AKTUELNO

Predsednici Srbije i Jermenije Aleksandar Vučić i Armen Sarkisijan položili su u Zemunu vence na jermenski hačkar - krst kamen, simbol srpsko-jermenskog prijateljstva.

Krst kamen je i simbol zahvalnosti jermenskog naroda sedmorici pripadnika RV i PVO poginulim 1988. dok su prevozili humanitarnu pomoć u zemljotresom nastradalu Jermeniju.

Na vencu koji je položio predsednik Srbije piše: "Stradalim vazduhoplovcima, herojima humanosti predsednik Republike Aleksandar Vučić", dok na vencu od cveća u bojama jermenske zastave piše od predsednika Republike Jermenije, na jermenskom i engleskom.

U srpskoj delegaciji nalazili su se i ministri odbrane Aleksandar Vulin i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđevic. Polaganju venaca prisustvovali su i brojni predstavnici vojske i građani.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Predsednik Jermenije razgovarao je sa članovima porodica poginulih koji su prevozili humanitarnu pomoć i pozvao ih da budu njegovi lični gosti i da zajedno odu na mesto tragedije.

- Za nas je zemljotres koji je odneo brojne žrtve bio tragedija, a dodatni šok bio je kada su poginuli piloti - kazao je predsednik Sarkisijan.

Spomenik se nalazi u Zemunskom parku.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Sedmočlana posada aviona AN-12 stradala je 12. decembra 1988. godine, prilikom pada aviona nadomak Jerevana, prenoseći humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom.

Tada su poginuli potpukovnici Predrag Marinković i Milan Mičić, majori Vladimir Erčić i Milenko Simić i zastavnici prve klase Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.

Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu, jermenski narod je 1993. godine Beogradu darovao hačkar - krst u kamenu, prepoznatljiv znak jermenske kulture. Spomen-krst koji je postavljen u Zemunskom parku mesto je sećanja na poginule pripadnike RV i PVO.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio brigadni general Željko Bilić, učestvovala je 2018. godine na komemoraciji održanoj u Jermeniji, kada je obeleženo 30 godina nakon pogibije pilota.

#Aleksandar Vučić

#Jermenija

'