AKTUELNO

Palmer neko ko je isturen u ime "duboke države", neko ko treba da ponovi da Amerika ne odstupa od svog stava i plana za Kosovo tako lako, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine.

Komentarišući to što je specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palme u toku posete Prištini i Skoplju poručio da Srbija neće moći da uđe u EU bez priznanja Kosova, Marinković je rekao da ove izjave nisu ništa novo i dodao da je Palmer neko ko je isturen u ime "duboke države".

" Kada je prošle godine nastala kriza i kada su uvedene sramne takse, od strane Prištine za robu iz centralne Srbije, Palmer se pravdao da Vašington ne može da utiče na odluku Prištine kako bi je promenili, što je bio svojevrstan pritisak na Srbiju kako bi stopirali našu kampanju za povlačenje priznanja Kosova i da bi ga na kraju priznali" rekao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, pritisak traje odavno, i ovo što radi Palmer samoje pokušaj dodatnog pritiska.

"Predsednik Vučić je to lepo rekao, Amerika ne odstupa od svog stava i plana za Kosovo tako lako. Predsednik Vučić  je uspeo da u toku prethodnih nekoliko godina na,stolu dobijemo makar njihovo interesovanje, da počnu da ulažu interese za ono što se dešava ovde. Ali ono što je suštinski važno, jeste da ćemo mi ostati na poziciji zaštite nacionalnih interesa", rekao je Marinković.

Kako dodaje, Srbija je spremna za nastavak dijaloga, spremna je za kompromis, ali, kako kaže, isključivo uz zaštitu naših interesa.

"Spremni smo na dugoročni mir, ali nam je potrebna stabilnost da bi mogli i dalje ekonomski da se razvijamo. Jako nam je važno da u igri ostanu Trampovi kadrovi, jer samo na taj način možemo da ostvarimo minimum interesa", rekao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik društva lobista Srbije, Nenad Vuković, rekao je da je lobiranje za povlačenje,priznanja Kosova veliki uspeh Srbije, kao i da oko toga ne treba imati nikakve dileme.

"Palmer zapravo demonstrira da SAD kada je u pitanju Srbija ima jedinstvenu politiku, što možemo ili ne moramo da prihvatimo. Mislim da je vreme da se prestane sa stalnim pritiscima. Posebno kada je ograničavanje u vremenu u pitanju", rekao je Vuković.

Kako kaže, ako smo toliko nebitni i ukoliko je to gotova stvar, pita se čemu toliki,pritisak i čemu toliki napor.

"Palmer se isključivo pojavljuje da pokaže da SAD imaju jedinstvenu politiku.,Stav zemalja koje potpuno prepuštaju svoju sudbinu u ruke jednog od značajnih,aktera na političkoj sceni, ne mislim da donosi mnogo toga dobrog, i takođe ne,mislim da je to nešto što Srbija treba da uradi", rekao je Vuković.

Kako kaže, mi smo još uvek na terenu od sankcija do Nobelove nagrade, dodaje da su,sve karte na stolu.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomislav Kresović, politički analitičar, istakao je da oni žele da se poigravaju sa,nama, kao da, kako kaže, nemamo mnogo mozga, međutim, dodaje da su to sve elementi koji predstavljaju isključivo politiku „duboke države“.

"Čitava američka politika, Palmer, Gremer i ovi drugi što dolaze pokazatelji su države iz 1999. godine. Oni žele da uklone ruski uticaj na Balkanu. Žele da se odreknemo lobiranja protiv priznanja, da prihvatimo Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Kresović.

Kako kaže, očigledno je da šalju poruke pritiska, i kako vreme bude prolazilo,,dodaje Kresović, obruč će biti još čvršći.

#Kosovo

#Metju Palmer

'