AKTUELNO

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić kaže da mu nije bio plan da bude kandidat za reis-ul-ulemu i ističe da je on vojnik svojih ciljeva u koje čvrsto veruje.

- Nisam neko ko po ukusu bira šta će da radi. Ja sam vojnik svojih ciljeva u koje čvrsto verujem. Nije mi bitno da li nosim džubu ili ahmediju muftije ili reis-ul – uleme, odelo političara ili odeću nekog radnika – kaže Zukorlić za Pink.

Kako navodi, prvi impuls mu je bio da odbije kandidaturu. jer je započeo ozbiljne poslove na relaciji Sandžak – Beograd, na poziciji poslanika i predsednika stranke.

- Kada sam malo bolje razmislio zaključio sam da ako odbijem kandidaturu to znači da sam preuzeo odgovornost negativne odluke i da sam zaustavio proces. Prevelika je odgovornost reći ne zbog ličnih planova, pa i možda pomalo konformistički – naveo je Zukorlić.

On kaže da je prihvatio kandidaturu jer o tako važnoj odluci neće sam odlučivati, a ne želi da razočara one koji su ga kandidovali, jer je velika počast i samo biti kandidovan.

Ukoliko bude izabran 12. oktobra, Zukurlić bi trebalo da se odseli u Sarajevo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pozicija poglavara Islamske zajednice u Sarajevu obuhvata BiH, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i celokupnu bošnjačku dijasporu od severne Amerike, zapadne Evrope do Australije i najviša je moguća pozicija jednog muslimanskog predvodnika koja se može dobiti. Ona zahteva apsolutnu posvećenost – naveo je Zukorlić.

Ukazao je da su kandidature došle sa različitih strana.

Oni koji su ga kandidovali smatraju da je Islamskoj zajednici potreban dinamičniji poglavar neko ko će uneti više živosti i ko će ih predstavljati sa više energičnosti.

- Oni smatraju da  je važno da se to desi baš u ovom momentu s obzirom na pomalo depresivno stanje u BiH u svim sferama života i neku vrstu pat pozicije ne samo među Bošnjacima nego i među svim nacijama i narodima, i nacijama i strankama i smatraju da bi dobro bilo da se pojavi ličnost koja bi unela jednu živost i energičnost koja bi pomogla da se na planu podizanja morala građanima – naveo je Zukorlića.

#Muamer Zukorlić

'