AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Cceškoj učestvovati na Samitu Višegradske grupe (V4), koji se održava u dvorcu Lani.

Predsednik Vučić doputovao je kasno sinoć u Prag gde je na aerodromu dočekan uz postrojenu počasnu gardu i srpsku i česku zastavu. Sastanku Samita Višegradske grupe, čiji je domaćin predsednik Češke Miloš Zeman, prisustvovaće i predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, predsednik Mađarske Janoš Ader, predsednik Poljske Andžej Duda i predsednik Slovenije Borut Pahor.

Vučić će učestvovati na samitu na poziv češkog predsednika Miloša Zemana, koji je pre dve sedmice boravio u poseti Beogradu. Predsednik Srbije ce ucestvovati na plenarnoj sednici pod nazivom "EU i Zapadni Balkan", na kojem će govoriti i predsednik Češke Zeman, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Caputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.

Nakon sastanka bice održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je planirano obraćanje svih ucesnika. Poziv predsedniku Srbije na sastanak ove grupe centralno-evropskih zemalja došao je nakon sastanka Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, u Bratislavi, na kojem su konstatovani napori Srbije u sprovođenju reformi, te ocenjeno da bi ti napori trebalo da budu valorizovani povećanjem broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.

U Pragu se ističe da su se zemlje Višegradske grupe posle 1989. prikljucile evropskim i transatlantskim strukturama, uspešno prošle kroz proces socijalne, političke i ekonomske tranformacije, i da su spremne da podele svoja iskustva o tranziciji sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana.

Srbija je tako prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit, a domacin sastanka, češki predsednik, uputio je Vučiću poziv za skup. Inače Višegradska grupa okuplja region koji je sve značajniji u EU, ali i koja okuplja ekonomije sa najvećim rastom. Da li ce na Samitu biti reči i o rešavanju kosovskog pitanja, za Srbiju najznačajnijeg i najaktuelnijeg, teško je proceniti.

Nepisano pravilo Višegradske grupe je da ne diskutuju o temama o kojima imaju izražene različite stavove. Međutim, sa Zemanom se, kako ističu poznavaoci, "nikad ne zna". Njegova izjava o Kosovu i Metohiji, tokom posete, u Beogradu, izazvala je mnogo komentara u Češkoj, a i šire.

#Aleksandar Vučić

#Poseta

#Prag

'