AKTUELNO

Vest da je austrijski pisac0 Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrada za književnost izazvala je brojna reagovanja u javnosti.

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić ističe da je velika stvar za literaturu, podsetivši da je on podržavao Srbiju tokom bombardovanja 1999. godine, dolazio često ovde, sa gađenjem vraćao književne nagrade koje su mu dodeljivane, ali i da su njegove predstave skidane sa repertoara zbog te podrške.

Foto: TvPink Printscreen

-To je dvostruka radost – zbog literature, a i mi Srbi imamo radost, jer smo imali jednog čoveka koji je govorio i na sahrani Slobodana Miloševića, bio je i u Ševeningenu, prijavio se i da mu bude svedok. On je u Velikoj Hoči dao svoju nagradu – pdseća Vučelić za Pink, ocenivši da je pokazivao jedan čvrst, pouzdan stav i brigu za Srbiju.

Kako ocenjuje, takvo ponašanje prema našem narodu nije proisteklo iz nekog njegovog hira.

-On je sa gorčinom i "gađanjem" kako je govorio prema NATO paktu, odbijao nagrade - dodao je Vučelić.

Poslanik SNS, Vladimir Orlić čestitao je Handkeu i istakao je da je to za nas u Srbiji značajno, jer je on imao zapaženu ulogu u tim godinama kada je našem narodu bilo veoma teško i kada je, na žalost, bilo veoma malo razumevanja na toj velikoj svetskoj sceni, ne samo političkoj.

Foto: TvPink Printscreen

-Ali vremena se menjaju i svi smo svedoci kako se stvari mogu promeniti kada se radi ozbiljno i strpljivo i kada se država, pre svega, ume da se postavi i komunicira na pravi način - zaključuje Orlić.

#Milorad Vučelić

#Nagrada

#Nobelova nagrada

#Vladimir Orlić

'