AKTUELNO

Beograd će od danas do 17. oktobra biti centar međunarodne parlamentarne diplomatije, jer će više od 2.000 parlamentaraca, predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog sektora iz oko 150 zemalja učestvovati na 141. Skupštini Interparlamentarne unije (IPU), rečeno je danas u Sava centru na prvoj zvaničnoj konferenicji pred večerašnje otvaranje.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković zahvalila je predstavnicima IPU što su srpskom parlamentu ukazali čast da bude domaćin u godini kada IPU slavi 130 godina postojanja i što se posle 20 godina ponovo organizuje u Evropi.

- Velika je čast biti domaćin najstarije parlamentarne organizacije u svetu, ove godine se obeležava 130 godina njenog postojanja. Pre 56 godina u Beogradu je takođe bilo zasedanje IPU, međutim danas je četiri puta više prijavljenih delegata nego tada, zato smo iz Skupstine morali da pređemo u Sava cetnar, jer 2.000 učesnika zaslužuje dobru organizaciju -  rekla je Gojković novinarima.

Istakla je da se Skupština IPU posle 20 godina ponovo vraća u Evropu, dodajući da je poslednje zasedanje bilo u Nemačkoj.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

U fokusu ovogodišnje konferencije glavna tema je međunarodno pravo, koju je predložila zemlja domaćin, rekla je Gojković i naglasila da će se razgovarati o tome šta parlamenti mogu da učine kako bi se države vratile poštovanju međunarodnog prava i rezolucijama.

- Dve ključne reči koje će oslikati ovogodišnje zasedanje su saradnja i dijalog. Saradnja jer će sigurno buduća saradnja među poslanicima biti učvršćena, a dijalog jer je važan za Srbiju i za rad u svim parlamentima - podvukla je Gojković.

Ističe da će na kraju zasedanja 141. Skupštine IPU biti usvojena Beogradska deklaracija sa svim zaključcima, ali i biti obeleženo 30 godina od usvajanja Deklaracije o pravima deteta i promovisanje novog regionalnog ambasadora UNICEF-a za prava deteta.

Predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron kaže da je Srbija odabrana za ovogodišnjeg domaćina Skupštine IPU jer je okarakterisana kao otvorena zemlja, koja nema sankcija, dok se rad srpskog parlamenta poklapa sa agendom IPU, odnosno, ističu se rodna ravnopravnost i prava mladih.

Baron kaže da se IPU okuplja već 130 godina, a da ovogodišnja Skupština ima rekordanih 1.800 učesnika.

Navodi da će u Beogradu prisustvovati više od 70 predsednika i 40 potpredsednika parlamenata iz 150 zemalja, kao i 800 poslanika.

Naziv glavne teme ovogodišnjeg zasedanja IPU je "Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje", rekla je Baron, dodajući da su politički dijalog, vladavina prava i mirno rešavanje ostali vodeća načela IPU i posle 130 godina.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Osim ove, navodi Baron, govoriće se i o ljudima, njihovom zdravlju, dodajući da će biti doneta važna Rezolucija o zdravstvenom osiguranju, zatim pravima parlametaraca koji su, kaže, pod čestim pretnjama, borbi protiv terorizma, klimatskim promenama, digitalnoj ekonomiji, dostojanstvenom radu, rodnoj ravnopravnosti, pravima deteta i mladih...

- Mi želimo više mladih i žena u parlametnu. Nije dovoljno da imamo 24 odsto žena u parlamentima u svetu, jer žene čine polovinu svetske populacije i zato zelimo da ih ima više u parlamentima. Mladi čine više od 50 odsto svetskog stanovništva, a u parlamentima ih ima samo 2,2 odsto. Ako želimo snažniju demokratiju moramo da imamo bolje predstavljanje ovih grupa - rekla je Baron.

Generalni sekretar IPU Martin Čangong osvrnuo se na prava parlamentaraca i dodao da su oni česte žrtve zbog toga što žele da ostvare politička prava i što "rade svoj posao".

- IPU ima odbor koji je zadužen za zaštitu prava parlamentaraca i tu je da pokaže ne da su parlamentarci izvan zakona, već da zaštiti integritet parlamenta koji je nezavisno telo. Trenutno u svetu ima oko 300 poslanika koji su prognani, a to su često poslanici iz opozicije i žene - ukazao je Čangong i dodao da će i to biti tema ovogodišnje Skupštine IPA u Beogradu.

Zvanično otvaranje Skupštine IPU počinje večeras, a otvaranju će, između ostalih, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron...

#Maja Gojković

#Svet

#parlament

'