AKTUELNO

Nebojša Bakarec, politički analitičar i član Srpske napredne stranke, revoltiran je poslednjim dešavanjima i ponašanjem Sergeja Trifunovića, lidera Pokreta slobodnih građana, pa mu je uputio otvoreno pismo.

Pismo prenosimo u celosti.

- Izricao sam Vam vaspitne mere više puta. Nije vredelo. Juče ste, povodom Dana mladih napisali jedno nesuvislo saopštenje. Glavni lajtmotiv Vašeg saopštenja je rečenica da iščekujete „Dan kada će se mladi trgnuti“. E ta Vam je dobra! Građani Srbije, a najviše oni mladi se trzaju kada se Vi bahatite Vašim luksuznim gliserom od 20.000 evra, po Dunavu, ugrožavajući ostala plovila. Pri čemu nemate dozvolu za upravljanje. Mladi se trzaju što je sa Vama na gliseru, osuđivani ubica Igor R., koji je 2004., pištoljem ubio Isidoru I. (19 godina).

Trzaju se mladi Srbije, što je Vaš prijatelj osumnjičen i za umešanost u ubistvo u Švedskoj, kao i za prenos novca od šverca narkotika. Da li je u pitanju jedan od Vaših dilera? Mladi Srbije se trzaju kada Vaš drugi prijatelj, Petar Vladulović, pesnicom u glavu udari Kseniju Radovanović, i potom junački pobegne. Trzaju se mladi i zbog toga što ste Vi tada skrivali identitet Vašeg prijatelja. Mafijaški zakon ćutanja. Trzaju se mladi Srbije, u strahu da ćete ih pokositi Vašim luksuznim automobilom Citroen Different Sprit DS, sa kojim ste do sada napravili more saobraćajnih prekršaja. U jednoj od tih prilika, kada ste bahato vozili, stradala je devojka od 20 godina, kojoj su nanete telesne povrede, kao posledica udesa koji ste Vi izazvali. Trzaju se mladi Srbije, u strahu da ćete ih pokositi Vašim luksuznim motorom, sa kojim ste takođe napravili bezbroj prekršaja. Dva dana uzastopno, pre Dana mladih, i Vašeg saopštenja, napravili ste ozbiljne saobraćajne prekršaje.

I onda se usuđujete da se obraćate mladima Srbije.

Mladi građani Srbije su se trzali u strahu od Vašeg druženja sa Legijom, od kojih se jedno završilo pucnjavom u klubu punom mladih. Vi ste bili uzrok te pucnjave. Na tu temu, Biljana Srbljanović, koja Vas odlično poznaje, po prirodi posla, u januaru 2019., kaže:“smrdljivi, lažljivi Sergej, Legijin upišani ortak“. Gospođa Srbljanović, u tom svom obraćanju Vama, ukazuje na još mnogo groznih činjenica zbog kojih se trzaju mladi Srbije. Citiram :“neoprani lažljivi Sergej (…) uvek je bio podmukli lažov (…) sa onim glupim osmehom i groznim zadahom da ne znaš gde da pobegneš (…) uvek je lagao, uvek i smrdeo, uvek se grebao za novac, obrok, piće (…) nikad se nije prao, uvek je varao kolege, uništavao predstave (… ) hvalio se prijateljstvom sa Ulemekom (…) Sergej je takođe ozbiljan degenerik i za posao, zato ga više ni ne vidite u pozorištu, jer je budala koja ponižava kolege (…). Eto, to o Vama kaže, naša najveća dramska spisateljica.

Tu bih dodao i Vaše neprilično ponašanje u ambasadi SAD, kada ste prstima invazivno čačkali zube. Tu ja vidim još jednu stvar zbog koje se, od Vas, trzaju građani Srbije, pogotovo oni mladi. Reč je o higijeni. Trzaju se svi koji sa Vama razgovaraju, zbog toga što, ili imate kolitis, i (ili) imate stomatološke probleme. Oba problema se lako leče. Drugi Vaš problem, zbog koga se svi trgnu je „Zadah tela“. Ne, nije reč o filmu Živojina Pavlovića, već o zadahu Vašeg tela. Taj problem se još lakše rešava nego oni pređašnji. Redovna higijena tela, upotreba dezodoransa i paste za zube. Što bi reko Rambo Amadeus :“To su, to su, od savesti trube, nisi opro noge, nisi opro zube“. Ako nećete da poslušate mene, poslušajte velikog Duška Radovića, koji je rekao: „Obradujte svoje noge! Operite ih ili promenite čarape. Perite noge! To je prvi uslov za dobre međuljudske odnose“.

Osim što je bezumno, Vaše saopštenje je pokazalo svu Vašu nepismenost. Ukazaću Vam na četiri gramatički nepravilne rečenice. Prva: „Dan kada ćemo shvatiti da ovakva Srbija nije pristojno mesto za život i da kao ovakva ne nudi nikakvu budućnost“. Dva puta ponavljate reč „ovakva“, i još gore, izraz “kao ovakva“ je nepravilan. Druga:“Iako je, da bi se zaposlio, veliki broj njih koji je skoro izašao iz procesa obrazovanja, spreman i da se prekvalifikuje“. Izraz „koji je skoro izašao iz procesa obrazovanja“, je višak u toj rečenici, i ona postaje rogobatna. Umetanje delova rečenice, omeđeno zapetama, mora biti ograničeno. Upotreba reči „skoro“ je nepravilna. Time govorite da je veliki broj mladih zamalo izašao iz procesa obrazovanja. Hteli ste da kažete – nedavno izašao.Treća:“To su i više nego poražavajući rezultati o položaju i potrebama mladih koje je danas objavila Krovna organizacija mladih Srbije“. Ovde ste izostavili jednu neophodnu reč, pa je bez nje rečenica besmislena. Pravilno je napisati „rezultati istraživanja o položaju i potrebama mladih“. Četvrta:“I da, opala je za oko devet hiljada mladih ljudi, ali koliko se mladih iselilo kada skoro dve trećine njih tek planira?“. I u ovoj rečenici ste izostavili reči koje joj daju smisao. To su reči „da se iseli“ (planira da se iseli) ili reč „to“ (to tek planira…). Bez tih reči ostajemo zapitani, šta to dve trećine njih planira?

Da zaključim. Imate ogromne probleme. Vređate i ponižavate sve, najviše žene. Družite se sa kriminalcima. Nesposobni ste za upravljanje vozilima i plovilima, pa predstavljate opasnost u saobraćaju. Neprijatno mirišete. Nepristojni ste. Nepismeni ste. Slika i prilika predsednika jedne građanske stranke - zaključio je Bakarec.

#Nebojša Bakarec

#Sergej Trifunović

'