AKTUELNO

Auto-put "Miloš Veliki", odnosno deonica Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, zvanično je otvorena danas u prisutvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Putnicima će tako, od 23h, biti dostupno 103 kilometara novog auto-puta, čime će putovanje do Zapadne Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine biti značajno olakšano. Predsednik je tokom svačanosti najavio nove auto-puteve, pruge, samim tim i nove investicije, jačanje ekonomije i značajno podizanje životnog standarda za građane Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju auto-puta "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga.

- Ovaj put je metafora uspeha svih nas, a to su i izuzetne vesti za građane Srbije da posle 17 godina otvaramo auto-put Miloša Velikog - poručio je predsednik uoči današnjeg otvaranja auto-puta.

Pročitajte još: UŽIVO NA TV PINK I PINK.RS - SPECIJALNA EMISIJA POVODOM OTVARANJA AUTO-PUTA MILOŠ VELIKI

19:00 - U Ljigu je započela centralna ceremonija otvaranja auto-puta Miloš Veliki. Ljig je ujedno i poslednji punk koji će delegacija posetiti i kraj deonice novoizgrađenog auto-puta. Svečanost je započela intoniranjem himne "Bože pravde". Potom se okupljenima, kojih je oko 10.000, obratio predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vučić je zahvalio svima koji su došli da uveličaju svečanost ističući da je danas veliki dan za Srbiju.

- 70 godina sanjali smo ovaj san i čekali ovaj dan. 70 godina i malo više, malo duže. Zato sam zahvalan svima vama kojima nije bilo teško da dođete u Ljig i da zajedno obeležimo otvaranje auto-puta koji nosi ime po Milošu Velikom - rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da je za kratko vreme Srbija proglašena za zemlju sa najviše stranih direktnih investicija.

- I kao da se malo stidimo toga da prihvatamo uspehe u radu i ekonomiji. Među najboljima smo u mnogo ćemu i popravljaćemo život građana, a ovaj auto-put je novi kvalitet života, novi standard za građane Srbije. Setimo se koliko smo muka i problema imali, ali ovaj auto-put biće hrast budućnosti za našu decu koja moraju da ostanu ovde - rekao je predsednik u Ljigu.

Dodaje da je sve urađeno našim novcem, bez koncesije, novcem naroda koji je imao poverenja u politiku koja ne obećava kule i gradove, već je ozbiljna, teška i odgovorna, koja povećava plate koje će za tri meseca biti veće od 500 evra.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- To je politika budućnosti - rekao je predsednik. Dodao je da je na sastanku oko novog investicionog plana odlučeno da će se Srbija brže menjati, a svaka opština u Srbiji imaće sređeno sve oko otpadnih voda, jer je kaže sramota da to u 21. veku ne bude rešeno. Biće uloženo oko milijardu evra i biće urađeno u četiri godine 5.000 kilometara puteva - rekao je Vučić.

On je pozvao Srbe u inostranstvu da se vrate u svoju otadžbinu. Poručio je i da je najvažniji mir. Kaže i da "sami možemo mnogo, samo ako smo dovoljno vredni".

- Srbija nam je jedini izbor - rekao je Vučić.

Ističe da svaki kilometar u Srbiji znači mnogo za pojedinca i to je i sam Knjaz Miloš shvatio. "Ova zemlja može biti velika samo ako je otvorimo za sebe i za druge i ako u njoj jedni drugima budemo blizu", pročitao je predsednik.

- To su kilometri naše slodobe i deonice naših snova! Kao što je Knjaz postao reper za mudru državu, tako će i ovi kilometri postati standard ispod kojeg ne sme da se ide. Oni određuju sve što je urađeno za zemlju, a mi ćemo se potruditi da imamo što više investicije koje će biti ostvarene kroz puteve, kanalizaciju i infratrukturu - rekao je predsednik, najavljujući auto-put "Vožd Karađorđe" koji će spojiti sever Šumadije i istok Srbije.

Predsednik je obećao da će se nastaviti sa putevima i ulaganjima u Srbiju i da će putevi i železnice biti na svetskom nivou. To je, kaže, san koji nas je Knjaz Miloš naučio da sanjamo.

- Bio sam danas ponosan i srećan. Prošao sam putem i, kad god njime prođem, znaću da sam makar malo doprineo da on budem iznađen. Nadam se da će moja deca moći da se ponose i tom mojom malom ulogom, a ja vama želim da se ponosite Srbijom koju gradimo, radimo i bogatimo za našu decu - rekao je predsednik.

