AKTUELNO

Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija, ističe ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič uoči dolaska predsednika Turske Tajipa Redžepa Erdogana u posetu Srbiji, 7. i 8. oktobra.

Erdogan će doputovati u ponedeljak, a tokom dva dana planiran je veoma intenzivan i politički i ekonomski dijalog na vrhu, biće održana druga sednica Visokog saveta za saradnju dve zemlje, a predviđeni su i trilateralni razgovori, uz učešće člana predsedništva BIH Željka Komšića.

Ambasador Turske ističe da će sa Erdoganom u Srbiju doputovati i 150 turskih biznismena, koji žele da se upoznaju sa mogućnostima za ulaganje. Najavio je da će tokom posete Erdogana Srbiji biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike. Ocenio je da bilateralni odnosi Srbije I Turske dobro napreduju I podseća da su još pre osam godina turske investicije u Sbriju iznosile svega miliona evra, a danas su dostigle 200 miliona evra.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Od 2017. smo obavili veliki posao I uspeli da ostvarimo značajnu ekonomsku saradnju - kaže Bilgič, podsećajući na prethodnu posetu Erdogana Srbiji, 2017. godine.

On u tom kontekstu insistira na značaju stabilnosti u regionu.

-Kada imamo stabilnost, onda imamo odlične mogućnosti za poslovanje. Najvažniji zadatak je da zemlje regiona uklone sve prepreke za poslovanje. Sve dok imamo dobre, ekonomske odnose, političke tenzije padaju - rekao je Bilgič.

Prema njegovim rečima kada postoji stabilnost kako u regionu, tako i odnosima među zemljama privrede mogu da napreduju, a Turska i Srbija su mnogo uradile na ovom polju u protekle dve godine.

-Pre dve godine trgovinska razmena naše dve zemlje iznosila je 800 miliona evra, a sada je na 1,3 milijardi, što je povećanje od 40 odsto. To je bilo moguće samo što nije bilo tenzija u odnosima između dve zemlje - rekao je on. Bilgič je kazao da je neophodno da se dve zemlje fokusiraju na dalje projekte.

-Ove godine obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopštimo da smo u poslednje dve godine obavili dobar posao i uveren sam da ćemo nastaviti uspešnu saradnju sa Srbijom - rekao je on. Turska je balkanska zemlja, deo balkanske zajednice i odlično razume zemlje ovog regiona, dodao je on ukazujući i da broj turskih turista u Srbiji, kao i srpskih u Turskoj neprestano raste.

-Pošto smo balkanska zemlja, želimo da trgujemo sa regionom i pomognemo u uspostavljanju stabilnosti - naglasio je Bilgič. Ukazao je da će predsednici Turske I Srbije razgovarati o daljim mogućnostima za ulaganje i o novim projektima.

-Kada je predsednik Erdogan pre dve godine posetio Srbiju, po prvi put je razgovarano o autoputu Beograd-Sarajevo i sada ćemo početi sa njegovom izgradnjom. To pokazuje da se saradnja odlično razvija. Ali, to nije dovoljno, jer je potencijal Turske veliki, koliko i Srbije. Zzelimo da iskoristimo ovu posetu za pokretanje daljih projekata. Uveren sam da će predsednici razgovarati o novim projektima. Radićemo tako i na putu Novi Pazar-Tutin - objasnio je on.

Bilgič je ukazao I na aktivnosti turske agencije za saradnju (TIKA) navodeći da je ona pomogla projekat obnove Golubačke tvrđave, koja je važna za privlačenje turista.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića međunarodni položaj Srbije više nije podanički

-Ima tu još projekata koje Turska sprovodi preko TIKA, a pomaže i u otvaranju novih radnih mesta, preko fabrika koje otvaraju turske firme - ukazuje turski diplomata.

Predsednik Erdogan, tokom posete, kako kaže, potvrdiće iskrenost turskih namera na delu, kroz zajedničke projekte.

-Mi smo puno učinili u poslednje dve godine. Prijateljstvo među narodima je bitno. Želimo da dalje poboljšamo odnose kroz ekonomsku saradnju - objasnio je on.

Bilgič je podsetio na istorijske veze, zajedničku kulturu, puno turcizama u srpskom jeziku, kao i više zajedničkih istorijskih ličnosti, kao što je Mehmed Paša Sokolović, koji povezuju dve zemlje.

#Poseta

#Redžep Tajip Erdogan

#Srbija

'