AKTUELNO

Nebojša Čović, nekadašnji šef koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, komentarišući nove poteze Prištine, odnosno zabrane poseta zvaničnika iz Beograda, kaže da je to očekivano i da nije iznenađujuće.

- Mislim da je nervoza u Prištini sve veća pred izbore 6. oktobra. Vidim da su se dole rastrčali već u svojoj kampanji. Vidim da Tači, Haradinaj i Kadri Veselji sada dele nekakva priznanja i odlikovanja. Kada pogledate strukturu ljudi koji to dobijaju, radi se o nekim, ne samo potencijalnim, nego sigurnim ratnim zločincima koji nisu sankcionisani. Toliko o vladavini prava i priči međunarodnih faktora oko vladavine prava i kritike Srbije – izjavio je Čović za Novo jutro TV Pink.

Čović kaže da je očekivano to što oni igraju na kartu nejedinstva Srba i na razbijanje Srba u smislu političkih struktura koje funkcionišu kada je srpska nacionalna zajednica u pitanju.

- To je poruka da budemo razumni i da na neki način zbijamo redove i da ne idemo u dve, tri, pet kolona, nego da se napravi jedinstvena srpska lista i da se sa njom izađe, bez obzira na sve moguće razlike – kazao je Čović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, Priština neprekidno provocira Beograd i nije ispoštovala nijedan sporazum, za koje je garant bila međunarodna zajednica.

- Ne poštuju ni urgenicije ni preporuke u smislu ukidanja taksi. Potpuno je smešno da Amerika nije mogla da naredi Prištini da se takse ukinu. Vidim i da se dosta Aljbin Kurti aktivirao, očekujem da on dobije veliki vetar u leđa jer, koliko ja imam informacije, međunarodna zajednica sprema kontaminaciju i dekontaminaciju tog terena u smislu ovih zločinaca koji treba da budu pohapšeni jer su im ruke do lakata u krvi – ocenio je Čović i dodao da očekuje još veću nervozu Prištine.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, kaže da treba podsetiti da je međunarodna zajednica 1998. godine prihvatila takozvanu OVK kao saveznika u projektu koji je posle slavio sa NATO agresijom.

Foto: TvPink Printscreen

Milivojević dodaje da bi za zapad bilo politički problematično kada bi oni sada osudili OVK imajući u vidu da su zajedno u svemu tome učestvovali.

- Nije slučajno što je Haradinaj dva puta oslobođen u Hagu, što ta međunarodna pravda izostaje kada su u pitanju ove vođe i ova ekipa, jer to su bili saučesnici u celom ovom projektu. Problem je što taj projekat nije uspeo. Za zapad je problem što 20 godina posle NATO agresije i 11 godina posle samoproglašene nezavisnosti to nije zaživelo i ono što je problem za njih je što taj proces sada ide u obrnutom smeru – smatra Milivojević i dodaje da nije slučajno što oni ćute.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#Nebojša Čović

'