AKTUELNO

Intoniranjem himne "Bože pravde" u beogradskom Sava centru večeras je počela ceremonija zvaničnog otvaranja 141. Skupštine Interparlamentarne unije (IPU), a zasedanje je svečano otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je ovaj skup danas jedan je od najznačajnijih događaja međunarodnih u našoj savremenoj istoriji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je svet dijaloga i kompromisa moguć, a da je Srbija jedina zemlja koja danas u Evropi može da organizuje ovakvo zasedanje.

- Ponosan sam što ste svi u Beogradu i hvala predsednici Kuevas Baron što je podsetila na činjenicu da je Beograd možda jedino mesto u kojima je moguće održati ovakvu Skupštinu. U svim zemljama postoje prepreke za neke države, a mi smo slobodna i suverena država koja hoće da gaji prijateljstvo prema svima vama zato dobrodošli i osećajte se kao kod kuće - istakao je Vučić.

- Samo dva čoveka bila su dovoljna da pokrenu ovako nešto. Odlučili su da se ujedine jedan Francuz i jedan Englez, zemlje koje su nekada ratovale. Svet dijaloga i mira mogući su. Mi mali narodi ponekad smo uskraćeni i za pravdu i za razvoj, ali danas više nego ikada mislim da se slobodarski deo sveta budi i da ljudi osećaju da su nezavisnost i samostalno odlučivanje u ključnim pitanjima nešto za šta moramo i možemo da se izborimo - kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da je Srbija prošla kroz mnogo ratova, ali i danas ističe da nema veće vrednosti od slobode.

- Vratili smo pravo na samostalno odlučivanje, i pravo na odluke o svojoj budućnosti - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Ocenio je da je skup jedan od najznačajnijih međunarodnih događaja u savremenoj istoriji, u kojem učestvuje 2.000 članova, iz 150 parlamenata.

Vučić je rekao da smo u Srbiji naučili da volimo sve ljude ne samo što je naša zemlja bila deo Pokreta nesvrstanih, već što smo znali da nikada prijateljima ne okrećemo leđa, a videli smo koliko je to važno kada je nama bilo teško.

Kuevas Baron: Nakon 20 godina ovo je prvi put da je Skupština izvan Ženeve

Prisutnima se obratila Gabrijela Kuevas Baron, predsednica IPU koja je pozdravila sve prisutne i istakla da joj je velika čast da se obrati na svečanom otvaranju 141. Skupštine Interparlamentarne unije.

- Prvo dok se okupljamo ovde u Beogradu želela bih da zahvalim našim domaćinima, Republici Srbiji i Narodnoj skupštini RS. Nakon 20 godina ovo je prvi put da je Skupština izvan Ženeve. Proteklih 56 godina Beograd je prošao kroz burna vremena, od onda kada je bio prvi put domaćin Skupštine - kazala je ona.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Volovaja: U današnjem međuzavisnom svetu vladinih i nevladinih organizacija, ne možemo samostalno da se suočimo sa izazovima

Nakon Gojković prisutnima se obratila Tatjana Volovaja, generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi.

- U UN poklanjamo veliki značaj saradnji sa Interparlamentarnom unijom. Kako ove godine slavimo 100 godina multilateralizma, a sledeće 75 godina od osnivanja UN, trebaju nam parlamentarci koji igraju ključu ulogu u onavljanju poverenja današnjeg društva. U današnjem međuzavisnom svetu vladinih i nevladinih organizacija, ne možemo samostalno da se suočimo sa izazovima - istakla je Volovaja.

Gojković: Okupili smo se ovde da učvrstimo postojeće i napravimo nove mostove saradnje

Prisutnima se najpre obratila predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković koja je gostima poželela dobrodošlicu.

- Sa ponosom mogu reći da su sa nama večeras delegacije iz 149 parlamenata. Pre punih 56 godina Beograd je bio domaćin 52 zasedanja Interparlamentarne unije, i tada je bilo četiri puta manje učesnika, što govori o radu ove Unije. Okupili smo se ovde da učvrstimo postojeće i napravimo nove mostove saradnje - kazala je Gojković, a onda citirala Nobelovca Ivu Andrića.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- U ovim složenim vremenima parlamentarna unija je veoma značajna. Interparlamentarna unija ima dugu tradiciju i želju da se prilagođava sadašnjim izazovima. Uverena sam da će i naše generacije parlamentaraca dijalogom pronaći mehanizme za mir u svetu i da će Srbija dati tome suštinski doprinos - navela je Gojković.

Otvaranju Skupštine IPU prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, učesnici Skupštine IPU.

Centralna tema zasedanja Skupštine IPU je "Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje", a poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnpsti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Srbija je postala jedna od prvih članica IPU 1891. godine, ubrzo nakon osnivanje te međunarodne organizacije 1889. godine, a na 141. Skupštini IPU u Beogradu pored obeležavanja 130 godina postajanja IPU biće obeležena i 70. godišnjica Ženevskih konvencija koje su bile temelj humanitarnog prava zaštite u oružanim sukobima.

Ovo je drugi put da će Beograd biti domaćin Skupštine IPU, nakon što je 52. Skupština te međunarodne parlamentarne organizacije održana u glavnom gradu Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije, 1963. godine.

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana pre 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama. Danas IPU obuhvata 179 nacionalnih parlamenata i 12 regionalnih parlamentarnih tela i promoviše demokratiju i pomaže parlamentima da postanu jači, mlađi, rodno ravnopravniji i različitiji.

#Aleksandar Vučić

#Skupština

'