AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, izjavio je da je 6. oktobar, kada će biti održani vanredni parlamentarni izbori na KiM, najvažniji dan za Srbiju i Srbe na KiM koje je pozvao da izađu na te izbore i podrže Srpsku listu.

Đurić je veoma važnim ocenio današnji sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa kandidatima za poslanike Srpske liste, jer se, kako je rekao, dogodio u predvečerje još važnijeg dana, 6. oktobra.

- U nedelju se odlučuje o tome da li će srpski glas i glas Srbije biti sačuvan na KiM, da li će Srbija i Srbi imati svoje predstavnike u pokrajinskim institucijama, da li će Srbija imati svoj uticaj na KiM, da li će moći da nastavi da pruža materijalnu pomoć za funkcionisanje našeg školstva, zdravstva i svega drugog - rekao je Đurić.

Naveo je da je današnji sastanak izuzetno važan i jer je Srpska lista "kičma" srpskog institucionalog i političkog prisustva na KiM, a organizovan je, kaže, sa željom da se ona osnaži pred predstojeće izbore.

Precizirajući zašto je bilo otrebno da se i danas u Beogradu održi taj sastanka, Đurić je rekao da je to zato što je u prethodnih nekoliko nedelja urađeno apsolutno sve da se Srpskoj listi iseku krila, da se Srbiji na taj način iseku krila i da se ona udalji sa KiM.

Dodao je da je Srpska lista prošla kroz do sada neviđene pritiske.

Foto: Tanjug

On je podsetio da su uhapšena dvojica Srba iz Klokota i da im je određen pritvor od 30 dana samo zato što su, dodao je, bili aktivisti Srpske liste i što su se usudili da se bore za srpske interese.

Osim toga, Đurić je podsetio i da je pre nekoliko dana zabranjen spot Srpske liste za ove izbore.

- Na zahtev prištinskog BIRN-a, koji je inače bukvalno produžena ruka administracije u Prištini, Srpskoj listi je zabranjeno emitovanje spota i ona je novčano drakonski kažnjena sa 30.000 evra, a istovremeno nije kažnjena lista koja Srpsku listu naziva političkim monstrumom, a to je lista Đilasove Rade i njenog potrčka Nenada Rašića - rekao je Đurić.

Kako je dodao, to je lista koja ispred razrušenog hrama Hrista spasitelja u Prištini na albanskom jeziku poziva Albance da zauzmu srpska mesta u Prištini tako što će glasati za njihovu listu.

- Mislim da je vrlo važno da građani razumeju i budu upoznati sa time kakva se prevara i podvala Albanaca u Prištini, separatista i njihovih saradnika nažalost i ovde u centralnoj Srbiji, sprema. Oni se spremaju da Albanci glasaju za listu kako bi zauzeli srpska mesta u parlamentu, kako bi tamo doveli sebi poslušne ljude i zato kažu 'hajde da zajedno podržimo najmlađu državu na svetu i uklonimo političkog monstruma', kako nazivaju Srpsku listu - dodao je Đurić.

Foto: Tanjug

On je pozvao Srbe sa KiM da izađu na izbore u nedelju i podrže Srpsku listu.

- Vi najbolje znate koliko je važno da Srbiju ocuvamo u vašim ognjištima, srcima, institucijama od kojih zavisi vaš opstanak na KiM. Jedini način da to učinimo, da se suprotstavimo nastojanjima da budemo zgaženi, izbrisani sa KiM, bez obzira na sve političke razlike...je da se okupimo oko države Srbije, a državna snaga Srbije na KiM je Sprska lista - zaključio je Đurić.

Srbija svesna da bez velikih sila nema rešenja, ali...

Srbija je svesna da bez velikih sila nema rešenja za pitanje Kosova i Metohije, ali trenutno niko nije spreman da ponudi nešto što bi zadovoljilo naše interese, izjavio je Đurić komentarišući imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

- Ne znam da li to jeste ili nije iznenađenje, čak i za delove američke administracije. Ne znam da li jeste ili nije iznenađenje za nemačku, francusku i mnoge druge evropske administracije, ali ono što je za nas važno je da se razgovori vode pod okriljem EU, još od kako su ih veliki geniji Djilas i Jeremić izmestili iz UN gde smo imali podršku i Rusije i Kine - rekao je Đurić.

Đurić je primetio da i mnogi drugi imaju entuzijazam da se priključe razgovorima između Beograda i Prištine i istakao da se Srbija zalaže za jedan izbalansiran pristup i da je svesna da bez velikih sila nema rešenja za pitanje KiM.

Foto: Tanjug

- Ali, isto tako nam je potpuno jasno da nekog skorog ili bliskog rešenja za to pitanje nema, kao što nam je jasno i da trenutno niko nije spreman da ponudi nešto što bi zadovoljilo naše interese. Samim tim, verujem da smo daleko od nekog rešenja, ali imamo želju, energiju i volju da nastavimo da se borimo za KiM - rekao je Đurić.

Istakao je da je zahvaljući aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ljudi u vladi došlo do preokreta i da je 15 država povuklo priznanje samoproglašene kosovske nezavisnosti.

- Pre samo nekoliko godina bilo je nezamislivo da se razgovara o srpskom interesu, ali upornim, istrajnim i marljivim radom predsednika i celog tima u vladi uspeli smo da dođemo do toga da danas svi kažu 'kompromis i uvažiti i interes Srbije' - dodao je Đurić.

#Izbori

#Kosovo

#Marko Đurić

'