AKTUELNO

Predsednik kosovskog parlamenta i najuticajnije vladajuće DPK, Kadri Veselji, pozvao je danas predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da odmah odredi datum izbora.

Veselji je to rekao nakon sednice predsedništva parlamenta na kojoj je odlučeno da posebna sednica tog zakonodavnog tela o raspuštanju skupštine bude održana 22. avgusta.

Veselji je rekao da je na sednici predsedništva parlamenta postignut konsenzus o nekim odlukama koje su, prema njegovim rečima, u interesu građana.

- Raspuštanje skupštine omogućava predsedniku da automatski odredi datum izbora. Rekao sam s punim ubeđenjem i još uvek tvrdim da su izbori jedino rešenje za građane. Oni nisu samo opcija ili alternativa, već prava odluka za građane. Ovom odlukom pokazali smo dostojanstvo - rekao je Veselji čestitajući građanima, prenala je prištinska Koha.

Pošto je datum sednice parlamenta o raspuštanju skupštine određen, izbori bi trebalo da budu održani 30-45 dana od 22. avgusta, rekao je Veselji novinarima, dodajući, međutim, da je datum određivanja izbora u nadležnosti kosovskog predsednika.

Šef poslaničke grupe DSK, Avdulah Hoti, nakon sastanka predsedništva skupštine izjavio je da su se svi šefovi parlamentarnih grupa dogovorili o datumu raspuštanja Skupštine i potom poštovali sva ustavna pravila.

Takođe je rekao da je dogovoreno da pre raspuštanja škupštine bude odobren IPA sporazum koji će Kosovu doneti 100 miliona evra. Šef poslaničke grupe ABK-a Ahmet Isufi rekao je da je ovom odlukom mandat vraćen narodu, dok je Memli Krasniki iz DPK-a je rekao da je konačno proces odlaska na vanredne izbore danas institucionalan.

Poslanik Inicijative Biljal Šerifi je rekao da se šefovi poslaničkih grupa nisu odlučili za raniji datum jer to, kako je kazao, ima veze sa zabrinutostima i preporukama Evropske unije da im treba više vremena da pripreme posmatračku misiju koja će nadgledati izbore.

#Hašim Tači

#Izbori

#Kadri Veselji

#Kosovo

'