AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u obraćanju Generalnoj skupštini UN da rešenje za pitanje Kosova i Metohije mora da bude takvo da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovoljno i istakao da to rešenje niko ne želi više od Srbije, zarad stabilnosti.

'Balkan će biti jači, ako je i Srbija snažnija'

- Imam tu čast da vam se obratim kao predsednik Srbije, zemlje dobrih i poštenih ljudi. Poslednji put kada sam bio ovde, rečeno je da je situacija u svetu teža neko 2016. godine. Rekao bih da 2019. nije ništa lakše. Malo sam uplašen, malo zabrinut, ali i malo srećan što nas velike zemlje nisu pomenule u svojim govorima - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Kako dodaje, dolazi iz male zemlje, koja je najviše pretrpela u Prvom svetskom ratu i preživela velika stradanja u Drugom svetskom ratu i patnje u Jasenovcu.

Danas, kako je rekao, ne samo da podvlači poštovanje za pravo, nezavisnost i suverenitet malih zemalja, već i to da uvek budemo sposobni da održimo kvalitet i pravo na slobodno odlučivanje, tako što bismo svi delovali zajedno.

-Iz tog razloga govorim o Srbiji i regionu, jer jedno ne ide bez drugog - naglasio je Vučić. -Srbija nije ostrvo, već deo Balkana. Balkan će biti jači, ako je i Srbija snažnija - naglasio je predsednik Vučić.

- Jedino što želimo je mir i stabilnost i da napredujemo u 21. veku - istakao je Vučić.

Kako dodaje, naša zemlja će se uvek truditi da napravi progres i napredak.

- Dolazim iz zemlje koja je morala da se suoči sa veoma teškim reformama 2014. godine, koja je bila na ivici bankrota, ali je uspela da se izvuče. Kumulativni rast će biti 12 odsto, a BDP će se povećati 25 posto u odnosu na prethodnu godinu – naveo je Vučić i dodao:

- Dodatno investiranje u Srbiju kroz znanje se nastavlja, raste sektor IT i kompjuterskih tehnologija. Ali nam trebaju decenije mira i rada da bi dosegli evropske zemlje.

Vučić je dodao da Srbija održava sjajne odnose sa celim svetom, ali da će sama odlučivati o svojoj sudbini.

- Mi odlučujemo o našoj sudbini, a ne velike sile - rekao je Vučić, a zatim skrenuo pažnju na pitanje Kosova.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

O KOSOVU I METOHIJI

Vučić je istakao da se Srbija suočava sa problemima vezanim za teritorijalni integritet.

-Imamo otvoreno pitanje Kosova i Metohije. Nerešeno pitanje KiM najviše opterećuje ekonomski rast ne samo u Srbiji nego i u regionu. I zato ću pričati o naporima da razrešimo to uprkos svim problemima - rekao je Vučić i dodao da kao što je govorio Jovan Dučić da su 'neprijatelji samo naši prijatelji koji se razlikuju po tome što nas ne shvataju i što postoji određeni nesporazum'.

-Ovo je viševekovni problem koji se ne može samo razumeti kroz predrasude ali mi smo hrabro i realistično, uz veru, počeli da se borimo za trajno rešenje. Niko ga ne želi više od Srbije jer će omogućiti našoj zemlji i celoj regiji stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na našem putu ka EU  - rekao je Vučić.

Citirao je nekadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija da ne možemo da razgovaramo sa ljudima koji kažu "što je moje - moje je, a što je tvoje - oko toga može da se pregovara" i poručio da rešenje mora da se postigne tako da nijedna strana neće dobitii sve, ali će dobiti dovoljno.

Foto: Tanjug AP/Richard Drew

Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, kao što određeni broj zemalja to čini, jer je, prema pravno obavezujućoj Rezoluciji SB UN 12 44, Kosovo - autonomna pokrajina Srbije, rekao je on. Podsetio je na dijalog pod pokroviteljstvom EU i na to je potpisan Briselski sporazum, ali da preuzete obaveze ispunjava samo Srbija.

