AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas Združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem "BEGEJ 2019", na privremenom poligonu "Titel".

Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Begej 2019" počela je  na privremenom poligonu "Titel" u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Centralne vojne komisije Kine, generala Džanga Juosjaoa. Na vežbi učestvuje više od 900 pripadnika jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je vojska obavila dobar posao i da je zadovoljan onim što je video danas.

- 933 vojnika je učestvovalo u vežbi, možemo da se pohvalimo donacijom kineske vlade. Imali smo juče duge razvore oko daljeg snaženja naših odbrambenih snaga. Do jedan sat u noć smo razgovarali i gledali izveštaje o snaženju oružanih snaga mnogih u našem okruženju. Zadovoljan sam svime što sam danas video – poručio je predsendik Vučić.

On je rekao da Srbija mora da bude dovoljno snažna da zaštitimo Srbiju potencijalnih agresora.

- Snažićemo sve rodove naše vojske. Imali smo dobrih načelnika generalštaba, srećan sam što sam sarađivao sa Dikovićem, tu je i general Mojsilović. Srbija je vojno neutralna i mi mora da budemo snažni i da sačuvamo zemlju od potencijalnih agresora – rekao je predsendik Vučić.

Na pitanje koliko je stvarno snažna Hrvatska, on je rekao da oni imaju izuzetno jaku armiju. - Imaju ljude koji odlično obavljaju svoj posao. Hrvatska vojska ima svojih slabih tačaka, ali je izuzetno snažna armija i mi im čestitamo na tome -  rekao je predsednik Srbije.

Komentarišući zabranu ulaska delegacije VS, Vučić je rekao da je njihova policijska stanica bila mnogo pre vremena obaveštena o toj poseti.

"Srpska lista će odneti pobedu na predstojećim izborima na KiM"

Na pitanja o izborima na KiM, Vučić je rekao da različiti inostrani predstavnici vršili pritisak na neke predstavnike koji bi trebalo da se kandiduju protiv Srpske liste. -To će Srbe dodatno da ujedini. Samo neka nastave to da rade, Srpska lista će odneti po mom mišljenju veliki pobedu - rekao je Vučić. Predsednik Vučić je rekao da se bori za svoju zemlju i da će to nastaviti. - Ovo je zemlja koju volim više od svega. Više nego bilo šta mi je vrednija Srbija - rekao je on.

- Nikome nisu smetali u Mathauzenu, vidim da smetaju Jasenovcu. Oni su rekli da će skinuti uniformu, oni su rekli vi danas nećete proći. Ne mislim da je daleko dan kada će nam neko govoriti pitanje ko je tu i da li je neko stradao. Veliki novac ćemo uložiti u memorijalni centar i da će naredne generacije moći da posete Jasenovac i više nikada niko neće moći da nam zabrane da posećuju Jasenovac i odaju počast našim žrtvama. Neka oni rade svoj posao, neka oni imaju svoje istine, a mi ćemo da imamo svoju istinu -  rekao je on.

Vežba protekla u najboljem redu

Ukupno je angažovano 228 sredstava, i to 33 borbena vozila, 31 plovni objekat, 13 vazduhoplova, 62 neborbena vozila i 89 inženjerskih sredstava. Tema vežbe je prikazati borbenu grupu u napadu sa nasilnim prelaskom reke, a cilj vežbe je da se pokaže obučenost snaga za komandovanje i potčinjenih jedinica borbene grupe u pripremi, organizovanju i ižvođenju borbene operacije.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vežba se izvodila u nekoliko faza, a, između ostalog, biće realizovano ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja i specijalni desant u dubinu rasporeda neprijatelja, polaganje rečne minske prepreke i sprečavanje napada neprijateljskih ratnih brodova protivbrodskim dejstvima, vazduhoplov na pripremama napada i vazduhoplovna podrška. Zatim, učesnici će prikazati artiljerisku pripremu napada, rečni desant, poprečno prevoženje borbene tehnike preko reke i uvođenje u borbu, napad na komandni brod neprijatelja, razminiranje plovnog puta, brodska, protivbrodska i peđadijska dejstva na ciljeve na kopnu i vodi i formiranje pontonskog mosta i prelaz borbene grupe preko mosta.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Rukovodilac vežbe je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, a komandant borbene grupe je načelnik štaba prve brigade Kopnene vojske pukovnik Dragan Radaković. Vežbu sa obale prate i građani tog dela Vojvodine.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Uoči početka priređen je svečani doček za predsednika Srbije, a vežbi prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Foto: TvPink Printscreen

U prisustvu predsednika Srbije i generala Džanga potpisan je sporazum o primopredaji opreme koju je Kina donirala Vojsci Srbije. Sporazum su potpisali načelnik uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i načelnik Kancelarije za međunarodnovojnu saradnju Centralnog vojnog komiteta general major Ci Guowei. Dokument je potpisan nakon realizacije vojne vežbe "Begej 2019" u Titelu, u kojoj je ucestvovalo više od 900 pripadnika jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade.

#Aleksandar Vučić

'