AKTUELNO

Odugovlačenje CIK u prebrojavanju glasačkih listića 'miriše' na zloupotrebu.

Izbori na Kosovu i Metohiji održani su 6. oktobra, nakon čega je, za jednu noć, prebrojano više od 700.000 glasova, dok se ostalih 130.000 broje i do danas. Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, kaže da su ovi izbori pokazali da je Kosovo otišlo iz jedne u drugu krajnost, odnosno da je kompletna pozicija otišla u opoziciju i obratno. Kašnjenje sa brojanjem preostalih glasova, kako kaže, radi se namerno, kako bi se na svaki mogući način napravila još jedna koalicija između partije Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija.

- Žele da u parlament uvedu još jednu partiju, a fali im još 83 glasa koje od nekuda treba da se uzmu, a sve ovo ponovo se vezuje za navodno trovanje članova kosovske izborne komisije – kaže Beriša, dodajući da je ceo ovaj scenario za cilj imao krađu izbornog materijala, koji je bio u Centru za prebrojavanje, a u tom prebrojavanju trebalo je da se dogode dve stvari:

- Da se koalicija dovede do 5.1 posto, odnosno da se namaknu glasovi koji nedostaju, i da se dovede makar jedna partija koja je suprotna Srpskoj listi. Videli smo da se prvo navijalo za Nenada Rašića i Koaliciju Sloboda, a sada vidimo da se navija zapravo za Slobodana Petrovića, lidera SLS – objašnjava Beriša. Potrebno je, dodaje, što više odugovlačiti sa brojanjem.

Foto: TV Pink Printscreen

- Danas je završeno prebrojavanje 530 biračkih mesta, opšte je poznato da ih ima 2.500, a rezultata još nema. Sada se prebrojava još oko 30.000 glasova, „antraks“ glasovi kojih je oko 3.600, kao i kovertirani kosovski glasovi kojih je skoro 21.000. Za tih oko 3.600 glasova iz Republike Srbije još nije doneta odluka kako će se prebrojati, a tu je i 2.400 glasova invalida. Oni će se brojati ako bude falilo glasova za Slobodana Petrovića. Videćemo kako će se situacija odvijati – kaže Beriša za „Pravac“.

Zoran Anđelković, bivši predsednik Izvršnog veća KiM, ocenjuje da 3,600 glasova iz RS ne mogu da pomognu ni Rašiću, ni Petroviću, jer će Srpska lista i ovde uzeti više od 90 odsto.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mogu da „muljaju“, ali im to ne bi pomoglo i teško će se približiti rezultatu od pet odsto. Svaki glas im je bitan da bi Pacoli prešao pet odsto, odnosno da dobije sedam poslaničkih mesta. S druge strane, imamo to da je mala razlika između Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, oko 0.64 odsto, odnosno između 3 i 4.000 glasova, pa je i tu važno koja je početna pozicija za procente, odnosno koliko je to priznatih glasača koji su izašli na izbore na KiM – ocenjuje Anđelković.

#Bedžet Pacoli

#Emisija Pravac

#Zoran Anđelković

'