-Nastavljamo dijalog uprkos velikim tenzijama, problemima i određenim unilateralnim potezima Prištine, kao što su takse na našu robu.Pošto su uveli takse 21. novembra 2018. izgubili smo 350 miliona evra do 21. avgusta ove godine. Te takse još ograničavaju dostojan život Srba na KiM. Sve ovo vreme Srbija je umereno i odgovorno odgovarala i nije sprovodila kontramere i pokušavala je da smiri situaciju - rekao je Vučić.

Ne samo interesi Prištine i Beograda su umešani u pitanje Kosova i Metohije, već i svih ostalih međunarodnih igrača i dok se bude nastavljalo tako Kosovo će biti izvor neprestanih političkih manipulacija i nestabilnosti, istakao je on. Iz tog razloga, naglašava, neophodno je prisustvo UN, kroz Unmik, kao garanciaj za bezbednost Srba koji tamo žive.

-Uprkos svemu, verujem da je sporazum između Srba i Albanaca od ogromnog značaja za stabilnost regiona. I dalje se borimo za rešenje pitanja Kosova i Metohije, da to nije slučaj ne bismo gradili put do Niša do Prištine. Srbija se uvek nalazila na raskrsnici puteva - rekao je on.

Predsednik je podsetio da je i pre godinu dana, na istom mestu, rečeno da je situacija u svetu daleko teža nego prethodnih godina, ali da je njegov utisak da 2019. nije ništa lakša.

'Uvek zagovarati politiku mira i pregovora'

-Primetili ste da se svi mi, kao deca, okupljamo ovde kada treba da čujemo šta veliki moćnici misle o nama. I, pomalo smo uplašeni, a radujemo se kada se završi, a ne pojavimo se u njihovim govorima. Nažalost, sa podsmehom gledamo na one koji su spomenuti, jer mi nismo na njihovom mestu i na taj način smo preživeli još jednu godinu - rekao je Vučić.

-Zato ćemo uvek zagovarati politiku mira i pregovora, jer je to jedini način da stvorimo neophodnu stabilnost, bez koje nema ekonomskog rasta i progresa - rekao je Vučić. On je istakao da je Srbija danas na putu ka EU, da je njena posvećenost tom cilju jača nego ikada.

Predsednik je kazao da Srbija poštuje integritet svih zemlja, dodajući da nikada nije tražila, niti će tražiti nešto što nije njeno, ali da očekuje da dobije istinito poštovanje.

Foto: Tanjug AP/Kevin Hagen

-Mi sebi ne dajemo pravo da delimo svet na dobro ili loše, ili da ocenjujemo šta je dobro ili loše, ali se ponosimo našom ljubavi prema slobodi za koju smo se kroz vekove borili - rekao je Vučić.

Srbija zagovara, kaže Vučić, da sva pitanja u svetu treba da se rešavaju na miran način kroz dijalog, u skladu sa međunarodnim pravom i primenjivim rezolucijama UN-a.

-Želimo da cenimo stara prijateljstva i stvaramo nova, zato ponosno govorimo ovde u najbitnijoj sali u svetu i kažemo da želimo da poboljšamo saradnju sa svim afričkim, azijskim, latinoameričkim zemljama. Tako vidimo budućnost Srbije i sveta - naveo je Vučić.

Poručio je i da prijateljstvo nije nešto što je večno, već da se mora uzgajati i čuvati i naglasio prisutnima u UN-u da se uvek mogu osloniti na Srbiju.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

-Mi na putu za EU imamo partnerski odnos sa zapadnim zemljama, kao što je sve intenzivnija saradnja sa SAD-om, ali takođe se ponosimo našom saradnjom sa Kinom, Rusijom, sa azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama, koje su u fokusu naše spoljne politike", rekao je Vučić.

On je izlaganje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN-a završio rečima nekadašnjeg američkog predsednika Abrahama Linkolna: "Ako postoji nešto što čovek može da učini dobro, neka to učini, dajte mu šansu", ali i uz poruku "Balkan balkanskim narodima".

#Aleksandar Vučić

#Ujedinjene nacije

'