AKTUELNO

Miodrag Linta, predsednik Srba u regionu, kaže da je Hrvatska država u kojoj vlada atmosfera mržnje i netrpeljivosti u kojoj svedočimo završnoj fazi rehabilitacije ustaštva genocidne NDH-a.

Linta kaže da svi poslednjih 28 godina prate šta je suština Tuđmanove Hrvatske i da se vide posledice ustaškog režima Franje Tuđmana.

- Pola miliona proteranih Srba, hiljade ubijenih Srba, sistematski uništena, opljačkana srpska imovina koja se i dan danas otima. U poslednjih sedam, osam godina imamo novi talas ustašizacije Hrvatske. On je krenuo od, kako je to rekao i Milorad Pupovac, sramne i skandalozne odluke Haškog tribunal novembra 2012. godine kada su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač – rekao je Linta u Novom jutru TV Pink.

Kako dodaje, vrhunac je bio jesen 2013. godine kada je počelo zloglasno razbijanje dvojezičnih tabli u Vukovaru koje se kasnije proširilo na čitavo krajiško područje.

Foto: TvPink Printscreen

- Kada gledate današnju Hrvatsku, po čemu je ona prepoznatljiva? Po četiri simbola, ustaško U, ustaški grb, odnosno ustaška šahovnica, zatim ustaški pozdrav “Za dom spremni” i zloglasni uzvik “Ubij Srbina”. U Hrvatskoj imate šest idola, tri su iz vremena genocidne NDH-a, to su nadbiskup Stepinac, poglavnik Ante Pavelić i komandant čuvene po zlu “crne legije” Jure Francetić koji je posthumno dobio i najviši čin u tadašnjoj NDH-a, čin krilnika – kazao je Linta i dodao:

I iz perioda devedesetih imate tri idola, to su Franjo Tuđman, ratni zločinac, ratni zločinac Ante Gotovina i imate glavnog promotera ustaštva u Hrvatskoj, to je pevač Marko Perković Tompson.

Linta kaže da napadi na Srbe nisu incidenti već deo dobro osmišljene i organizovane kampanje ustaških snaga sa krajnjim ciljem rehabilitacije ustaštva NDH-a i dalje ustašizacije Hrvatske.

- Primer je sportski događaj u Koprivnici, gde je bio sportski susret Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), oni su se okupili na gradskom trgu, postrojili se u crnim uniformama, sa zastavama na kojim stoji ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Prisutan je bio ministar hrvatskih branitelja, odnosno veteran, Tomo Medved – napomenuo je Linta i dodao da su oni odatle otišli na sportski događaj.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, Hrvatska je država u kojoj vlada atmosfera mržnje i netrpeljivosti u kojoj svedočimo završnoj fazi rehabilitacije ustaštva genocidne NDH-a.

- Po tome vidimo da današnja Hrvatska postaje sve više faktor nestabilnosti, zato što postaje negativan primer profašističkim snagama u čitavoj Evropi, jer imamo primer jedne članice Evropske unije u kojoj vlast direktno i indirektno rehabilituje nacifašističi režim iz Drugogo svetskog rata. Mi nemamo normalnu Hrvatsku u kojoj bi se poštovale evropske vrednosti, a to su ljudska prava, vladavina prava i antifašizam – istakao je Linta.

Foto: TvPink Printscreen

KOMPLEKS KRAJIŠKOG NARODA

Nebojša Damnjanović, istoričar, smatra da Hrvati imaju kompleks Krajiškog naroda.- Oni sebe doživljavaju kao graničare katoličke zapadne Evrope sa posebnom misijom da suzbijaju pravoslavlje – smatra Damnjanović.Prema njegovom mišljenju, u Hrvatskoj su liberalne snage veoma slabe i kada je levi narativ, koji nosi jugoslovenstvo, kada je sve to zanemareno, tada su izbile ekstremno nacionanističke snage.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'