AKTUELNO

Istoričar Saša Admović, govoreći o protestima pristalica dela opozicije, ocenio je da je očito da su se protesti pokazali neuspešni, da sve manje ljudi dolazi i da su izgubili svrhu.

-Ono što je ostalo njima koji su uključeni u tu organizaciju protesta je  da svoje pristalice ponovo nateraju da se vrate na ulicu. Taj način je ono što su pre neki dan pokušali da urade - da su nasilno pokušali da uđu u zgradu Predsedništva očekujući žestoku reakciju, koja bi motivisala njihove pristalice da izađu na ulice ponovo - smatra Adamović.

Kako naglašava, oni žele da isprovociraju organe bezbednosti, koji rade svoji posao.

- I sad, ako imate fotografije i snimke koje postavljate na društvene mreže, onda motivišete svoje pristalice da se vrate. Nisam siguran da će to dati rezultate, jer je njihova pozadina prilično mračna - istakao je Adamović.

Foto: TvPink Printscreen

-Mi smo imali slučaj krajem prošle godine da je jedan od pristalica dela opozicije na televiziji objasnio svima suštinu protesta. Njihova poenta nije da se tamo nešto traži - ljudska prava, demokratija...već je, po njegovim rečima ta vrsta protesta unutrašnji pritisak na predsednika Vučića koji treba da se kombinuje sa spoljašnjim pritiskom - objasnio je Adamović i dodao da će taj pritisak naterati, prema rečima tog političara, predsednika da popusti.

-A oko čega da popusti i oko čega je predsednik tvrd je upravo rešavanje pitanja KiM - dodao je Adamović.

-Ja bih bio srećan da su ti protesti u formi jačanja institucija, da se apeluje na povratak opozicije u te institucije - kaže direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić.

Foto: TvPink Printscreen

- To je bitno i važno u Srbiju, a praviti incidente, ulaziti u neke nasilne aspekte bavljenja politikom je pogrešan put - smatra on.

#Protest

'