AKTUELNO

Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je da će tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imati priliku da razgovara o širokom spektru pitanja i postigne određene dogovore.

On je u intervjuu za "Politiku" rekao da se nada da će tokom sastanaka u Beogradu napraviti plan jermensko-srpske saradnje u različitim oblastima.

Jermenski predsednik najavio je da će se tokom posete Srbiji sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, predsednicom Narodne Skupštine Majom Gojković, patrijarhom Irinejom kao i da će posetiti Beogradski naučno-tehnološki park i Akademiju nauka.

-Istorijske veze naših naroda i zajednički izazovi sa kojima se suočavamo daju novi implus jermensko-srpskoj saradnji i podižu naše prijateljstvo na viši nivo - naveo je Sarkisijan. U tom kontekstu, on je istakao da je Jermenija regionalni lider u informacionim tehnologijama.

-Kako se visoke tehnologije razvijaju i u Srbiji, mislim da bi jedno od ključnih pitanja na našem dnevnom redu trebalo da bude bliža saradnja odgovarajućih preduzeća dve zemlje u oblastima novih tehnologija, kao i kada je reč o upravljanju velikim količinama informacija i veštačkoj inteligenciji - rekao je Sarkisijan.

Podsetivši na duhovne veze Srba i Jermena kroz istoriju, Sarkisijan je rekao da Jermeni danas Srbe doživljavaju kao braću, ne samo u veri, već i u sudbini.

-Održavanje duhovnih i istorijskih odnosa zahteva stalnu pažnju, inače postaju samo sećanja. Danas se moramo bolje upoznati. Najkraći put do toga je kulturna i naučno-obrazovna nacionalna razmena i razvoj turizma, o čemu ću razgovarati tokom ovih sastanaka - rekao je predsednik Jermenije. Govoreći o dijaspori dve zemlje, on je rekao da će oba naroda imati koristi ako jermenska i srpska dijaspora pronađu načine za saradnju i u određenim oblastima se koordiniraju.

-I Jermenija i Srbija u svojim diplomatskim predsedništvima održavaju takav duh, razmenjuju iskustva i saradnja bi bila korisna - rekao je Sarkisijan dodajući da je njegova zemlja zahvalna na tome što srpska dijaspora u mnogum zemljama podržava jermensku, posebno na Dan sećanja na genocid nad Jermenima.

On je podsetio da sudbine srpskog i jermenskog naroda imaju mnogo sličnosti.

-Kroz istoriju smo se često borili rame uz rame protiv istog osvajača: krajem 19. i početkom 20. veka naši nacionalni oslobodilački pokreti i hajdučke čete blisko su sarađivali. Mislim da danas imamo zajedničku dramatičnu percepciju istorije koja se objašnjava ogromnim gubicima naša dva naroda i sličnostima naših nacionalnih sudbina -rekao je Sarkisijan.

#Jermenija

#predsednik

'