18:28 - Predsednik je, kod tunela Brančić, zahvalio svima koji su se okupili da uveličaju slavlje. Zahvalio je i građanima Srbije.

- Do 2021. biće otvoreno mnogo auto-puteva i to mnogo znači za Srbiju. Srećan sam i ponosan, mnogo je dobrog pred nama, a ja vas molim za podršku pristojnoj Srbiji koja gradi i radi. Srećan sam jer sam zajedno sa vama deo ove svetkovine, a nešto više i svečanije govoriću kasnije - rekao je predsednik.

18:15 - Vučić je obišao Operativni centar za upravljanje saobraćajem, gde je komentarisao da je tunel Brančić „kao u Švajcarskoj“.

Srbija i Kina su čelični prijatelji, rekao je predsednik odgovarajući na pitanje kineskih novinara. Kaže i da je kineska kompanija uradila ozbiljan i vrlo komplikovan posao, te se zahvalio njoj i kineskom rukovodstvu.

Predsednik je potom prisustvovao prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih auto-putem "Miloš Veliki".

Foto: TV Pink Printscreen

18:07 - Predsednik Vučić i gosti stigli su ispred tunela Brančić i radnicima kineske kompanije su uputili čestitke na izgradnji ovog dela puta. Na pitanje da li se auto-put radi zbog izborne kampanje, predsednik kaže da njegova Vlada gradi auto-puteve već 5 godina.

- A šta su oni uradili u bilo kojoj izbornoj kampanji? Auto-put Most na Adi koji je papreno plaćen? - zapitao je predsednik.

Kaže da je popustio kada je reč o razgovorima sa opozicijom jer "pametniji popušta". Na pitanje odakle nam novac, predsednik kaže da nam je država domaćinska i može da ulaže u napredak i razvoj.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

17:57 - Na društvenim mrežama mnogo je pohvala za novi auto-put, a predsednik je zahvalio pevaču Željku Joksimoviću, koji je takođe pohvalio novoizgrađeni auto-put.

- Hvala mu na tome - poručio je predsednik Joksimoviću.

Pročitajte još: O OVOME SAM SANJAO PREKO 40 GODINA! Željko Joksimović oduševljen auto-putem 'Miloš Veliki', javno se oglasio ovom porukom! (FOTO)

17:53 - Govoreći o poseti turskog predsednika, kaže da će Erdogan prisustvovati početku radova na auto-putu Beograd-Sarajevo. Zahvaljuje mu se zbog čestih poseta i interesovanja za Srbiju.

Kada je reč o auto-putu "Vožd Karađorđe", kaže da je reč o delom auto-putu, delom brzoj saobraćajnici, kojom će biti napravljen i "lep put ka našim manastirima i čitavom Resavskom delu". To će, kako kaže, biti šesti auto-put.

17:45 - U daljem nastavku obilaska, ka tunelu Brančić, predsednik je u autobusu odgovarao na pitanja novinara. Rekao je da će "Miloš Veliki" rasteretiri Ibarsku magistralu i da je pitanje da li će i opstati, budući da auto-put štedi vreme, koje je danas ljudima izuzetno važno.

- Približiće nam se i Zlatibor i Tara, Crna Gora i BiH - rekao je predsednik. Dodaje da je srećan što je sve prošlo bez koncesije, a narod je upravo razumeo i stoga i podržao ovakvu politiku.

Dodaje da se ponosi uspesima Srbije, o čemu je pisao i "Fajnenšel tajms".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

17:29 - Okupljenima se obratio Dodik, česrtitajući Vučiću i Vladi Srbije na uspehu. Kaže da mu je zadovoljstvo što je deo "veličanstvenog dana".

- Ovo je uspeh za sve Srbe svugde. Mi smo zagledani u Srbiju i njene uspehe. Ovaj put će omogućiti lakšu komunikaciju Višegradu i Trebinju sa Srbijom, a bez toga se ne bismo mogli očuvati kao zajednica - rekao je Dodik. Kaže da se nada da će auto-put Banjaluka-Beograd biti brzo gotov.

17:13 - Predsednik i delegacija stigli su do Lajkovca, gde je u njihovu čast upriličen kulturno-umetnički program.

U razgovoru sa Dodikom, predsednik je rekao da će putarina na novoizgrađenom auto-putu biti besplatna do 1. septembra.

