AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u zvaničnu posetu Srbiji, drugoj po redu u protekle dve godine.

16:15 - Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je danas, na srpsko-turskom poslovnom forumu, turske investitore da dodatno ulažu u Srbiju, a srpske privrednike da investiraju u Turskoj, te istakao da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom njegove posete 2017. godine doneo velike promene u našu zemlju i region i nagovestio mnogo toga.

15:15 - Počela je konferencija za novinare predsednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

14:00 - Započela je Druga sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske predvođena predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

12:48 - "Veoma sam srećan što imamo priliku da Vas opet vidimo u Srbiji. Hvala Vam za odlične bilateralne odnose, verovatno najbolje u novijoj istoriji", rekao je predsednik Vučić Erdoganu nakon obilaska izložbe "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije".

- Čestitam na odličnim rezultatima koje smo postigli zajedno, a pre svega u uvećanju robne razmene. Još jednom, dobro došli, osećajte se kao kod svoje kuće - rekao je Vučić svom turskom kolegi.

12:31 - Predsednik Vučić i predsednik Erdogan obišli su izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“.

12:20 - Dvojica predsednika stigla su pred Palatu Srbije gde je upriličen svečani doček za gosta, uz intoniranje himni ove zemlje i počasne plotune.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Usledila je smotra svečanog stroja garde Vojske Srbije. Prisutne su obe delegacije, i srpska i turska, a nakon svečanog dočeka dvojica predsednika obići će izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

12:04 - Predsednik Vučić dočekao je na aerodromu Erdogana. Nakon pozdravljanja sa delegacijama, predsednici su se uputili ka Palati Srbija, gde će biti organizovana ceremonija svečanog dočeka za turskog predsednika.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ovde će, nakon sastanka dva predsednika i obilaska izložbe "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije" biti organizovan i srpsko-turski poslovni forum.

11:50 - Avion predsednika Turske sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla", a sa njim u pratnji je oko 200 članova delegacije. Ispred aerodroma ga dočekuje delegacija Srbije, kao i predsednik Aleksandar Vučić.

11:13 - Avion predsednika Turske ušao je u vazdušni prostor Srbije, a do aerodroma u Surčinu ispratila su ga tri vojna aviona MiG-29.

Foto: Tanjug

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je danas u zvaničnu posetu Srbiji, drugoj po redu u protekle dve godine.

Domaćin turskom predsedniku je srpski kolega Aleksandar Vučić, sa kojim će imati veliki broj aktivnosti tokom dvodnevne posete. Jedna od najvažnijih biće postavljanje kamena temeljca, čime će biti obeležen početak radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

Foto: Tanjug

Osim toga, u planu je i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, otvaranje fabrika, ali i trilateralni sastanak sa trojicom članova predsedništva BiH.

Kako je najavljeno, Erdogan je u Srbiju stigao sa delegacijom od oko dvesta privrednika, pa su očekivanja da će biti i koknretnijih ideja i dogovora o mogućnostima zajedničke saradnje u ekonomskom domenu.

#Redžep Tajip Erdogan

'