AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da očekuje da će zahtev takozvanog Kosova za prijem u Interpol biti tema sednice Generalne skupštine u Čileu i da se nada da se to neće desiti, jer bi to značilo potpunu politizaciju te policijske organizacije.

- Očekujem da to bude na dnevnom redu u Čileu, ali treba dvotrećinska većina od broja prisutnih država da bi se to izglasalo. Bitka je sada, ko će doći... Ako većim delom dođu one zemlje koje su protiv nas, odnosno koje su priznale nezavisnost Kosova imaćemo teži posao, ali naš posao je da se borimo za Srbiju, i borićemo se - rekao je Stefanović.

On je rekao da je situacija veoma složena i da je uvođenje taksi od strane prištinskih vlasti bilo potpuno nezakonito, protivno Cefti, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i Srbiji, i BiH.

- Oni to rade da pokažu nivo bahatosti i koliko hoće da naštete interesima Srba na Kosovu. Jasno je da ako bi Kosovo bilo primljeno u Interpol imali bismo potpunu, katastrofalnu politizaciju jedne policijske organizacije - rekao je ministar.

Ako bi se to dogodilo, kaže Stefanović, moglo bi da se desi da protiv 2.000- 3.000 policajaca i vojnika koji su učestvovali u borbi protiv terorizma budu potignute poternice.

Na prošlogodišnjoj sednici u Dubajiu, kaže, predstavnici Srbije uložili su ogromnan trud da objasne koliko bi to bilo štetno, a da je predstavnicima prištinskih vlasti tako nešto potrebno da bi dobili još jedan element državnosti.

- Naš posao je da ne dozvolimo takav scenario, da se borimo sa partnerima, zemljama koje nas podržavaju, ali i koje su glasale za njih i prihvatile nezavisnost Kosova, da im objasnimo kakva bi to bila šteta - rekao je ministar.

On je dodao da neke od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova nisu glasale u Dubajiu prošle godine za prijem Kosova u Interpol.

Ništa nisu uradili kada je proglašena nezavisnost Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da su najglasniji kritičari vlasti u rešavanju kosovskog pitanja oni koji su mogli, a nisu ništa preduzeli, u vreme kada je takozvano Kosovo proglasilo nezavisnost.

- Kada je proglašena nezavisnost Kosova 2008. godine reakcija Srbije bila je katastrofalna. Danas su najglasniji u kritici oni koji su tada nešto mogli da preduzmu, a nisu već su ćutali - naveo je Stefanović.

On je dodao da su pojedini potezi tadašnje vlasti bili čak kontraproduktivni i doveli do novih priznavanja kao što je, kako navodi, pitanje Vuka Jeremića pred Međunarodnim sudom pravde ili uvođenje granica na Jarinju i Brnjaku.

Dodaje da su zatekli katastrofalnu situaciju po pitanju Kosova kada su došli na vlast, da su Amerikanci, Nemci, najmoćnije zapadne zemlje rekle da je za njih sve završeno i da je Kosovo nezavisna država i da nema više o čemu da se razgovara.

Navodi da je Aleksandar Vučić uspeo da takvu situaciju preokrene.

- Svi vide šta je Vučić uradio u teškoj situaciji za Srbiju, samo se neki prave ludi i ponašaju kao da smo mi najveća sila na svetu i zemlja koja odlučuje o svemu - rekao je Stefanović.

Komentarišući izjavu odlazećeg britanskog ambasadora u Prištini Rorija O'Konela koji je pozvao građane Kosova da na predstojećim izborima ne podrže političare "koji su krali i činili krivična dela ", Stefanović kaže da je O'Konel mislio na albansku političku elitu, ali da su samo izostala imena.

- Mislim isto što i ambasador da tamo ima mnogo kriminala i korupcije, ali dajte da čujemo ko su ti ljudi, na koga se misli - naveo je Stefanović.

Upitan za veliki broj džihadista koji se vraćaju sa ratišta u Siriji i Iraku na KiM, on je rekao da je svako ko se vrati iz ratom zahvaćenog područja i ko se borio na strani terorista potencijalna pretnja.

Dodaje da su oni koji su se borili na strani ISIS-a devedesetih ubijali srpske vojnike i policajce, ali da tada niko o tome nije brinuo. Ističe da bezbednosne službe u Srbiji "ozbiljno sagledavaju taj problem" i rade svoj posao.

Maketi tenka dato previše pažnje - Napad na Vučića

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je maketi tenka, koju su Zvezdini navijači postavili ispred Marakane, dato previše pažnje i ponovio da je u Tužilaštvu konstatovano da u tom slučaju nema elemenata krivičnog dela.

- Radi se o maketi, što je potvrdilo i Ministarstvo odbrane, nekadašnjem vozilu koje je onesposobljeno, koje nema motor i koje ne može da ugrozi bilo čiju bezbednost - rekao je Stefanović.

Ministar je upitao zašto oni kojima je smetala maketa tenka ispred stadiona nisu uložili takvu energiju i bili glasniji kada su nedavno napadnuti Zvezdini navijači u Kninu.

- Žao mi je što su tada ćutali, žao mi je što su tada bili vrlo objektivni - kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, maketa tenka je deo koreografije Zvezdinih navijača, simboliše da su kao sportski klub jaki i dodao da ne može da razume one koji su kazali da je to "simbol devedesetih".

- Očigledno da je ovo trebalo da posluži kao politička igra za neku vrstu napada pre svega na predsednika Aleksandra Vučića, jer sada je on kriv i za ovo, jer je kriv za sve što se desi. To je očigledno politikanstvo jednog dela opozicije koji nažalost nema šta drugo da pokaže - rekao je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

'