Foto: TvPink Printscreen

Predsedniku i okupljeni potom su predstavljeni turistički potencijali ovog kraja.

16:53 - Obilazak je nastavljen. Predsednik je usput govorio novinarima o tome da će 15. oktobra biti otvoren put od Niša do Gradine. Delegacija je oko 17:10 stigla do isključenja za Lajkovac.

16:49 - Andrija Mandić obratio se okupljenima i poručio u Ubu da je srećan što prisustvuje još jednoj ekonomskoj pobedi Srbije.

- Danas imamo 100 km auto-puta koji spaja Beograd i Crnu Goru i smeta mi što kod nas, zbog anti-srpske politike, niko ne želi da kaže da je to auto-put Bar-Beograd, već ga nazivaju Bar-Boljari. Ovaj auto-put venčaće Srbiju sa morem i verujem da će, zajedno sa prugom, biti osnov za preporod Crne Gore - rekao je Mandić.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

16:35 - Delegacija je stigla na naplatnu rampu Ub, gde ih je dočekao glumac Nenad Jezdić u ulozi kneza Miloša Obrenovića, a potom su Vučiću i Dodiku fudbaleri poklonili dres fudbalskog kluba "Jedinstvo" iz Uba.

16:33 - Andrija Mandić se zahvalio što je "deo događaja koji je istorija Srbije i Crne Gore".

16:29 - Milorad Dodik kaže da je siguran da će auto-put omogućiti lakšu komunikaciju među ljudima, a znači i poboljšanje kvaliteta života.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Nama u RS je važno da Srbija napreduje i hvala Vučiću jer održava kontinuitet napretka - rekao je Dodik novinarima tokom vožnje auto-putem.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

16:17 - Tokom obilaska autobusom, Vučić je rekao da je presrećan jer su generacije čekale na ovaj put. Dodaje da je jako zahvalan ljudima koji su radili na ovom projektu.

Predsednik je najvio šumadijski auto-put vožd Karađorđe koji će povezati severnu i centralnu Šumadiju sa istokom Srbije.

- 15. oktobra otvaramo deonicu od Ništa do Gradine, što je jako važno za tranzit kroz Srbiju - kaže predsednik. Dodaje da se pre kraja naredne godine kreće u izgradnju nacionalnog stadiona, a da se uskoro kreće na izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Kaže da nekima smetaju putevi, ali da se "neće obazirati na svaki kliker na putu, jer se tako ne dolazi do cilja". Dodaje da nekima smeta naziv auto-puta, iako je reč o čoveku koji se borio za Srbiju, za njenu državnost.

Predsednik kaže da rezultati dolaze posle teškog i napornog rada, te je zahvalan članovima Vlade Srbije zbog zalaganja, ali i građanima.

- Očekujem više investitora, i za Požegu i za Ub i za mnoga druga mesta - kaže predsednik.

Predsednik Srbije kaže da bi deo opozicije želeo da nas vrati u vreme bez puteva, muzeja, stadiona, bez plata. To je, kaže, njihov program pa bi da ubijaju one koji rade.

- Nemojte više da pretite, nego dođite pa uradite  to o čemu govorite - kaže predsednik.

16:12 - Predsedniku je urućena naplatna karta za auto-put sa brojem 001, a potom je krenuo u obilazak.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

16:01 - Predsednik Vučić stigao je na naplatnu rampu Obrenovac, gde razgovara sa predstavnicima kompanija koji su gradili ovu deonicu.

Predsednik se zahvalio prisutnima ističući da je auto-put ponos naše zemlje i da će svako osetiti taj ponos kada prođe ovom deonicom. Kaže i da se čekalo više od 70 godina na ovaj put.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Dodaje da se čekalo dugo, ne zbog nedostatka stručnoci, već zbog novca kojeg je manjkalo. Kaže i da su Kinezi zainteresovani za izgradnju puta Beograd-Zrenjanin i da je dobio obećanje da će pre kraja 2021. biti otvoren Čačak-Požega, što znači manje od dva sata do Zlatibora.

16:00 Član Predsedništva BiH Milorad Dodik sleteo je helikopterom u blizini prvog punkta. I on će prisustvovati svečanosti.

15:51 - Došao je i crnogorski političar Andrija Mandić, a stigao je i Milorad Grčić, direktor EPS.

15:30 - Među prvima su stigli Miroslav Čučković, gradonačelnik Obrenovca i Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, te ministar finansija Siniša Mali.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

#Aleksandar Vučić

'