbije na međunarodnom planu, svako jačanje naših bilateralnih veza, izgradnja partnerstva sa najuticajnijim zapadnim zemljama koje su i članice Saveta bezbednosti ne ide u prilog Prštini zato što krnji njihov međunarodni položaj i pokušaj da steknu puni međunarodni kapacitet – kaže Drecun za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, lako je igrati na stereotip koji je prisutan i da se iza svega vidi neki tajni uticaj Rusije.

- Sada pojedini političari u regionu žele da izgrade svoju poziciju i dobiju podršku zapada tako što svuda vide neki ruski uticaj...Tako je i Haradinaj više puta govorio da su oni poslednji bedem odbrane od ruskog uticaja na Balkanu. Sada se situacija menja, dolazi jedan zapadni predsednik, veoma uticajan koji ima svoju viziju kako treba da izgleda Evropska unija, da treba da se pozicionira kao poseban pol svetske moći - rekao je Drecun.

Foto: TvPink Printscreen

Dodaje da ne treba zaboraviti da je Francuska zemlja koja je učestvovala u stvaranju "lažne države Kosovo", kao i da su učestvovali u pripremama u zločinačkom bombardovanju Srbije.

- Francuska je priznala Kosovo i kao država nisu promenili taj stav. Značajno je to što je Francuski predsednik u Beogradu rekao da kosmetski problem treba da se reši kompromisom i to potencirao - naveo je Drecun.

Naglašava da je stav Francuske sada bliži stavu SAD i američkog predsednika Donalda Trampa da rešenje kosovskog pitanja treba da bude obostrano prihvatljivo.

Stav Francuske je, naglašava, sada drugačiji od rigidnog nemačkog stava koji samo očekuje da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Milovan Drecun

'