AKTUELNO

Ispred Doma Narodne skupštine Srbije održana je svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, državno i vojno rukovodstvo, gosti iz zemlje i inostranstva i građani.

Među njima su bili i premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Aleksandar Antić, Nenad Popović, Zlatibor Lončar, Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić...

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsednik Vučić pozdravio je prisutne i rekao da ovaj dan svečano proslavljamo jer oficiri stupaju na važnu dužnost.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Zato ovde ponosno i odgovorno stojite svesni za koje ideale su naši preci podnosili najveće žrtve. Vi ste ešalon slobode i suvereniteta naše otadžbine. Da bismo uživali u miru i gradili bogato društvo mi se oslanjamo na vašu spremnost da odvratite svakoga ko nema dobre namere prema našoj zemlji. Mi danas posebno poštujemo sve one oficire koji su istrajnošću zaustavili prodor neprijatelja u Srbiji. Vojna akademija je zaslužna što vam je pružila obrazovanje na najvišem nivou. Danas smo zahvalni profesorima i starešinama što su vas izveli na pravi put - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Vučić je, u svom obraćanju, naglasio da Vojska Srbije obnavlja svoju snagu, i da su avioni odlicno opremljeni, protiavionska odbrana i helikopteri, zajedno sa njima, čuvaju naše nebo, kao i da je uloženo mnogo u unapređenje i modernizaciju sopstvenog oružja.

- Sposobni smo da sami zaštitimo svoje granice i odvratimo svaki pokušaj ugrožavanja naše zemlje i naših građana. Velike napore smo uložili da obnovimo našu vojsku - izjavio je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsednik Srbije dodaje da bi sve to bilo moguće kada smo se okrenuli sebi.

- Da, Srbija sme da kaže da imamo sopstvene interese i da vodimo računa o svojoj zemlji. Srbija danas neguje kulturu sećanja, pamtimo i početak agresije na našu zemlju. Dragi kadeti kada stojite sa svojom oficirskom sabljom, znajete da branite i njenu prošlost i njenu budućnost. Srbija je izabrala vas da budete njena elitna odbrana. Vaš životni standard biće mnogo bolji. Srbija se danas raduje zajedno sa vašim porodicama. Ne zaboravite da nam nema budućnosti bez dece, imaćete stanove za vas, nema Srbije bez dece - rekao je Vučić i dodao:

Vi ste garant mirne i spokojne budućnosti za građane. Živela Vojska Srbije, živela Srbija".

Opredeljenjem vojne neutralnosti, pripadnici VS održavaju vežbe sa kolegama iz celog sveta i na vežbama koje imaju takmičarski karakter pokazuju dobru obučenost i neretko pobeđuju, sa ponosom je preneo predsednik.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Zastavni vod doneo je zastavu Kadetske brigade, a na početku je intonirana himna "Bože pravde", a nakon toga je pročitan ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić uručio je, na svečanosti promocije najmlađih oficira, najuspešnijim kadetima oficirske sablje i paradne bodeže. Prvi u rangu Medicinskog fakulteta VMA je Stefan Spirić, druga je Jelena Obradović, a treća potporučnik Marina Radovanović.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Prvi u rangu Vojne akademije je potporucnik Stefan Milićević, drugi je Miloš Basarić, treće Stefan Rašović. Na svečanosti je pročitan i ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika.

Milićević: Budimo dostojanstvo i hrabrost naše otadžbine

Potporučnik Stefan Milićević rekao je da je studirati na Vojnoj akademiji predstavlja veliku čast.- Stekli smo mnoga znanja, mogu da kažem u ime svih nas da ćemo izvršavati postavljene zadatke odgovorno i predano. Čast je naša imovina, ali i nasleđe koje ćemo čuvati za buduće generacije. Hvala svima koji su verovali u nas. Završili smo jedno poglavlje života i sada nas čekaju novi lepši, ali i teški trenuci. Budimo dostojanstvo i hrabrost naše otadžbine - rekao je potporučnik Milićević.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Zatim je počeo letački program, u kojem su nadletala tri aviona Mig-29, tri aviona Orao, a zatim i tri aviona Supergaleb G4. Prikazan je i novi helikopter H-145M, a zatim su u paru nadleteli helikopteri Mi-17. Letački program završen naletom helikoptera Gama. Zatim usledio svečani stroj kadeta.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Pročitajte još: BEOGRAĐANI, OBRATITE PAŽNJU! Centar grada danas će biti ZATVOREN ZA SAOBRAĆAJ

#Aleksandar Vučić

#Vojska

'