AKTUELNO

Oni su prokomentarisali odluku Bakira Izetbegovića, koja će, prema najavama stručnjaka, izazvati ozbiljnu političku krizu u BiH.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da je odluka o podnošenju zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije doneta van državnih institucija, te da je o njoj odlučivao samo jedan član Predsedništva i nevladine organizacije.

- Niti ima novih dokaza, niti ima smisla raditi reviziju presude. Bakir Izetbegović je otpočeo vaninstitucionalno delovanje, što je vrlo opasno – izjavio je Ivanić za televiziju Pink.

Kako je objasnio i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović se protivi tužbi, ne vidi korist od nje i nije za organizovanje sednice predsedništva kako ne bi bilo preglasavanja.

- Izetbegović je srušio pravilo i koncept konsenzusa. On je tražio podršku u Bošnjacima, a udari na institucije BiH dolaze upravo od njih – smatra Ivanić.

Dževad Galijašević ekspert za bezbednost smatra da Izetbegović okuplja “političke parazite” sa kojima napada na zvaničnike Srbije.

- Ovo je neprijateljski čin prema Srbiji i bošnjačkim nacionalnim interesima. Srušen je ustavno-pravni poredak i zatalasan čitav region. Postavlja se pitanje odakle jednom čoveku takvo pravo, a reakcije Međunarodne zajednice nema – izjavio je Galijašević za TV Pink.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin smatra da ovaj potez narušava odnose u regionu, jer se jedan narod zapravo proglašava neprijateljskim i genocidnim.

- Revizija ne može da uspe jer ne postoje dokazi za nešto što nije urađeno. Srbija nije počinila genocide, što je pokazala i presuda. Ovo je poruka da se Srbi doživljavaju kao neprijateljski narod. Međunarodna zajednica se nije oglasila, a bilo bi pitanje trenutka kada će se oglasiti da je isto ovo uradio Milorad Dodik ili Mladen Ivanić. Ovo je potez kojim se teži za uništenjem BiH i mira – izjavio je ministar.

I. P.

#Aleksandar Vulin

#Bakir Izetbegović

#Dragan Čović

#Dževad Galijašević

#Genocid

#Mladen Ivanić

'