AKTUELNO

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje po tužbi koju je predsednik Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas podneo protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića zbog njegovih izjava.

- Ðilas je tužio Grad Beograd kako bi mi bilo zabranjeno da dajem izjave u vezi sa njegovim radom. Nikada se nije desilo u Srbiji da bivši gradonačelnik ili predsednik opštine tuži svoju opštinu ili Grad, osim 2014. godine kada je gradonačelnik Blaca tužio tu opštine jer su mu uginule ribice u akvarijumu koje je ostavio - rekao je Vesić novinarima nakon suđenja.

Predmet tužbe je, naveo je on, to što je Ðilasa nazvao bednikom i lopovom, jer je zimus kritikovao Grad zbog čišćenjem snega.

- On ima spor sa mnom kao političarom i ne znam zbog čega u ovo uvlači Grad Beograd, osim što se nada da će moći da naplati neki dinar od građana Beograda na ime nekakave odštete - rekao je Vesić i dodao da je Ðilas, dok je bio gradonačelnik, ostavio dug u iznosu od 1,2 milijarde evra.

Vesić je rekao da je izneo dokaze kako je čišćen sneg dok je Ðilas bio gradonačelnik koji je, kako je rekao, pozvao 11.000 ljudi da čiste sneg jer nadležene službe nisu radile, "bacio" 30.000 dnevnica i polomio 11.000 lopata.

- Rekao sam da je bedno da neko ko je bio gradonačelnik i zna šta je prirodna nepogoda, sada napada nekog drugog zbog iste stvari. To je više nego bedno - kaže Vesić.

Na kraju današnjeg suđenja Ðilas i njegovi advokati su tražili od suda da izrekne zabranu Vesiću i drugim Ðilasovim političkim protivnicima da u javnosti iznose kritike o njegovom radu, preneo je Vesić, što smatra apsurdnim.

- Da nam sud zabrani da mi kažemo da su Ðilasove firme od 2004. do 2013. godine imale 619 miliona evra prometa? Tražio je da sud zabrani nama da govorimo o njegovom radu. Znači on može svaki dan da laže i napada predsednika Aleksandra Vučića, mene...a nama sud da zabrani da iznosimo bilo kakve dokaze o njegovom radu - rekao je Vesić i dodao da bi političari trebalo da budu spremni da se suoče svojim političkim protivnicima i da to samo pokazuje kako Ðilas razume sud i politiku.

Upitan da li je moguće da vlast ne može da utiče na institucije da rade svoj posao, da onaj ko je kriv odgovara za to i da se među političarima prestane sa pričama koje se svode na "rekla kazala" Vesić je odgovorio da to nije moguće jer izvršna vlast nema nikakvog uticaja na pravosuđe.

- Ja sam predstavnik Grada Beograda i mi, kao Grad, tek nemamo veze sa pravosuđem, ali nema ni vlada. Niko nema pravo da utiče na pravosuđe i ja mislim da je to normalno jer tako demokratska društva i funkcionišu - dodao je Vesić.

Ðilas je rekao da je ovo treći postupak koji vodi protiv Vesića za uvrede i klevete koje, dodao je, iznosi na njegov račun.

- Ovoga puta smo podneli zahtev sudu da naloži trajnu zabranu vređanja i uvreda na moj račun...i na danšnjem suđenju Vesić je ostao pri svojim tvrdnjama da sam bednik i lopov, samo je ukinuo reč nesposoban - rekao je Ðilas.

On je dodao da vređanje nije suština politike i da na taj način političari ne treba da se ponašaju .

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

'