AKTUELNO

Gosti Novog jutra su govorili o aktuelnim temama.

Bivši dopisnik "Politike" iz Moskve, Slobodan Samardžija govoreći o kosovskom problemu, rekao je kako smatra da je osnovno kod svih zemalja koje se "lome“ oko tog priznanja i odnosa šta treba da se uradi - strah da se to zaista i dogodi (priznanje ili nepriznanje), odnosno da se ta celokupna stvar zavši.

-Na taj način će to i na njih da se reflektuje, jer u svakoj zemlji imate sličnih problema i nije svima cilj dogovor, odnosno, rekao bih, da nikome nije cilj dogovor- smatra on i dodaje da je svima cilj da se to odlaže.

Kako naglašava, najviše tu ispašta narod u južnoj pokrajini, kao i mi u Srbiji.

U svakom slučaju, mislim da je to priča koja će da traje još jako dugo, neće ta priča da se završi tako skoro. I mislim da to nije dobro, pogotovo za Balkan.

-Svako šalje svoje izaslanike, svako ima neke svoje uslove, interese. Mi moramo da se prilagođavamo i treba da se držimo samo onoga šta je nama važno – smatra on.

Govoreći o samitu Višegradske grupe na kome je učestvovao i predsednik Vučić, Kristijan Veršic, novinar austrijske državne televizije ORF koji je i šef dopisništva sa Balkana sa sedištem u Beogradu ističe da ona ima jak uticaj zato što su unutar nje i Poljska, i Češka i Slovačka, odnosno zemlje koje imaju jaku ekonomiju.

Međutim, kako kaže, od 2008. godine, ništa se nije promenilo.

-Pet članica EU nisu priznale nezavisnost, 23 su priznale – podsetio je on. Osnovni problem ostaje, na kraju krajeva to je jedino rešenje nerešeni slučaj koči Srbiju, a i Balkan.

#Kosovo

'