AKTUELNO

Ambasada SAD na Kosovu izdala je upozorenje građanima da su mogući teroristički napadi, a Aleksandar Vulin, ministar odbrane, i Kancelarija za KiM poručuju da je država upoznata sa stanjem na terenu, ali da je važno kad ovakva poruka stigne i od administracije Donalda Trampa.

U upozorenju Ambasade SAD na Kosovu navodi se da tokom letnje sezone mere bezbednosti ostaju na visokom nivou zbog stalnih pretnji transnacionalnih terorističkih organizacija i pojedinaca inspirisanih ekstremističkom ideologijom.

Na meti turistička mesta

- Ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turistička mesta, velika javna okupljanja, šoping-molove, prevozna sredstva, klubove i druge objekte koje posećuju ljudi sa Zapada - kaže se u upozorenju Ambasade SAD.

Ministar odbrane u razgovoru za Kurir kaže da je, u odnosu na broj stanovnika, Kosovo teritorija koja ima najveći broj boraca Islamske države na svetu.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Procentualno, ima ih među zloglasnim ubicama više nego Iračana ili Sirijaca. Oni se nakon sloma kalifata vraćaju sa ratišta i nesumnjivo su velika pretnja svim hrišćanima, a svakako i za mir i stabilnost čitavog regiona - kaže Vulin i dodaje:

- Ako SAD žele da zaštite i svoje državljane i stanovnike Balkana, neka učine sve da se ne stvara i ne naoružava šiptarska paravojska, tzv. vojska Kosova. Povratnici sa ratišta u Siriji biće manja pretnja od teško naoružanih šiptarskih terorista iz redova bivšeg i sadašnjeg OVK.

Srbi primarna meta

Da je teroristička pretnja na Kosovu stalna, te da je tamo leglo terorističkih organizacija i ekstremista, navode i u Kancelariji za KiM.

- Važno je što na to upozoravaju i što takva potvrda stiže i od SAD, koji u izveštajima Stejt departmenta redovno analiziraju i upozoravaju na aktivnosti ovakvih organizacija. Kačanik je poznat kao džihadisticka prestonica Evrope i regrutni centar za borce tzv. Islamske države. Često i u medijima stižu potvrde da sa Kosova ima dosta mladih u redovima ISIS, koji u plaćeničke terorističke organizacije neretko vode i druge članove porodice. Mnogi od njih se kasnije vraćaju na Kosovo i moraju biti predmet praćenja - navodi se u odgovoru Kancelarije za naš list.

Oni dodaju i da „Srbija i sve naše bezbednosne strukture ozbiljno pristupaju ovom problemu i u saradnji sa svim relevantnim međunarodnim akterima, koji imaju uticaj i odgovornost na Kosmetu, razmenjuju neophodne informacije“.

- Naš narod na KiM, koji je nesumnjivo primarna meta islamskih ekstremista na ovim prostorima, ne treba da brine jer je država Srbija sada sposobna, jaka i odlučna da svaku eventualnu akciju spreči - navode iz Kancelarije za KiM.

Foto: TvPink Printscreen

Orhan Dragaš: KOSOVO JE PRETNJA MIRU NA BALKANU

Orhan Dragaš iz Međunarodnog instituta za bezbednost kaže da, prema podacima vlade SAD, u protekle dve godine sa Kosova je u Siriju i Irak otišlo više od 400 boraca, da se veliki broj njih vraća kući, te da su pretnja miru na Balkanu. - Veliki broj boraca se vraća kući i oni su izuzetno velika pretnja miru na Balkanu, posebno na Kosovu, a sasvim sigurno najviše srpskoj zajednici, što u slučaju izuzetno slabih institucija kakve su na Kosovu stvara pretnju koja ne bi smela da se ignoriše. Nadam se da će međunarodna zajednica, a posebno njihove bezbednosne i obaveštajne službe, kao i do sada, pokazati punu spremnost da omoguće bezbednost srpskoj zajednici, imajući u vidu sve ove okolnosti koje nedvosmisleno pokazuju da ona jeste ugrožena - poručio je Dragaš.

#Donald Tramp

#Kosovo

'