AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Beogradu.

- Čast mi je da je u gostim predsednik Jermenije i zadovoljan sam što sam mogao da razgovram sa njim, da produbimo veze naša dva naroda – kazao je predsednik Vučić nakon sastanaka sa predsednikom Jermenije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je istakao, Jermenija razume situaciju po pitanju KiM, i podržava želju Srbije za mirnim rešenjima. Predsednik je takođe najavio i otvaranje ambasade Jermenije sledeće godine.

- Ukinućemo, takođe, vize za ovaj narod, tako da će to značajno da utiče na razvoj turizma – istakao je predsednik Vučić.

Posebna tema razgovora, kazao je predsednik, je modernizacija tehnolgije i veštačka inteligencija.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Mi želimo dosta da naučimo od njih. Važno nam je to za naše mlade ljude. Pozivaćemo i svetske kompanije da dolaze i stvaraju istraživačke centre kod nas – rekao je predsednik Vučić.

Prerada i isporuka hrane, kao i logistika je bila još jedna tema razgovora dvojice predsednika.

Kako je prededsednik Vučić naglasio, očekuje se zajedničko tržište širom sveta.

- Ostaje da razmotrimo mogućnost da pronađemo model da uspostavimo liniju između naših zemalja, to je značajno poslovno, naučno, intelektualno. Uspostavljanje jedne avio-linije bio bi veliki rezultata za obe zemlje – rekao je predsednik Vučić i još jednom poželeo dobrodošlicu gostima iz Jermenije.

Na kraju obraćanja mu je ponudio srpsku kajsijevaču.

- Rakija je naša specijalnost, voleo bih da probate. I ja bih da probam vase nacionlano piće - istakao je predsednik.

Sarkisijan: Otvaraćemo nova poglavlja u odnosima između naše dve zemlje!

Predsednik Jermenije Amren Sarkisijan rekao je da je ovo njegova prva poseta Srbiji.

- Otvaraćemo nova poglavlja u ovim odnosima. Očekujem novu saradnju po pitanju hrane, turizma, veštačke inteligencije, i trebalo bi da nastavimo u novom pravcu da sarađujemo – rekao je Sarkisitajan tokom posete Beogradu.

-Kada je reč o ekonomskoj saradnji, očekuje 25. oktobra potpisivanje sporazuma koji će pomoći daljoj saradnji naših zemalja – istakao je on, kazavši da je razvoj turzuima jedan od najznačajnijh poteza. - Podržavamo ukidanje viza, kao i otvranje naše ambasade u Beoradu – kazao je on istakavši da su Jermen i njen narod zahvalni srpskom narodu na gostoprimstvu. Van očekivanja imam nameru da se zahvalim u nameri da se sribja posećuje bez viza. Generalni sekeretar će posteti Jeremiju i naredne godine očekujemo da će ambasada biti ovde i da ćemo da sarađuemo – dodao je.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

#Aleksandar Vučić

'