AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kritikuje predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini i tvrdi da brojne činjenice pokazuju da od zavrđetka ratova sve vlasti u Federaciji BiH sprovode politiku zapostavljanja i nestanka Srba.

U današnjoj izjavi koju je dostavio medijima Linta navodi da je u Federaciji BiH pre rata živelo oko 600.000 Srba, a sada ih živi oko 40.000 i njihov broj se svakodnevno smanjuje.

- Preostalim Srbima u Federaciji BiH se sistematski krše prava na zapošljavanje i javnom sektoru, učenje srpskog jezika i ćirilice, povratak otete i uzurpirane imovine, pravo na obnovu porušenih kuća, na finansijsku podršku srpskim udruženjima, i organizacijama...- navodi u izjavi Linta.

On tvrdi i da Srbi ne mogu da se zaposle u ministarstvima, javnim preduzećima, agencijama, policiji, pravosuđu, obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama.

- Srpska deca nemaju mogućnost obrazovanja na srpskom jeziku niti korišćenje udžbenika na srpskom jeziku i ćirilici, osim u retkim slučajevima. U srpskim selima nema puteva, vode, prodavnica što je samo jedan od primera planskog zapostavljanja Srba od strane kantonalnih i federalnih vlasti - tvrdi Linta.

Zbog svega toga Linta smatra da je Srbima u Federaciji BiH potrebna planska i organizovana pomoć Srbije da bi opstali na svojim ognjištima i da bi se lakše borili za svoja prava.

Zbog toga je, dodaje, potrebno da se osnuje Ministarstvo za Srbe u regionu sa ozbiljnim budžetom i stručnim i profesionalnim kadrom koje bi se svakodnevno bavilo rješavanjem problema Srba u Federaciji BiH, ali i Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim državama regiona.

- Samo sistematskim pristupom Srbije Srbi u regionu imaju šansu da opstanu. U suprotnom, preostalim Srbima u Federaciji BiH, Hrvatskoj i drugim državama regiona preti nestanak - zaključuje Linta.

#Miodrag Linta

'