AKTUELNO

Snimak iz garaže „Obilićev venac“ na kojem se vidi kako predsednik opštine Stari grad i potpredsednik stranke Dragana Đilasa, Marko Bastać, priprema sačekušu tokom promocije knjige zamenika gradonačelnika Beograda, uznemirio je javnost.

Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, komentarišući snimak, kaže da je Bastać sa svojom grupom jurio čoveka od 65 godina, vozača Gorana Vesića. Postavljanje zasede, kako ocenjuje, može značiti samo to da je cilj bio fizički napasti zamenika gradonačelnika.

- Pretnje, napadi, upadi, pominjanje dugih cevi... sve ovo pokazuje da su oni otišli u opšte ludilo, nedopustivo u bilo kom civilizovanom društvu. Oni žele da isprovociraju odgovor kako bi fabrikovali da su oni žrtve, iako su oni praktično proglasili lov na Vesića – kaže Milovanović, podsećajući na paljenje Vesićeve knjige, na jurnjavu za njim, kao i na dolazak ispred njegove kuće. Linč je organizovan, a kako kaže, mete su Vesić i njegovi bliski saradnici.

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Matić, novinar Antidota, kaže da ljudi sa snimaka liče na huligansku grupu koja se sprema za tuču.

- Nije Bastać vođa navijačke grupe, nije vođa klana ili ganga, već je predsednik beogradske opštine. On bi trebalo da se pristojno ponaša, a ne da juri čoveka kroz garažu. Na svim skupovima koje on organizuje prisustvuje 20-30 ljudi, svi su na platnom spisku kod njega u opštini i svi su nasilnici. Takvi se nameću kao opozicija koja bi da uredi Srbiju – kaže Matić za „Novo jutro“.

Suština napada su, kaže, gradilišta koja Goran Vesić otvara.

- Njima smetaju gradilišta, pa su se tako uhvatili za one kocke na Trgu republike i toliko su to dramatizovali, kao da je srušeno Narodno pozorište – kaže Matić. Dodaje da Bastać, kao opozicioni lider, pokazuje sklonost ka kriminalnom ponašanju, pa tako švercuje nedozvoljenu količinu deviza iz Dubaija i jurca sa huliganima da linčuje čoveka.

- Bastać je 2012. bio na listi donatora Demokratske stranke i donirao je 560.000 dinara u vreme kada je prijavio platu od 85.000 dinara. Tada je bio odbornik u Skupštini opštine Stari grad. Dakle, on je donirao sedam svojih mesečnih zarada! Naravno, znamo da je reč o pranju novca, da je prao novac iz crnih fondova DS i još tada je pokazao da je spreman da učestvuje u kriminalnim akcijama i nedozvoljenim radnjama – kaže Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

#Marko Matić

#Novo jutro

#Saša Milovanović

'