AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas se susrela u Berlinu sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, nakon čega je izjavila da je saradnja dveju zemalja veoma uspešna.

Naime, Merkel je na društvenoj mreži Instagram napisala da je u nemačkim kompanijama u Srbiji zaposleno 60.000 ljudi.

- Naša saradnja je uspešna priča. U Srbiji radi 400 nemačkih kompanija, u kojima je zaposleno 60.000 ljudi. Nemačka je veoma važan investitor - napisala je Merkelova posle sastanka sa srpskom premijerom Anom Brnabić.

Srpska premijerka Ana Brnabić potvrdila je ove navode Angele Merkel, koja je govoreći o ekonomiji istakla da je trgovinska razmena između Srbije i Nemačke bila rekordna i dostigla gotovo pet milijardi evra - odnosno 4,8 mililardi evra, s tim što, kako je dodala, Srbija u toj razmeni ima deficit od jedne milijarde.

Ipak, navela je da je Srbija u poslednje tri godine počela da jača sektor usluga, pa je prošle godine bilateralna razmena u tom sektoru bila 885 miliona, ali je Srbija tu u suficitu od oko 295 miliona evra.

- To pokazuje koliko nama Nemačka pomaže u tome gde smo mi najkonkurentniji i koliki je potencijal srpske privrede - podvukla je Brnabić i dodala da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi, mnogo više od svih drugih stranih investitora u Srbiji.

#Ana Brnabić

#Angela Merkel

'