AKTUELNO

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, koji je saslušan u Specijalnom sudu za zločine tzv. OVK u Hagu, planira da u petak održi sednicu vlade, koju je podnošenjem neopozive ostavke sam srušio, javila je KTV na albanskom jeziku.

Navodeći da je reč o antiustavnoj nameri, KTV je sinoć, pozivajući se na svoje izvore, navela da će ta sednica, ako bude sazvana, biti održana praktično nedelju dana nakon što je Haradnaj podneo neopozivu ostavku.

Podseća se da je kosovski ustav po tom pitanju jasan i da jedan od njegovih članova kaže da je ostavkom premijera srušena i vlada.

- Ako premijer podnese ostavku ili iz drugih razloga, njegov / njen položaj ostaje upražnjen, vlada pada i predsednik Republike Kosovo, u konsultaciji sa političkim strankama ili koalicijom koja je osvojila većinu u Skupštini, nalaže novom kandidatu da formirao vladu - citira KTV član 95,5 kosovskog ustava.

Napominje se da ustav ne nudi nikakve rokove za imenovanje novog mandatara u slučaju ostavke premjera.

Pozivajući se na tumačenja stručnjaka, KTV prenosi da Haradinaj više nije premijer i nema nikakvu vlast.

Analitičar Instituta GAP, Bekim Saljihu, rekao je ranije danas u izjavi za Kohu da termin "premijer u ostavci" ne postoji i da je Haradinaj sada "bivši premijer".

I analitičar Albert Krasnići takođe objašnjava da je aktuelna kosovska vlada pala podnošenjem ostavke Haradinaja.

On precizira da ustav prepozaje dve opcije pada vlade: prva je kada premijer podnese ostavku, a druga je kada parlament izglasa nepoverenje vladi.

U prvom slučaju, jasan je Krasnići, Kosovo više nema vladu i sve pozicije u njoj su upražnjene, a takva vlada nema ovlašćenja za donošenje bilo kakvih odluka.

U drugom slučaju, kada se izglasa nepoverenje vladi, ona nastavlja da obavlja svoju dužnost do izbora nove i ovlašćenja takve vlade nemaju zakonska ograničenja.

- Ramuš Haradinaj više nije premijer, već bivši premijer - izričit je Krasnići.

Inače, Haradnaj, čiji se povrtak iz Haga očekuje sutra, u pisanoj ostavci parlamentu naveo je da će na čelu "vlade u ostavci" ostati do izbora nove.

Podnosenjem ostavke, Haradinaj je insistirao da predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači u, kako je naveo, skladu sa ustavom zakonima i ovlašćenjima, raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Uoči odlaska u Hag, Haradinaj je potvrdio da će njegova stranka učestvovati na tim izborima i da će on ponovo biti kandidat za premijera.

#Kosovo i Metohija

#Ramuš Haradinaj

'