AKTUELNO

Moramo da razumemo stav SAD, ali to ne znači da ćemo priznati nezavisnost Kosova, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručivši da će Srbija nastaviti da se bori za interese srpskog naroda.

Vučić je za Glas Amerike (VOA) kazao da ne može da razume ono što pišu pojedini naši mediji kako je Tramp promenio politku prema Srbiji da će sve će biti drugačije.

- Oni su priznali nezavinost KiM i to se neće promeniti. Mi tražimo da se borimo za svoj interes i da izvučemo za naš narod i Srbiju naviše što možemo. Ali, krećemo se po tankoj žici, u okvirima koji su užasno mali, lomljivi i tanki i dajemo sve od sebe trudeći se da izvučemo najviše što možemo za našu zemlju.

Vučić kaže da se u Srbiji svi pravimo pomalo blesavi kao da ne znamo o čemu se radi po pitanju KiM.

Naveo je da su vlast i međunarodna zajednica 2000. godine govorili da je pitanje KiM isključivo demokratsko pitanje, zatim da su govorili "standardi pre statusa".

Takođe, kako je rekao, dočekivali su Havijera Solanu iz NATO i govoreći da nisu bombardovali Srbiju već Miloševića i 2004. smo na KiM imali martovski pogrom i paljenje srpskih svetinja, rekao je Vučić.

- Reakcija naše države je bila nikakava. Umesto toga su svađali unutar vlasti ko će da bude velika vlast.

Vučić dodaje da je zatim usledilo prgolašneje nezavisnosti Kosova 2008. godine i da je tada i SAD priznala Kosovo, kao gotovo sve važne zapadne zemlje.

-Je l zaista imislite, iako je Srbija jača ekonomski i vojno i ima veće poštovanje i ugled usvetu da smo u mogućnosti da menjamo odluku SAD? - zapitao je Vučić i dodao da ne želi da izigrava nacionalnog heroja.

Ističe da je naša pozicija po pitanju KiM teška i da neće biti lakša, kao i da je važno što smo pokazali da možemo da guramo zemlju napred u ekonomskom i političkom smislu.

Vučić navodi da su dobre posledice razgovora koje je imao sa zvaničnicima SAD i da će možda doći opet za mesec dana u SAD i da će imati i "više razgovora sa svim svetskim državnicima".

Zahvalio je američkim zvaničnicima što su hteli da saslušaju poziciju i mišljenje Srbije iako ti razgovori nisu bili laki.

"Nema potpisa za rešenje Srbima ništa, Albancima sve"

Predsednik je rekao da može da se razgovara o svemu kada je reč o kompromisnom rešenju za Kosovo, ali da neće dobiti njegov potpis i podršku da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa. Na pitanje da li će on biti taj koji će priznati Kosovo, Vučić je za Glas Amerike kazao da je na to pitanje odgovorio više puta.

- Možemo da razgovaramo o svemu, samo kada je reč o kompromisu, a o tome da Albanci dobiju sve, a da Srbija ne dobije ništa, moj potpis nećete dobiti nikada i moju podršku nećete dobiti. U ovom trenutku sam predsednik Srbije, možete da pronađete nekog drugog ko će želeti da bez ikakvog kompromisa sledeći samo nečije ultimatume da to prihvati - poručio je Vučić.

On je kazao da je nudio kompromisna rešenja, rekavši da je juče u Njujorku razgovarao o različitim opcijama.

- Nisu u pitanju samo razgraničenja. Mi smo razgovarali o svemu, šta se zbivalo, kako je to išlo, Halstajnova doktrina, pa dve Nemačke, pa smo kroz različite modalitete i koncepcije...mnogo toga smo prolazili u neformalnim razgovorima - rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da očekuje veoma teške pritiske na Beograd, da neće biti lako, ali da će se boriti.

"SAD su postigle ono što su htele za KiM još 2008."

Vučić je rekao da su SAD po pitanju KiM postigle ono što su želele još 2008. godine i da je zato naša pozicija u SAD teža nego na drugim mestima.

Kako kaže, tada je srpska vlada nakon proglašenja nezavisnosti od strane Prištine izdala samo jedno saopštenje. Upitan kakav bi mogao da bude kranji ishod dijaloga između Beograda i Prištine, Vučić je podsetio na predlog o razgraničenju koji nisu želeli da podrže međunarodna zajednica, Albanci i mnogi političari u Srbiji koji su, prema njegovim rečima, spremni da podrže albanske interese, a da ne podrže srpske interese.

- Evropska unija posebno Nemačka je protiv razgraničenja, dok su SAD otvorene i njih ne zanima kakav će biti dogovor. Oni nisu oduševljeni Vučićevom idejom jer su oni priznali KiM u ovakvim granicama, ali bi želeli samo da se dođe do obostranog priznanja - istakao je Vučić i dodao da je pozicija Srbije teža u SAD nego na drugim mestima zbog različitih stavova po ovom pitanju.

Vučić je dodao da ipak ne želi da priča o kranjem ishodu, jer, kako je naveo, u tom slučaju bi Srbi sami hteli da se sklone iz pregovora što sada on nikako ne želi. Dodao je, međutim, da se u poslednjih šest-sedam godina pojavila u Srbiji nova sila "kojoj neki pokušavaju da objasne kako na KiM postoji malo srpskih interesa".

Vučić posle izbora na Kosovu očekuje jači pritisak SAD na Prištinu

Vučić je rekao da očekuje posle izbora na Kosovu snažniji pritisak SAD na Prištinu za otpočinjanje sustinskog dijaloga.

Vučić je podsetio da se Amerika od uvođenja taksi zalaže za njihovo ukidanje, jer su takse ne samo protivpravne, već i suprotne civilizacijskim normama i svemu onom na čemu Amerika počiva - slobodnog tržišta, slobodnog protoka kapitala i usluga.

- One su protiv svega na čemu svet počiva. Da li može SAD da izvrši snažniji pritisak, mislim da može - kazao je on.

Vučić, koji se nalazi u poseti SAD, kaže da svi čekaju na raspisivaje izbora u Prištini i okončanje glasanja.

- Imate četiri političke liste koje su na oko 20 odsto zbog čega je teško predvideti kako će se kretati stvari - dodao je on.

Kazao je da računa da će izbori, najverovatnije, biti održani 6.oktobra, i da se u decembru formira vlada u Prištini, nakon čega bi trebalo očekivati snažniji pritisak za otpočinjanje suštinskog dijaloga.

- Ja sam sagovornicima u SAD rekao da smo spremni na dijalog čim ukinu takse. Moraju da postoje elementarni uslovi i poverenje da o nečemu možemo da razgovaramo, a ako uvodite takse onda takvo poverenje ne postoji - zaključio je on.

#Aleksandar Vučić

'