AKTUELNO

U subotu, u 12 časova, svi predsednici parlamentarnih stranaka iz Srpske održaće sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bismo ga upoznali sa situacijom.

Jer, usvajanje deklaracije SDA je narušavanje Dejtonskog sporazuma i antiustavno delovanje koje narušava mir.

To je u sredu u Banjaluci, posle sednice GO stranke, najavio Milorad Dodik, lider SNSD i srpski član u Predsedništvu BiH. Povod za sastanak u Beogradu je udar stranke Bakira Izetbegovića na RS, jer su usvojili dokument koji predviđa formiranje tzv. republike BiH.

- Verujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izveštaj visokog predstavnika i da oceni da li je po Dejtonskom sporazumu i Ustavu trebalo da reaguje. A mi ćemo od potpisnica Aneksa 10 sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i zatraže njegovo ukidanje - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako se situacija u BiH ne bude odvijala po izvornom Dejtonskom sporazumu, treba primenjivati pravo naroda na samoopredeljenje, što predviđa i Ustav BiH.

SNSD je predložio da se zakaže posebna sednica Narodne skupštine RS da bi se utvrdila delegacija iz Srpske i predlog za razgovor sa FBiH i o zakonima o odbrani, Visokom sudskom i tužilačkom savetu i indirektnim porezima. On je poručio i da su drugi zakoni "urađeni mimo Ustava i saglasnosti iz RS".

- Verujemo da je međunarodna zajednica podržavala sve transformacije koje su se dosad desile na zahtev SDA. Kao i ovo sad.

Inače, Narodna skupština zakazala je posebnu sednicu da bi smenila potpredsednika NSRS Senada Bratića, kadra SDA. Međutim, on je prethodno podneo ostavku.

RAZGOVOR SA OPOZICIJOM

Dodik je uveren u konsenzus stranaka u RS, a naveo je da je razgovarao sa predsednicima PDP Branislavom Borenovićem i SDS Mirkom Šarovićem. Iz SNSD im je, kaže, ponuđeno više predloga: - Naš predlog je bio da oni napuste Savet ministara BiH, a mi da ne uđemo, ili da svi zajedno uđemo u institucije BiH. Druga varijanta je da oni ostanu, a da mu insistiramo na tome da postoje izborni pobednici i da čekamo razrešenje situacije, ali da bar obezbedimo zajednički nastup i dokument.

#Aleksandar Vučić

#Bosna i Hercegovina

#Republika Srpska

'