AKTUELNO

Predsednik Vučić je na poslovnom forumu Srbije i Turske rekao da je veoma srećan što je imao privilegiju da upozna predsednika Erdogana i mnogo toga nauči od njega, kao i da unapredi odnose između Srbije i Turske.

Na poslovnom forumu ovih dveju zemalja predsednik Vučić je istakao da je unapređenje odnosa ovih dveju zemalja od značaja za buduće bilateralne odnose, ali i za dalji razvoj poslovne saradnje.

- Ataturk je dobro razumeo srpski jezik i razumeo je potrebe balkanskog naroda i bio u dobrim ondosima sa kraljem Aleksadnorm. Njegov lično odnos je primer kako treba negovati odnose sa drugim narodima. Srećan sam što sam mogao da upoznam predsedika Erdogana, da dosta naučim od njega i unapredim naše odnose – kazao je predsednik Vučić na srpsko-turskom poslovnom forumu.

Kako je istakao odnos Srbije i Truske značajno je bolji, ali kako je istakao očekuje još jedan, skroriji dolazak Erdogana u Srbiju.

Foto: TvPink Printscreen

- Nadam se da ćete uskoro da dođete i vidite kako napreduje sve ono što sada započinjemo da gradimo. Mi imamo mala mesta u Srbiji koja su zaboravljena. Lebane bi umrlo, da tamo nije turskog investitora, isti je sučaj i sa Vladičinim Hanom, Zvornikom i Lekskovcem – kazao je predsednik Vučić u svom obraćanju.

Vučić je takođe kazao je da je Erdogan u Turskoj povećao BDP i da je to uzor Srbiji, koja takođe želi da nastavi takvim tempom.

- Znam koliko je Turski narod vredan i zato želim da kažem da Srbija treba da iskoristi priliku kako investira u Tursku i kako da privuče turske preduzentike – poručio je predsdnik Vučić tokom govora u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija upravo treba da insitira na sve jače odnose sa turskim preduzetnicima.

- Ne postoji ni jedan turski investor kojeg ja lično ne poznajem, i sa kojim sam razgovarao. Želim da u Srbiji bude što više investotra iz Turske. Moramo da vidimo šta možemo da uradimo da oni dođu kod nas, jer će oni zaposliti ljude ovde, ti ljudi će živeti zahvljući tome. Pozvam turske investotre da što više dođu kod nas – kazao je predsednik Vučić, isitčući da je važno još jače poraditi na razvoju turizma.

- Banjski turizam nam je važan. Mnogo turaka prolazi kroz Srbiju, ja obećavam da neće imati metar puta bez autoputa. To će se desiti za dve ili tri nedlje, a onda gradimo nove autoputeve ka Crnoj Gori i BiH. Podižemo to i spojićemo narode iz ovog regiona, a to će tek da dovede i privrednike iz celog sveta – poručio je predsednik Vučić.

Erdogan: Očekujem još bolju saradnju

Erdogan je rekao da Srbija i Truska mora da nastave ovim tempom, ali da je presudna uloga na privrednicima.

- Potpisali smo devet bilateranih sporazuma. Srbija ima velike mogućnosti, nalazi se u centru Balkana, sa svoim poslovnim okruženjem, imamo trgovinu koja uspeva – rekao je on.

Kako je rekao već postoji 17 projekata u Srbiji koje imaju veze sa Turskom.

- Sutra počinjemo izgradnju autoputa Beogad – Sarajevo, siguran sam da će to ojačati ekonoske veze. Naša kompanije nastavljaju sa tehničkim radovima sa svojim kolegama, nastaljamo i is a izgradnjom putave u Sandžaku. Predsednik Vučić i država Srbija zajedno sa turskim preduzetnicima se suočava sa svim problemima – kazao je on.

#Aleksandar Vučić

#Redžep Tajip Erdogan

'