AKTUELNO

Šumadijski koridor nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu Petroviću.

Novi autoput "Vožd Karađorđe" spojiće Centralnu i Istočnu Srbiju i biće saobraćajnica od velikog značaja za sve građane naše zemlje. Šumadijski koridor biće izgrađen od Mladenovca do Bora i nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu Petroviću.

- Danas smo doneli odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju autoputa "Vožd Karađorđe" i brze saobraćajnice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Aranđelovca, od Topole do Rače, Svilajnca do Despotovca i Bora - rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom puštanja u saobraćaj novog autoputa od Obrenovca do Ljiga.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Kako je istakao ovo će biti samo jedan u nizu novih autoputeva budući da se planira i gradnja autoputa ka Crnoj Gori.

- Biće nazvan po onome ko je podigao Prvi srpski ustanak. Proćiće taj autoput i kroz Viševac gde je rođen. Tim putem ćemo pokazati kako Srbi kada se pomire i kada zajednički rade umeju da naprave zajedničke rezultate - dodao je Vučić.

Podsetimo, auto-put "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga, sinoć je svečano pušten u saobraćaj.

Pored Vučića, svečanom otvaranju auto-puta kod petlje Ljig prisustvovali su i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, članovi Vlade Srbije, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić, kineska delegacija, kao i mnogobrojni gosti i građani.

Deonica auto-puta od Obrenovca do LJiga, dužine 62,7 kilometara, projektovana je za brzine od 130 kilometara na čas.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Auto-put je širok 28,4 metra i ima brzu, srednju i zaustavnu traku.

Na novoj saobraćajnici su 42 mosta i nadvožnjaka, te oko 200 kilometara odbojne ograde.

Ova deonica je od izuzetne važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Sa ranije otvorenom deonicom Ljig-Preljina činiće celinu od 103 kilometra auto-puta.

#Aleksandar Vučić

#Auto-put

'