AKTUELNO

Nekadašnji dopisnik "Politike" iz Bona Miroslav Stojanović ocenio je da su poruke Aljbina Kurtija očekivane, kao i da je teže pitanje šta se dalje može očekivati.

-Ovo je jednostavnije, jer se i u predizbornoj kampanji i u predizbornom profilu, posebno Kurija, već znalo u kom pravcu će ići. Treba sačekati neko vreme, obično su ta predizborna obećanja, dosta radikalna, ali kad se sedne u premijersku fotelju, verovatno će neki tonovi biti nešto umereniji – smatra on.

Kako ističe, Kurti je već drugi dan posle izričite izjave da ne želi da razgovara sa predstavnicima Srpske liste, u jednoj filigranskoj intonaciji rekao da neće juriti za njima.

Foto: TvPink Printscreen

-To je već neko otvaranje vrata, jer se mora razgovarati sa njima. Tako da njegove radikalne izjave treba uzeti sa dozom rezerve - rekao je on i istakao da smatra da će pre svega Vašington uticati kuda će vlada na KiM krenuti.

Foto: TvPink Printscreen

Istoričar Nemanja Starović govoreći o formiranju vlade privremenih institucija u Prištini, ističe da sporazum koji su na neki način zaključili Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, vodi korak bliže ka formiranju takve vladajuće koalicije, koja i predstavlja neku opciju o kojoj se govorilo i tokom predizborne kampanje.

-Mislim da će ta koalicija moći da pridoboije za sebe i ovih 10 poslanika manjina, osim srpske zajednice i da će biti blizu formiranja neke dvotrećinske većine - kaže Starović, dodajući da će prema Ustavu Kurti morati da uključi i predstavnike Srpske liste.

#Albin Kurti

#Kosovo i Metohija

'